Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Planuje wymienić laptopa na nowy, z przeznaczeniem na gry. Domyślnie mniej więcej wiem jakie parametry ma mieć laptop, i7-9/10g, minimum 16gb ram, dysk 1000gb ssd to tyle z takich podstawowych rzeczy. Mocno tylko gubię się przy wyborze kart graficznych których jest od groma a oglądanie filmów porównawczych nic nie daję i z tego względu jestem tutaj rtx, super, max q i inne ustrojstwa. Jako, że laptop będzie służył mi parę lat myślałem o serii rtx, które będą wpierać nowego directx12, chyba bo tak wyczytałem od wujka google. Ekran 16 cala chyba wystarczy w zupełności bo taki posiadam, ale może 17 też  będą okej jak ktoś użytkował i nie straszny jednak taki kolos. Cena laptopa do około 8-10 tys. 

Opublikowano

Ankieta personalna - jak napisać prośbę o pomoc w wyborze laptopa

Cytat

Ekran 16 cala chyba wystarczy w zupełności bo taki posiadam, ale może 17 też  będą okej

A jak go zamierzasz używać? Głównie w domu na biurku i w pracy też? Będzie podłączany pod monitor?

Cytat

Cena laptopa do około 8-10 tys. 

Z systemem, bez?

Cytat

Mocno tylko gubię się przy wyborze kart graficznych

2070 Super w tej cenie czyli odpowiednik starej RTX 2080

Z bardziej mobilnych

Lenovo Legion 7i-15 i7-10750H/16GB/512/RTX2070 Super 144Hz (81YT0077PB) - 9000zł (bez systemu)

ADATA XPG SX8200 Pro 2TB - 1069zł / 1TB - 579zł

Przykładowo z cięższego kalibru dla bardziej ogarniętych

Oparte na kadłubku Clevo z 8 rdzeniowymi intelami (wlutowane)

HYPERBOOK SL504 I7-10875H RTX 2070 SUPER - 15,6"

HYPERBOOK SL704 I7-10875H RTX 2070 SUPER - 17,3"

Kadłubek z wymiennymi procesorami jak w stacjonarkach (10+ rdzeni)

HYPERBOOK GTR RTX 2070 SUPER - 17,3"

Który bardziej Ci się sprawdzi? Nie mam pojęcia - zero informacji. Także nie mam też na co zwracać uwagę.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Ekranu nie będę na razie podłączał nie ma na razie takiej potrzeby bo przy biurku siedzieć nie lubię, najczęściej kanapa. Laptop bez systemy bo już takowy posiadam. Mało informacji bo laik ze mnie w tych kwestiach, chciałbym dobra mobilna maszynkę która wytrzyma kolejne 4 lata na grach, ale błąd że nie wpisałem więcej danych.

Sam myślałem o lenovo legionie I też o MSI GS66

MSI GS66 Stealth i7-10875H/16GB/1TB/RTX2070MaxQ/Wi10Pro 240Hz (10SF-026PL) - 9399zł

Mimo że przede wszystkim używam w domu laptopa to jednak jakiś dużych maszyn też nie chce, fajnie jak się mieści w zgrabnej obudowie i dlatego skłaniam się bardziej w stronę 15.6 ekranu mimo wszystko 

Opublikowano

A tak od tematu odchodząc, aktualnie posiadam średniej klasy laptopa też gaimingowego, ma swoje ale większość tytułów obsługiwał wiadomo mocniejsze kosztem jakości ustawień i niekiedy grywalnosci przez co siła rzeczy musi być wymieniony już, i dlatego zdecydowałem się na zakup dobrej klasy laptopa teraz, też pytanie jak ktoś miał rzeczywiście styczność z urządzeniami mocnymi mobilnymi czy taka maszynka wystarcza na spokojne kilka lat pracy i uruchamianiem gier za 3-4 lata na choćby średnich ustawieniach.

Z racji że już mam studia za sobą i mało pracuje na laptopie to czy nie lepiej kupić już typowo konsoli i telewizora za te cenę 10tys a do pracy kupić wtedy laptopa tańszego. To już wiadomo że ja musze zdecydować ale dobrze znać opinie kogoś jeszcze a nie mam parcia tak dużego na żadna konsolę, pytanie teoretyczne i do rozważenia jedynie. Wiem że urządzenia się starzeją a komputery tym bardziej a co roku gry podnoszą poprzeczkę z wymaganiami a chciałbym  żeby taki zakup te 5 lat powiedzmy udzwingal wszystko bo jeśli lapotp w tej klasie spokojnie będzie trzymał poziom na te lata to mam odpowiedź dzięki.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop gamingowy 8000-10000
Opublikowano
Cytat

najczęściej kanapa

Tylko nie kładź na kocyku czy kołdrze ? 

Cytat

Laptop bez systemy bo już takowy posiadam.

W tym budżecie tak 80% będzie wyłącznie z systemem.

Cytat

która wytrzyma kolejne 4 lata na grach

Cięższy model = grubsze radiatory i wyższy wentylator = wyższe zegary = wyższa wydajność

Cytat

aktualnie posiadam średniej klasy laptopa też gaimingowego

Marka / model?

Cytat

wystarcza na spokojne kilka lat pracy i uruchamianiem gier za 3-4 lata na choćby średnich ustawieniach

By odpalić tak, oczywiscie powinieneś go czyścić i po gwarancji wymienić pastę i termopady na nowe. By zachował wydajność i się układ nie przegrzewał. Jeśli gwarancja pozwala można od razu to wykonać. Zobaczmy może jak Cyberpunk 2077 będzie chodził na wysokich i uber, to będzie jakiś wyznacznik na najbliższe lata.

Zresztą polecam odpalić test obecnych gier na YouTube np. na tym kanale.

Cytat

i mało pracuje na laptopie to czy nie lepiej kupić już typowo konsoli i telewizora za te cenę 10tys a do pracy kupić wtedy laptopa tańszego

Ja osobiście nienawidzę grać na konsolach, nie znoszę padów. Wolałbym grać na słabym laptopie z 8GB RAM i GTX 1650 niż na konsoli - ale to moja własna opinia. Ale można kupić komputer i mieć podpięty pod TV i do tego pad bezprzewodowy od Xboxa.

Cytat

a co roku gry podnoszą poprzeczkę z wymaganiami

To że można grać w 8K albo 4K to nie obowiązek, wielu ogranicza się nadal do FullHD. Więc to nie jest do końca prawdą. Dopiero od dwóch lat ludzie często zaczęli wybierać monitory WQHD. No i pamiętaj że wiele gier przez pierwsze 3 miesiące łata błędy i wypuszcza aktualizacje usprawniającą wydajność.

Do grania typowo nadal będzie lepszy komputer PC, po 3 latach można wymienić samą tylko grafikę i cieszyć się 30-60% wyższą wydajnością w tej samej półce cenowej.