Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy normalnym jest, że gdy laptop( asus vivobook x571g) podłączony do zasilania łapie temperatury w zakresie 62-70*C podczas używania przeglądarki? Wentylatory głośno chodzą wtedy albo cały czas albo co chwile się wyłączają i włączają. Gdy odłączę tylko kabel zasilania temperatura momentalnie maleje do około 50*C i wentylatory cichną. Natomiast gdy bateria jest rozładowana to podczas ładowania temperatura wzrasta nawet do 80*C. Wydaje mi się, że po zakupie nie było takich problemów, po czasie trafił na gwarancje i po powrocie głośna praca zaczęła mi trochę dokuczać. Sterowniki wszystkie zaktualizowane.

Opublikowano

Tu sterowniki nie pomogą.

Trzeba będzie rozkręcić i wyczyścić. Po podłączeniu zasilania wyższe temperatury, bo wtedy przełącza się na tryb większej wydajności = większe temperatury. Kup puchę sprężonego powietrza, pastę np takiego Pactuma PT-2i  to powinno pomóc.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Głośna praca laptopa - ASUS VivoBook 15 X571
Opublikowano (edytowane)

Nie robiłem udervolting jeszcze. Jeżeli chodzi o nowy plan zasilania zamiast 100% dać 95%? Nie jestem pewien czy aby na pewno o to chodziło, ale w internecie szukając jak to zrobić znalazłem tylko to.

0oeAloZ.png

Edytowane przez asdf_00
Opublikowano

Możesz stworzyć własny - żeby nie zmieniać cały czas opcji.

Cytat

w internecie szukając jak to zrobić znalazłem tylko to

Tutaj zmieniasz jeśli chcesz edytować istniejące.

Cytat

zamiast 100% dać 95%?

Nawet 99% możesz wpierw sprawdzić.