jb90 Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2020 Witam. 1. Kobieta, 50+l. Dla Nauczyciela 2. Może być z Windows 10. Możliwe, że będzie używany na zmianę z Linuxem. 3. 15,6 albo max 17,3. Dobrze by było, żeby nie była to „ciężka krowa”, bo ten laptop będzie przenoszony poza miejsce zamieszkania. 4. Szybki SSD max 256GB, nie potrzebny jest HDD ani napęd DVD. 5A. Sam laptop, nowy, w cenie ok. 3100-3800 5b. Komputer na jak najdłużej. Najlepiej możliwie bez kompromisów, bo nie chcę się bawić w rozbudowy, dokupowania podzespołów itd. Nie będzie to jedyny komputer w domu, ale osobisty dla tej osoby dlatego musi być ok. 6. Dobrze by było, żeby proporcje pracy na baterii do wydajności były jak najlepsze. Żeby bateria była dobra i wytrzymała na kilka lat a nie zniszczyła się po roku użytkowania (myślę, że co najmniej 5-10h byłoby fajnym wynikiem). Bateria mogłaby być wyjmowana, bo myślę, że większość czasu będzie to jednak komputer domowy. 7. Ekran i wyświetlacz możliwie jak najlepsze i nie męczące wzroku (będzie używany do pracy w pakietach biurowych, internetu, ale i netflixa itd.). Praca na zewnętrznych monitorach raczej nie. 8. Domowe biuro, placówka szkolna. W kraju. 9. klasy 0 – to nie będzie w żadnym razie komputer do grania 10. Przeglądarka internetowa, pakiet biurowy, aplikacje do zdalnego nauczania itd. 11. Podświetlana klawiatura byłaby fajnym rozwiązaniem. Podłączanie zewnętrznych urządzeń (pendrive, myszki, zestawy słuchawkowe, zewnętrzne monitory, LAN KONIECZNIE i bardzo dobra karta sieciowa, kamerka + mikrofony wbudowane mogłyby być ponadprzeciętne, ale ewentualnie ) 12. Najlepiej żeby był dość standardowy, bez żadnych dziwnych wzorów, kształtów. Standardowy wygląd. Może być w odcieniach szarości, ale standardowy czarny też będzie ok. 13. W sumie to nie wiem, bo teraz jest masa różnych urządzeń. 14. Prosiłbym też o podanie jakichś ciekawych urządzeń peryferyjnych. Chodzi o headsety (słuchawki z mikrofonem), myszki, akmerki internetowe. 15. brak Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady Cytuj
FxJ Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2020 Cytat Może być z Windows 10. Jak rozumiem dowolność? Cytat Żeby bateria była dobra i wytrzymała na kilka lat a nie zniszczyła się po roku użytkowania W zasadzie to na baterie masz 6 miesięcy gwarancji praktycznie w każdym laptopie, bo w tyle można taką zdegradować. Więc tutaj trzeba zadbać o nią samodzielnie, np. dbać by nie rozładowywać jej do zera (są czasem opcje w biosie np. usypiające już przy 10%) i nie trzymaniu tygodniami pod zasilaczem. Cytat Dobrze by było, żeby nie była to „ciężka krowa” 2,0-2,1kg będą jeszcze akceptowalne? Czy zależy mu już na wadze poniżej 1,9kg? Cytat LAN KONIECZNIE i bardzo dobra karta sieciowa Czyli Intel a unikamy Realteka, a co do LAN jeśli nie ma w ultrabooku już to stosuje się adapter/przejściówkę USB-C - Ethernet (same lub z hubem). Cytat Procesor: AMD Ryzen 7 4700U Klasa procesora: AMD Ryzen 7 Częstotliwość taktowania procesora: 2 GHz Częstotliwość taktowania procesora (TurboBoost): 4.1 GHz Ilość rdzeni: 8 Ilość wątków: 8 Typ matrycy: IPS-level Rozdzielczość: 1920 x 1080 px Jasność matrycy: 250 nitów Odświeżanie: 60 Hz Standard Wi-Fi: Intel Wi-Fi 6(Gig+)(802.11ax) Wbudowana kamera: Tak. Kamera HD 720p; brak osłony obiektywu kamery Pojemność pamięci RAM: 16 GB Wolne sloty: Brak Ilość slotów RAM: 1 Max pojemność RAM: 16 GB Częstotliwość RAM: 2666 MHz Pojemność baterii: 50 Wh Waga: 1.8 kg Kolor: Indie Black Ekran NanoEdge Białe podświetlenie klawiatury ASUS VivoBook S15 M533IA R7-4700U/16GB/512 (M533IA-BQ023) - 3599zł [bez systemu] - taką opcją do rozważenia. HP ProBook 450 G7 z i5 U (np. i5-10210U) jak byś znalazł za 3600 to jak najbardziej - co się obecnie już raczej nie zdarzy. Tylko mówię o nowym a nie Renew od Premiumtech. Cytat https://www8.hp.com/h20195/v2/GetPDF.aspx/c06885887.pdf Procesor AMD Ryzen™ 5 4600H (taktowanie podstawowe 3,0 GHz, maks. 4,0 GHz w trybie Boost, 8 MB pamięci podręcznej L3, 6 rdzeni) 8 GB pamięci DDR4-3200 SDRAM (2 × 4 GB) Gniazda pamięci: 2: Wbudowana karta 10/100/1000 GbE LAN Ekran FHD (1920 × 1080) IPS o przekątnej 39,6 cm (15,6″), z mikrokrawędziami i powłoką antyrefleksyjną, 250 nitów, 45% NTSC Karta sieciowa Realtek RTL8822CE 802.11a/b/g/n/ac (2×2) Wi-Fi® z modułem Bluetooth® 5 combo zgodność ze standardem Miracast; obsługa MU-MIMO 52,5 Wh waga "ok" 2kg HP Pavilion Gaming Ryzen 5-4600H/8GB/256 GTX1050 (15-ec1005nw/21B68EA) - 3399zł [ostatnie sztuki] Tak jak w Asusie podobna matryca, dupy nie urywa ale tragedii nie ma. W tej cenie pod względem przynajmniej specyfikacji atrakcyjna oferta. 1 Cytuj
jb90 Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2020 Cytat Jak rozumiem dowolność? Tak. Nawet może być bez, bo znalazłem klucz do Windowsa z poprzedniego laptopa, na którym działa obecnie Linux więc wgram oryginalny system. Cytat W zasadzie to na baterie masz 6 miesięcy gwarancji praktycznie w każdym laptopie, bo w tyle można taką zdegradować. Więc tutaj trzeba zadbać o nią samodzielnie, np. dbać by nie rozładowywać jej do zera (są czasem opcje w biosie np. usypiające już przy 10%) i nie trzymaniu tygodniami pod zasilaczem. Dlatego zależy mi, żeby ten laptop miał wyjmowaną baterię, żeby posłużyła na długo. W domu będzie pod samym zasilaczem. Cytat 2,0-2,1kg będą jeszcze akceptowalne? Czy zależy mu już na wadze poniżej 1,9kg? Myślę, że tak. Ale im smuklejszy/lżejszy będzie tym lepiej. Cytat Czyli Intel a unikamy Realteka, a co do LAN jeśli nie ma w ultrabooku już to stosuje się adapter/przejściówkę USB-C - Ethernet (same lub z hubem). Ok dobrze wiedzieć ? Ale większość laptopów z tego co widzę ma podstawowe karty Realteka. Czy taki adapter/przejściówka to tak samo dobra opcja jak wpięcie kabla LAN prosto w kartę sieciową? Jakość sygnału jest taka sama czy jednak trochę gorsza? AHA I BARDZO WAŻNE! Budżet możemy rozciągnąć DO 4000 PLN, więc jeżeli wybór miałby być dzięki temu większy albo sprzęt trochę lepszy to 4k jestem w stanie wydać. Pozdrawiam. Cytuj
DasNiko Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2020 Dnia 12.11.2020 o 10:14, jb90 napisał: Tak. Nawet może być bez, bo znalazłem klucz do Windowsa z poprzedniego laptopa, na którym działa obecnie Linux więc wgram oryginalny system. Jeśli jest tu mowa o licencji OEM, to system będzie tylko aktywowany, co innego z legalnością. Polecam Ci tego ZenBooka 14 UM425IA, jego jedyna wada to wlutowane pamięci RAM, aczkolwiek na plus są wymiary i waga. Specka: Cytat Przekątna: 14"Waga: 1.24kgProcesor: AMD Ryzen™ 5 4500U (6 rdzeni, 6 wątków, 2.30–4.00 GHz, 8 MB cache) Pamięć RAM: 16 GB (SO-DIMM DDR4x, 3733MHz) Dysk SSD M.2 PCIe: 512 GB Typ ekranu: Matowy, LED, EWV Rozdzielczość ekranu: 1920 x 1080 (FullHD) Karta graficzna: AMD Radeon™ Graphics (integra) Łączność: Wi-Fi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax) Porty: USB 3.1 Gen. 1 (USB 3.0) - 1 szt., USB Typu-C - 2 szt., HDMI 2.0 - 1 szt., Czytnik kart pamięci microSD - 1 szt. Dołączone akcesoria: Zasilacz, Firmowe etui na laptopa, Przejściówka USB -> RJ-45, Przejściówka USB Type-C -> minijack 3,5 mm OS: Microsoft Windows 10 Home PL (wersja 64-bitowa) Wysokość: 15,9 mm Szerokość: 319 mm Głębokość: 210 mm Jeśli chodzi o myszkę, to polecam Ci taką. Sam używam, polecam, sprawdza się. Słuchawki takie, powinny się sprawdzić. Nauczyciele w mojej szkole takich używają i dobrze ich słychać, jeden gość od zawodowych pobawił się w equalizerze APO z Peace GUI i jeszcze lepiej słychać, ale nie trzeba nic ustawiać, bo natywnie też dobrze słychać. Ewentualnie zawsze można używać wbudowanego mikrofonu z laptopa i też się sprawdzi. Jeszcze jedną, dobrą opcją jest używanie słuchawek z telefonu, np. takich i też powinno być git. Słuchawki z Huawei'a miałem okazję używać do streamów, pracy zdalnej, pogaduszek z kumplami na Discordzie, do muzyki i do rozmów telefonicznych - nikt nie narzekał. ? Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2020 Cytat Czy taki adapter/przejściówka to tak samo dobra opcja jak wpięcie kabla LAN prosto w kartę sieciową? W sumie tak, może być cały czas podpięty (mówię jak masz hub-a na USB-C) a jak go zabierasz odpinasz tylko jeden przewód (łatwiej wysunąć niż RJ-45). Cytat W domu będzie pod samym zasilaczem. Szczerze podziwiam, ja uwielbiam popisać z łóżka czy przejrzeć strony. Wystarczy byle jaka podkładka a nawet większa książka ze sztywną okładką i może leżeć na nawet kołdrze. Cytat Budżet możemy rozciągnąć DO 4000 PLN Lenovo Legion 5-15 Ryzen 5/8GB/256GB/GTX1650 (82B500ADPB) [IPS 60Hz 300nits 100% sRGB], ale kilka sztuk jest jeszcze w morele Lenovo Legion 5i-15 i5-10300H/8GB/256 GTX1650Ti 144Hz (82AU00ANPB) IPS 144Hz 300nits 100% sRGB] Obecnie może i za często sugeruję Legiony ale no za dobre mają matryce względem konkurencji wsadzające najtańsze na rynku od Panda Diaplay. Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2020 Cytat Prosiłbym też o podanie jakichś ciekawych urządzeń peryferyjnych. Chodzi o headsety (słuchawki z mikrofonem), myszki, Coś od Edifiera, Superlux jeśli chodzi o audio morze przejrzeć. Myszka Logiteha, Microsoftu, Rapoo MT750 (klon Logitech MX Master) - byle unikać tych najmniejszych które ledwo się w ręku mieszczą. Microsoft Bluetooth Ergonomic Mouse - ale coś droga. Cytat ... akmerki internetowe. Najlepiej użyć smartfona jeśli liczy na dobrą jakość - kamera smartfona jest nieporównywalnie lepsza od każdej kamerki. Już nie wpsominajac że ich ceny teraz są wyższe o 200-300zł. Xiaomi Mi Selfie Stick Tripod - sam używam czasem takiego, tylko mój ma już 2 lata co najmniej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi