Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.    kobieta, 23 lata
2.    w zestawie z systemem Windows 
3.    matryca 13,3 – 15,6 (ale nie jest to dla mnie jakieś szczególnie istotne)
4.    dysk SSD, napęd DVD nie jest konieczny ale mile widziany 
5.    kwota orientacyjna do 4000 zł, najchętniej 3-3.500 zł. Najchętniej nowe. Sam laptop, ale jeżeli będzie zestaw z myszką / podstawką chłodząca to też chętnie. Mam od kilku lat Laptop Lenovo Flex 15 Touch i jestem bardzo niezadowolona, najbardziej z funkcji dotyku która tuż po upłynięciu gwarancji przestała działać oraz z portów USB które również przestały dzialac. Jeśli mogę prosić to chciałabym propozycje z wyłączeniem marki Lenovo bo mam uraz. ?
- Chciałabym pouzywac go sobie trochę dłużej, 4-5 lat.
- Zakup w ciągu 3-5 miesięcy (zależy od cen, okazji itd.)
6.     Ważny jest dla mnie dobry procesor i grafika (będę użytkować programy typu Photoshop, Illustrator, Paint Tool Sai, Office,  Corel etc), fajnie jakby tez bateria była całkiem ok i trzymała dłużej niż godzinę przy normalnym użytkowaniu.
7.    Matowa matryca, najlepiej full hd, matryca 1920
8.    Będzie używany głównie w domu, biurko, ale również w trasie – samochód, autobus, a także w biurze.
9.    Jeśli chodzi o gry to czasem będę chciała odpalić The Sims 4/ albo jakiś LoL, więc chyba wymagania średnie. ?
10.    Programy, tak jak wcześniej wspomniałam: Adobe Photoshop, Office, Illustrator, Paint Tool Sai (na razie amatorsko, później profesjonalnie) Będę rysować, projektować, pisać felietony.
11.    Matowa matryca, tak jak wspomniałam w punkcie 7.
12.     Byle nie Lenovo, czarny/szary/srebrny, mieszany.
13.    Patrzyłam na te dwa modele:

1. Huawei MateBook D 14 i5-10210U/8GB/256/Win10 srebrny
  2. Apple MacBook Air i5/8GB/128GB/HD 6000/Mac OS

14.    – 
15.     Dzięki!

Opublikowano
Cytat

najbardziej z funkcji dotyku która tuż po upłynięciu gwarancji przestała działać

Już nie mówiąc że dostęp do matryc z powłoką dotykowy jest niewielki a rynek wtórny prawie nie istnieje, i nie mówię tylko o Lenowo ale i innych np. serii Dell Inspiron 13 xxxx.

Cytat

Apple MacBook Air i5/8GB/128GB/HD 6000/Mac OS

Ten konkretny to jeszcze 2015 r.

Cytat

najchętniej 3-3.500 zł

Przy obecnej sytuacji na rynku to nawet w używanych ciężko coś znaleźć z dobrą matrycą - wszystkie lepsze dawno temu wyłapali do pracy zdalnej.

Cytat

Huawei MateBook D 14 i5-10210U

Troszkę za słaba matryca pod grafikę.

ASUS ZenBook 14 UM425IA R5-4500U/16GB/512/W10 (UM425IA-AM022T) - niestety chyba obecnie nie do dostania nigdzie

ASUS ZenBook 14 UM425IA R7-4700/16GB/512/W10P (UM425IA-AM023R) - prędzej może się pojawić z Ryzenem 7

Huawei MateBook 14 R5-4600H/16GB/512/Win10 (KelvinL-WFH9A) - 3999zł, jest jeszcze na stronie producenta (tylko konfiguracja z 16GB)

Cytat

wyłączeniem marki Lenovo bo mam uraz

Ja zawsze powtarzam, nie liczy się marka tylko dany model i seria do której należy. Każdy producent robi laptopy za 2.000zł i 15.000zł

Mimo wszystko bo ze względu na dobre matryce (poza syfem 120Hz od Panda Display) to mogę śmiało te Legiony z matrycami 60Hzi i 144Hz (jeszcze lepsze pokrycie barwowe matrycy) polecić. Tak konkretniej nie tylko bo mozesz rozbudować do 16GB (2x8) ale do 32GB (2x16) bo powyższe ultrabooki mają wlutowany RAM (jak macbooki) i nie ma opcji rozbudowy tak samo z dyskiem, tutaj możesz dołożyć kolejny SSD.

Lenovo Legion 5-15 Ryzen 5 4600H/8GB/256GB/GTX1650/Win10 (82B500ADPB) [IPS 60Hz 300nits 100% sRGB] - 4126,99 zł
Lenovo Legion 5-15 Ryzen 5/8GB/512 GTX1650Ti 144Hz (82B500JJPB) + licencja Win 10

Jeśli kupisz jakiś pół/profesjonalny monitor użyj przejściówki USB-C na DisplayPort byle nie HDMI (obcina kolory).

Opublikowano

Szybkie info dla koleżanki: nie patrz na żadnego laptopa, który przy procesorze masz dopisek "U" - przynajmniej z Intela. ? 

Jeśli laptop ma być transportowany - nie patrz na nic, co ma dysk HDD, ponieważ transportem go zabijesz. ?

Opublikowano
13 minut temu, DasNiko napisał:

Szybkie info dla koleżanki: nie patrz na żadnego laptopa, który przy procesorze masz dopisek "U" - przynajmniej z Intela. ? 

Jeśli laptop ma być transportowany - nie patrz na nic, co ma dysk HDD, ponieważ transportem go zabijesz. ?

Jeśli mogę zapytać to dlaczego nie dysk HDD?

Opublikowano
1 hour ago, favoxil said:

Ogólnie, to jedyna zaleta dysków HDD to pojemność względem ceny. Dyski HDD pracują o wiele wolniej, niż dyski SSD, odczujesz to zarówno podczas pracy systemu, jak i transferu plików. Drugi problem to ich wrażliwość na wstrząsy, czy też transport - jeśli będziesz miała laptopa z dyskiem HDD i będziesz go regularnie transportować - odczujesz skutki tego w pół roku albo w rok. HDD mógłbym polecić tylko do stacjonarnych komputerów (ale tylko na dane!), ponieważ one są rzadko transportowane.

Opublikowano
1 hour ago, favoxil said:

Czy mogę liczyć na to, że wymienione ZenBooki będą jeszcze w sprzedaży w  tym roku?

Skontaktuj się z x-komem - prędzej oni będą w stanie coś powiedzieć, my tylko możemy wróżyć z fusów.

Opublikowano
Cytat

Zasadniczo dysk HDD ma same wady, dyski SSD na dobrych kościach są niezawodne, Samsung sprzedaje niektóre modele z 10 letnią gwarancją.

Cytat

Czy mogę liczyć na to, że wymienione ZenBooki będą jeszcze w sprzedaży w  tym roku?

Ten z R5-4500U widnieje jako dostępny ale raczej jest to ograniczona ilość egzemplarzy.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/asus_zenbook_14_um425_test_ultramobilnego_laptopa_na_ryzenie-13387.html

Ja jednak nie jestem jakoś super nastawiony do tego obecnego trendu do mocowania obudowy na klapie matrycy, trochę to nie wygodne trzymając go na kolanach.

• reaction_title_1 1