mashi Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 Cześć Planuję zmianę komputera. Planuję przesiąść się z Asusa UX410UA na nowszy sprzęt. Zależy mi na nowym ultrabooku na przynajmniej 3-4 lata. Planuję wydać między 4 a 5 tysiącami. Byłem zdecydowany na zakupienie ZenBooka (z Ryzenem albo nowym i5), ale po zobaczeniu benchmarków nowego MacBooka Air zastanawiam się nad tym, czy nie lepiej byłoby wziąć właśnie jego, tym bardziej, że potrzebuję komputera przede wszystkim do pisania i okazjonalnego grania w Football Managera. Czy Waszym zdaniem to nie za wcześnie na kupowanie MacBooka na M1? ZenBooki mają mniejsze możliwości technologiczne, są wolniejsze, jednak ryzyko „chorób wieku dziecięcego” jest minimalne, a w przypadku MacBooka jednak ono istnieje. Nie chciałbym wpakować się w błoto, wydając 5 klocków na MacBooka, z którym mógłbym mieć problemy. Jak to widzicie? Czy może w ww. budżecie jest coś lepszego niż ZenBook/MacBook? 1/ Potrzebuję zakupić mobilny komputer do pracy polegającej przede wszystkim na pisaniu, researchu i kreatywności, jak i do okazjonalnego grania w Football Managera czy w Heroesy. Cena? 4000-5000 zł. 2/ Laptop z systemem, ew. z systemem do dokupienia 3/ Chciałbym laptopa mającego między 13,3” a 14” – do tej pory używałem Asusa UX410UA, przesiadka na coś w podobnym rozmiarze byłaby mile widziana 4/ Nie chciałbym, by przekraczała półtora kilograma, im mniej, tym lepiej – czas pracy na baterii liczony w 6+ godzinach 5/ Przede wszystkim praca – dużo piszę, więc potrzebuję wygodnej klawiatury. Do tego, oglądanie filmów (Netflix & różne programy) oraz Football Manager 6/ Potrzebuję komputera na lata (przynajmniej 3-4), koniecznie wytrzymałego (zarówno pod względem baterii jak i obudowy:) i z dobrą klawiaturą (bardzo dużo piszę). Jak mówiłem – laptopa potrzebuję głównie do pracy/multimediów, a większa wydajność przyda się wyłącznie przy Football Managerze 7/ Football Manager, tylko:) UX410UA radził sobie z nim bez problemów, nowszy tym bardziej, M1 ma tam podobno rekordowo dobre wyniki 8/ Cicha praca:) Cytuj
aniuul Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 Zdania co do Macbooka na M1 są bardzo podzielone. Wszyscy się oczywiście zgadzają, że jego możliwości są ogromne jednak czy warto kupować go na starcie - jedni mówią, że warto Inni, że nie bo może być wadliwy. Ja jednak bym przeczekała ten pierwszy przemiał i poczekała ewentualnie z kupnem nowego Macbooka na Twoim miejscu, ale jest to moja subiektywna opinia. Co do zenbooka - nowy model 14 bardzo dobrze się prezentuje zarówno pod względem wizualnym jak i wytrzymałości baterii na której Ci zależy. W testach trzyma średnio na jednym cyklu 9h co jest bardzo dobrym wynikiem, a obudowę ma wykonaną w całości z aluminium. W tym budżecie brałabym go z 8 rdzeniowym procesorem R7, 16gb ram i matrycą 100% sRGB o bardzo dobrej jasności. System w cenie. ASUS ZenBook 14 UM425IA R7-4700U/16GB/1TB/W10 400NITS 4999zł Cytuj
mar1x0 Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 Airy mają bardzo spoko opinie, teraz są w bardzo fajnych promkach. Jeśli masz IP to myślę, że będziesz zadowolony. Cytuj
Janek95 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 Brałbym coś z serii HIRO 7166. Cytuj
Conti Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 Osobiście wziąłbym Zenbooka. Na żywo zrobił na mnie największe wrażenie z w/w. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi