Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Pamięć ram Aspire 5 A515-56 problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Właśnie zakupiłem Acer Aspire 5 A515-56-55YP (NX.A1GEP.00B). Chciałem dołożyć ramu więc postanowiłem, że najpierw zobaczę jak to wygląda. Po rozkręceniu okazało się, że w środku jest tylko jedno gniazdo, w którym jest kość 4GB. Menedżer zadań pokazuje 8GB ramu i użyte gniazda 2 z8.

Czy jeżeli zamienię kość 4GB na 8GB to będę miał 12GB?? Co zrobić żeby uzyskać 16GB.

Bardzo proszę o pomoc.

Zrzut ekranu 2020-12-05 220624.png

Opublikowano
Cytat

Menedżer zadań pokazuje 8GB ramu i użyte gniazda 2 z8.

Są tylko dwa, ale procesor mógłby obsłużyć więcej.

Cytat

Po rozkręceniu okazało się, że w środku jest tylko jedno gniazdo

Dokładnie i wiele razy na to zwracałem uwagę.

Cytat

Czy jeżeli zamienię kość 4GB na 8GB to będę miał 12GB?

Dokładnie tak.

Cytat

Co zrobić żeby uzyskać 16GB.

Kupić 1x16GB i będziesz miał 20GB, inaczej się nie da.

https://www.avadirect.com/forum/Message/89-Single-Channel-Dual-Channel-and-Flex-Channel-RAM/

Flex Mode / Flex Channel - wtedy występuje.

Opublikowano

To jednak się nie bardzo tak naprawdę odnosi do twojej konfiguracji. Zresztą można w systemie ostawić ograniczenie (msconfig) wpisując ilość MB pamięci. Nigdy nie ogranczałem ?.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie znajduje się to "pierwsze" 4GB? Czy jest możliwość rozbudowania (wymiany) do 8GB? Pierwszy raz spotykam się z takim rozwiązaniem.