asdf_00 Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2020 Czy normalnym jest, że gdy laptop( asus vivobook x571g) podłączony do zasilania łapie temperatury w zakresie 62-70*C podczas używania przeglądarki? Wentylatory głośno chodzą wtedy albo cały czas albo co chwile się wyłączają i włączają. Gdy odłączę tylko kabel zasilania temperatura momentalnie maleje do około 50*C i wentylatory cichną. Natomiast gdy bateria jest rozładowana to podczas ładowania temperatura wzrasta nawet do 80*C. Wydaje mi się, że po zakupie nie było takich problemów, po czasie trafił na gwarancje i po powrocie głośna praca zaczęła mi trochę dokuczać. Sterowniki wszystkie zaktualizowane. Cytuj
qonsta Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2020 Tu sterowniki nie pomogą. Trzeba będzie rozkręcić i wyczyścić. Po podłączeniu zasilania wyższe temperatury, bo wtedy przełącza się na tryb większej wydajności = większe temperatury. Kup puchę sprężonego powietrza, pastę np takiego Pactuma PT-2i to powinno pomóc. Cytuj
asdf_00 Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2020 Laptop ma rok, czy wymieniając pastę laptop nie utraci gwarancji? Cytuj
qonsta Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 Najlepiej zadzwonić do serwisu i zapytać. Lenovo pozwala na wymianę pasty bez utraty gwarancji. Nie wiem jak asus, dlatego warto przedzwonić do serwisu niż później się zdziwić. Cytuj
DasNiko Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 Wydaje mi się, że ASUS nie pozwala nawet na rozkręcenie laptopa, najlepiej zapoznaj się z papierkiem gwarancyjnym lub tak, jak kolega @qonsta mówi - przydzwoń do serwisu i zapytaj. Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2020 Powyłączaj akceleracje GPU w programach. Robiłeś udervolting procesora? Możesz utworzyć nowy plan zasilania i ustawić max wydajność procesora na 95%. Cytuj
asdf_00 Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Nie robiłem udervolting jeszcze. Jeżeli chodzi o nowy plan zasilania zamiast 100% dać 95%? Nie jestem pewien czy aby na pewno o to chodziło, ale w internecie szukając jak to zrobić znalazłem tylko to. Edytowane 23 Listopada 2020 przez asdf_00 Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2020 Możesz stworzyć własny - żeby nie zmieniać cały czas opcji. Cytat w internecie szukając jak to zrobić znalazłem tylko to Tutaj zmieniasz jeśli chcesz edytować istniejące. Cytat zamiast 100% dać 95%? Nawet 99% możesz wpierw sprawdzić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi