joy Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2020 Witam. Właśnie zakupiłem Acer Aspire 5 A515-56-55YP (NX.A1GEP.00B). Chciałem dołożyć ramu więc postanowiłem, że najpierw zobaczę jak to wygląda. Po rozkręceniu okazało się, że w środku jest tylko jedno gniazdo, w którym jest kość 4GB. Menedżer zadań pokazuje 8GB ramu i użyte gniazda 2 z8. Czy jeżeli zamienię kość 4GB na 8GB to będę miał 12GB?? Co zrobić żeby uzyskać 16GB. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2020 Cytat Menedżer zadań pokazuje 8GB ramu i użyte gniazda 2 z8. Są tylko dwa, ale procesor mógłby obsłużyć więcej. Cytat Po rozkręceniu okazało się, że w środku jest tylko jedno gniazdo Dokładnie i wiele razy na to zwracałem uwagę. Cytat Czy jeżeli zamienię kość 4GB na 8GB to będę miał 12GB? Dokładnie tak. Cytat Co zrobić żeby uzyskać 16GB. Kupić 1x16GB i będziesz miał 20GB, inaczej się nie da. https://www.avadirect.com/forum/Message/89-Single-Channel-Dual-Channel-and-Flex-Channel-RAM/ Flex Mode / Flex Channel - wtedy występuje. Cytuj
joy Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2020 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj
joy Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2020 Znalazłem jeszcze coś takiego. Biorąc pod uwagę, że gram raczej rzadko i w mniej wymagające tytuły zostaję przy 4+4 ? Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2020 To jednak się nie bardzo tak naprawdę odnosi do twojej konfiguracji. Zresztą można w systemie ostawić ograniczenie (msconfig) wpisując ilość MB pamięci. Nigdy nie ogranczałem ?. Cytuj
joy Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2020 Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie znajduje się to "pierwsze" 4GB? Czy jest możliwość rozbudowania (wymiany) do 8GB? Pierwszy raz spotykam się z takim rozwiązaniem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi