Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] kobieta pracująca oraz studiująca, 24 lata 
[2] Laptop ma być w zestawie z systemem macOS lub Windows 10. Jeśli nie to dobrze gdyby cena uwzględniała jego zakup, lecz nie jest to wymagane. 
[3] Rozmiar matrycy 13,3”-14,x" , waga jest istotna, możliwie najlżejszy- poniżej 2 kg
[4] ssd
[5 a] Kwota orientacyjna 4000- maksymalna 5000 zł,  sam laptop, bez znaczenia czy nowy czy używany czy powystawowy. Poprzedni laptop miałam używany i obecnie służy mi 6 rok.

[5 b] Zamierzam go używać minimum 5 lat, a chciałabym więcej. Mam w domu komputer stacjonarny i7

[5 c] Chciałabym dokonać zakupu w przeciągu miesiąca.
[6] Jakość wykonania jest dla mnie ważna, chciałabym żeby była to aluminiowa obudowa- seria biznesowa. Obecnie mam plastik i niestety ale jest połamany ze względu na częste podróże moje z tym laptopem.
[7] 1920, ips, błyszcząca. Nie rozważam pracy na zewnętrznym monitorze
[8] głównie biuro, dom biurko - łóżko, wyjazdy zagraniczne też się zdarzają 
[9] ■ klasy 0: przeglądarkowe np. z Facebooka, NK.pl i inne oparte na flash, HTML5, Hearthstone HoW

[10] Brak konkretnych programów, głównie excel, oraz bazy danych i serwery zainstalowane do pracy

[11] usb
[12] Obecnie posiadam LG Z360, brak preferencji do marki, model poprostu musi być lekki oraz cienki
[13] W tej chwili zaciekawił mnie Mac book air 13 oraz Huawei MateBook 13
[14] Chciałabym aby przyszły laptop był zbliżony wyglądem oraz funkcjonalnością do obecnego. Bardzo byłam z niego zadowolona, nic nigdy nie naprawiałam, nic się z nim nie działo. Kilka razy wykonałam formatowanie. Natomiast w chwili obecnej nie działa "normalnie" bez ładowarki, bateria trzyma bez ładowarki, ale strona ładuje się kilka minut gdy laptop jest odłączony od ładowarki. Bardzo ważny jest dla mnie czas pracy komputera bez konieczności ładowania, chciałabym aby był możliwie najdłuższy. Bardzo często nie mam możliwości ładowania komputera ze względu na warunki pracy lub nauki.

[15] Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie, totalnie nie znam się na komputerach oraz parametrach jakie powinny mieć by pasowały do moich oczekiwań.

Opublikowano

Apple MacBook Air i3/8GB/256/Iris Plus/Mac OS Gold (MWTL2ZE/A)

HP Pavilion 14 i7-1065G7/16GB/1TB/Win10 MX250 Silver (14-ce3002nw/8UG63EA)

Wybierz system, który bardziej Ci odpowiada. 

Miałem okazję używać w pracy w dziale IT pożyczonego surface'a - całkiem spoko jest, ale 128GB to za mała, ale za to jest w cholerę lekki i kompaktowy. Zostawię linka, może Ci się spodoba. Microsoft Surface Pro X SQ1/8GB/128GB/Win10 LTE (MJX-00003)

Opublikowano

Jeżeli ma być mały i kompaktowy, a zarazem świetnie wykonany to polecam tego MSI:

Świetny czas pracy na baterii, ładne, cieniutkie rameczki, a wykonaniu nie można nic zarzucić, dodatkowo chwalą się standardem MIL-STD 810G. Nawet jeżeli to miałby być tylko chwyt, to wykonanie i tak jest z solidnych materiałów ?

Opublikowano
Cytat

W tej chwili zaciekawił mnie Mac book air 13

Jeśli MacBook Air to wyłącznie ten nowy z procesorem M1 ponieważ poprzedni z 2019 r. to porażka

Apple MacBook Air M1/8GB/256/Mac OS Silver (MGN93ZE/A) - 5 199,00 zł

Cytat

bez znaczenia czy nowy czy używany czy powystawowy

HP EliteBook 840 G6

HP EliteBook 840 G7

HP EliteBook 845 G7 (AMD) - jeśli się jakiś pojawi

Cytat

Obecnie mam plastik i niestety ale jest połamany ze względu na częste podróże moje z tym laptopem.

Biznesowe zwykle są z tworzywa, no i pamiętaj że uderzenie nawet aluminiową obudową pozostawi wgniecenie. Warto wsuwać laptopa w etui ochronne nawet nosząc w plecaku z przegrodą.

Cytat

1920, ips, błyszcząca.

Teraz takie tylko w MacBookach przeważnie (retina), biznesowe zawsze mają z matową powłoką. A z dotykowymi nie polecam, bardzo często to pierwsze co się psuje to właśnie dotyk.

Test - https://laptopmedia.com/review/dell-latitude-14-5410-review-vpro-processors-and-a-bunch-of-security-features/

Dell Latitude 5410 i5-10210U/8GB/256/Win10P (68Wh) - 4 899,00 zł

Będzie jednym z najdłużej działających na baterii, tyle że to typowo biznesowy model więc super klawiatura, średnia matryca, super serwis gwarancyjny.

Delle XPS 13 7xxx/9xxx niestety poza budżetem ? 

Test - https://ithardware.pl/testyirecenzje/asus_zenbook_14_um425_test_ultramobilnego_laptopa_na_ryzenie-13387.html

ASUS ZenBook 14 UM425IA R5-4500U/16GB/512/W10 (UM425IA-AM022T) - 3 999,00 zł

ASUS ZenBook 14 UM425IA R7-4700/16GB/512/W10P (UM425IA-AM023R) - 4 499,00 zł

ASUS ZenBook 14 UM425IA R7-4700U/16GB/1TB/W10 400NITS (UM425IA-HM032T) - 4 999,00 zł [67 Wh]

Na tą chwilę te Zenbooki z procesorami AMD Ryzen się wyróżniają obecnie mocno ceną do całokształtu, przy czym dla ciebie wystarczyłby ten z R5, o ile wszystkie mają identyczne baterie montowane.