Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka, 

Rozglądam się od jakiegoś czasu za laptopem, który posłuży mi w celu edukacji, ale też pozwoli mi pograć w tytuły niedostępne na konsole(Cs, Lol, Gta RP, wiedźmin 1 i 2 i tego typu) w fajnej jakości i płynności.

Najbardziej zależy mi, żeby cena nie przekraczała 3500 zł, jeśli jednak znajdzie się jakaś bardzo korzystna oferta- jestem w stanie dołożyć do tych 4000. Laptop chciałbym mieć już na ferie, i teraz pytanie- jaki wybrać i kiedy najlepiej kupić? 

Mam na oku taki model: https://www.x-kom.pl/p/599135-notebook-laptop-16-hp-pavilion-gaming-i5-16gb-5121tb-win10x-gtx1650ti.html

Opublikowano

Model przez Ciebie podany wykracza poza budżet, ale dużym plusem jest 16gb ram. Jednak w tej cenie brałabym coś na R5 ze względu na 6 rdzeni. Karta graficzna jest taka sama jak w tym hp, tak samo matryca, a ram zawsze możesz w przyszłości rozszerzyć. System jest w cenie.
ASUS TUF Gaming A15 FA506II-AL035T 15,6'' 144Hz AMD Ryzen 5 4600H - 8GB RAM - 512GB Dysk - GTX1650Ti Grafika - Win10 3999zł

Opublikowano (edytowane)

Faktycznie, dodałem do laptopa 1tb pamięci hdd, bez niej wychodzi lekko ponad 4000. W tym wypadku jaka jest najrozsądniejsza opcja, która posłuży mi najdłużej?  Wyczytałem gdzieś, że procesor ryzen lubi sobie zarezerwować stałe 2gb ramu.

Edytowane przez ToNieMarek
Opublikowano

Ten wyżej wymieniony TUF będzie bardzo dobrą opcją. Warto tutaj dorzucić kilka stówek i mieć coś lepszego. Ryzen 4600H jest bardzo wydajnym procesorem do tego ten GTX świetnie się sprawdzi. Ja na Twoim osobiście nie szedłbym w dysk HDD w ogóle.