Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w związku z zamiarem zakupu laptopa zwracam się do Was o pomoc w dobrym wyborze. Poniżej odpowiedzi na pytania z ankiety:

1. do zastosowań ogólnodomowych dla użytkowników 40+

2. z preinstalowanym W10

3. ~15"

4. dysk raczej dużej pojemności HDD

5a. tak jak w tytule max 2500

5b. mam stacjonarkę ale już wiekową, podkręconą na maksimum jej możliwości, dalsze próby unowocześniania to już wymiana całego komputera

5c. zakup planujemy teraz przed Świętami...czyli grudzień

6. stawiam na wydajność nie na wygląd

7. matryca minimum 1600, matowa, wyjście HDMI do podpinania pod TV

8. do wykorzystywania głównie w domu lub w czasie wyjazdów wakacyjnych ale nie do pracy w terenie.

9. nie planuję grania, ale jakieś średnie wymagania dla gier mógłby spełniać

10. zastosowanie głównie do internetu, pakietów biurowych, przeglądania i archiwizowania  zdjęć, oglądania filmów (netflix itp.)

11. bez specjalnych wymagań, podświetlana klawiatura jako atut i w miarę mobilne wymiary, dobra bateria, żeby na kablu ciągle nie wisieć.

12. raczej nie HP, pracowałem na Dell, Lenovo

Zakładam, ze to ma być zakup na kilka lat, więc musi być w miarę "na czasie"

Mam nadzieję, że dopełniłem formalności zapytania ;)

Opublikowano

Moim zdaniem najlepiej by było wziąć lapka z SSD, no ale klient nasz Pan. W miarę możliwości wrzucę coś w konfiguracji SSD+HDD, żeby chociaż system działał dobrze. 

1. Lenovo Biznes 330S Ryzen 3 8GB+1TB 128SSD W10 - 2 499,00 zł

Ryzen 3 2200U
HDD 1TB + SSD 128GB

8GB RAM

Z gierkami nie wiem, jak będzie, niby jakaś tam integra jest, powinna wyrobić. Na Phenomie II X4 955BE wyciągnąłem 30FPS w LoL'u.

Opublikowano
Cytat

4. dysk raczej dużej pojemności HDD

Odpada, obecnie nie zalecam nawet montować dysku HDD w laptopach a co dopiero jako dysk systemowy. 

Cytat

Lenovo Biznes 330S Ryzen 3 8GB+1TB 128SSD W10 - 2 499,00 zł

Laptop nowy z zagranicznej dystrybucji. Do laptopa dołączone stickery spolszczające (na klawiaturę).

Cytat

5a. tak jak w tytule max 2500

Nie wiem czy wiesz jak wygląda sytuacja na rynku laptopów obecnie ale z nowych mam w tej chwili do polecenia dokładnie zero modeli. Za to mam całą listę modeli któer mogę od razu odradzić.

Cytat

ze to ma być zakup na kilka lat

3500+ jeśli oczekujesz wydajności (procesora i grafiki), możliwości rozbudowy (braku wlutowanego RAM-u)

1. Wyprzedano wszystkie dobre w okolicy września już

2. Dostawy są strasznie ograniczone do sklepów

3. Wysoki kurs dolara

Cytat

miarę mobilne wymiary, dobra bateria

Ale i tak cena cały czas idzie w górę - braki dostępności, braki dostaw.

Huawei MateBook D14 2020 14"/Ryzen5/8GB/256GB/Win10 (53011AHM)

Huawei MateBook D15 15,6"/Ryzen5/8GB/256GB/Win10 (53010TUE)

Opublikowano
Dnia 13.11.2020 o 19:49, FxJ napisał:

Nie wiem czy wiesz jak wygląda sytuacja na rynku laptopów obecnie ale z nowych mam w tej chwili do polecenia dokładnie zero modeli. Za to mam całą listę modeli któer mogę od razu odradzić.

Istotnie już dawno nie śledzę rynku komputerowego więc i zostałem mocno w tyle w temacie aktualnych na rynku rozwiązań (procesory, grafiki itp.). Mam też świadomość że chyba za bardzo ograniczyłem budżet i biorę obecnie na to poprawkę.

Chętnie też poznam listę tych odradzanych... może nie całą, ale jakiś TOP 10 tych najbardziej promowanych przez handlowców a odradzanych przez znawców tematu.

Ewentualnie kwestia komponentów.. jakie procesory warto brać pod uwagę a jakie omijać. Jakie karty graficzne? Jakie jest to minimalne minimum w konfiguracji aby laptop nie był tylko drogim przyciskiem do papieru na biurku?

Opublikowano
On 11/13/2020 at 7:49 PM, FxJ said:

Odpada, obecnie nie zalecam nawet montować dysku HDD w laptopach a co dopiero jako dysk systemowy. 

Ja również, ale klient nasz Pan.

On 11/13/2020 at 7:49 PM, FxJ said:

Laptop nowy z zagranicznej dystrybucji. Do laptopa dołączone stickery spolszczające (na klawiaturę).

No i?

Opublikowano
Cytat

ale klient nasz Pan

Ja jestem jak koleś z BHP, pilnuje byś wrócił do domu cały i bez uszczerbku na zdrowiu (psychicznym). 

Cytat

No i?

Czasem klawiatury np. arabskie maja ciekawe opisy, caps lock czy inne może się zupełnie inaczej nazywać.

Dwa to gwarancja sprzedawcy w takim wypadku, taki sklep zawsze można zamknąć.

Opublikowano
Cytat

4 GB soldered, 1x 4 GB module, 1 slot, up to 20 GB

Też obstawiam bo brak danych by to sprawdzić.

48 Wh - obstawiam, lżejszy od wcześniejszego z 52Wh.

Acerki Aspire 5 są w miarę "OK" z chłodzeniem nie będzie problemu, baterie też mają odpowiednie w tej półce cenowej, ale tutaj trochę zbyt wysoka cena jak na i3 + 256GB. No i pamietaj że to 14,x" czyli brak klawiatury numerycznej.

HP ProBook HP 455 G7 Ryzen 3 4300U 8GB/256GB SSD W10 (7JN01AV) - 2 950,00 zł

http://h20195.www2.hp.com/v2/default.aspx?cc=pl&lc=pl&oid=35865666

Teraz znalazłem, nie wiem czemu nie ma info o 3 letniej gwarancji. Wysłałem im wiadomość.

Opublikowano
35 minut temu, FxJ napisał:

pamietaj że to 14,x" czyli brak klawiatury numerycznej.

No tak... moje niedopatrzenie w dyskusji... zapomniałem dodać, że po wizycie w sklepach moja żona stwierdziła, że woli 14" ze wszystkimi tego konsekwencjami

Opublikowano

Jak chcesz to sam tez pisz do sprzedawcy, bo jednak Probook będzie lepszy, wszystko łatwo wymienne, dwa sloty na RAM. 4xx to najniższa seria, 64x/650x i 84x/85x ale te już tylko poleasingowe można dorwać. Niektóre jeszcze z końcówka gwarancji a odnowione bezpośrednio przez HP-ka nawet 2 letnią można znaleźć (teraz trudniej przez lockdowny itp).