Marcinsss Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 [1] Laptop rodzinny. On i ona, po ok. 48 lat. [2] Użytkowany będzie pod Win 10 Pro. Nie musi być w komplecie, dam radę dokupić i zainstalować. [3] 15,4"- 15,6” [4] SSD. 512 będzie idealnie. 256 może być za mało. [5 a] Chciałbym się zmieścić w 3.500, ale jeżeli będą dobre argumenty, to mogę podnieść kwotę nawet lekko ponad 4.000. [5 b] Zamierzam używać długo. Aktualnie mam służbowego HP 850 G2 w dość dobrej konfiguracji, ale z fatalną matrycą. W dodatku służbowy i nadzorowany, więc ograniczone możliwości wykorzystania w celach prywatnych. Oraz jakieś egzemplarze muzealne. [5 c] Zakup na już. Wiem, że to zły moment na kupno laptopa, ale zdalna praca dla żony... [6] Wszystko jest ważne, ale jeżeli mam ustalić priorytety, to u mnie w tej kolejności: 1. Matryca, 2. Jakość, solidność, niezawodność 3. Czas pracy na baterii 4. Wydajność (w sensie, że jakaś minimalna akceptowalna musi być, żeby mi się nie zacinał przy pracy/filmie/grze ale zdecydowanie nie szukam demona prędkości). [7] Matryca jest dla mnie bardzo ważna. W zasadzie matowa Full HD IPS z pokryciem 100% sRGB byłoby idealnia. Biorę też pod uwagę 4k, ale o tym pewnie za chwilę. [8] Najczęściej w domu, ale dużo jeżdżą po świecie, czasami potrzebuję używać w terenie. Gwarancja międzynarodowa raczej nie jest potrzebna. [9] Czasami gram w World of Tanks lub WoT Blitz, ale nie muszę tego robić na najwyższych detalach. Gry nie są w tym przypadku decydujące. [10] Najważniejsze zastosowania: - hobbystyczna obróbka zdjęć i filmów, - internet, - oglądanie filmów, - praca biurowa, - AutoCAD (2D), - praca zdalna (teams, zoom, webex). [11] Ładna obudowa, lekki, podświetlane klawisze. Klawisze numeryczne niekoniecznie.Miło byłoby mieć uczucie, że się trzyma w ręku kawałek solidnie wykonanej techniki. ? Przekładając to na język samochodowy, to raczej wolałbym jakiś kilkuletni, wyższy model Lexusa/Volvo/Mercedesa, niż nówkę sztukę kompakt Skody czy Fiata. Gdyby tylko źródło tego kilkuletniego auta było pewne... [12] Czuję sympatię do marki Dell i mam z nimi dobre doświadczenia. Nie mam żadnej alergii na jakąkolwiek inną markę. Kolor jasny, srebrny, ale niekoniecznie. [13] Siedzę trzeci dzień. przejrzałem wszystko, co było polecane przez ostatnie pół roku na tym forum (i w innych miejscach), i jakoś nic z nowych laptopów mnie nie zachwyciło. Zacząłem też przeglądać oferty różnych używanych/po-leasingowych i innych allegrowych i tu bardzo mi się spodobał jeden model: Dell Precision 5510 z matrycą 4k. W zasadzie z matrycą FHD też nie jest źle, ale 4k, z tego, co wyczytałem, to rewelacja. Tylko w tej matrycy 4k nie pasuje mi, że błyszcząca, a na dotyku mi wcale nie zależy. FHD jest matowa, ale ma słabsze odwzorowanie kolorów, no i w sumie kupuję sporo mniej, za tę samą cenę. Troszkę mnie przeraża perspektywa wydania takiej kasy na używany sprzęt, którego na oczy nie widziałem. Znalazłem kilka ofert: https://allegro.pl/oferta/dell-precision-5510-i7-24-512nvme-m1000m-4k-dotyk-9872617384 3.099 PLN, od osoby prywatnej, w dobrej, nie kombinowanej konfiguracji, ale bez gwarancji. 5 dni na rozruch. https://allegro.pl/oferta/dell-precision-5510-i7-16gb-512ssd-m1000m-dotykuhd-9815561620 3.699 PLN https://allegro.pl/oferta/dell-precision-5510-i7-16gb-ssd-m1000m-uhd-dotyk-9841559009 3.850 PLN Ofert jest więcej. Firmy. Jest gwarancja i 14 dni na zwrot. Laptopy z jakąś bliżej nie ustaloną historią. Kombinowane z pamięcią/dyskami/bateriami, w sensie, że jeżeli coś było wymieniane, to pewnie na najtańsze zamienniki. W niektórych ofertach dodają jakieś torby, myszki czy pendrive, ale nie jest to dla mnie istotne. [14] Pamięć minimum 16 GB [15] - Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Cytat laptop z dobrą matrycą (100% sRGB) Super matryca to100% ARGB - 135% sRGB. Ale to już grafików/fotografów najbardziej interesuje. Cytat Nie mam żadnej alergii na jakąkolwiek inną markę. HP ZBook 15v / Power Gx / Fury Gx - dostępność znikoma. Precision 15 7510 / 15 7520. XPS 15 7590 z i5-9300H (jak znajdziesz). Cytat Troszkę mnie przeraża perspektywa wydania takiej kasy na używany sprzęt, którego na oczy nie widziałem. A zajrzałbyś pod maskę - sprawdziłbyś ogniska korozji na płycie? Najtańsze XPS 15 z 3NBD ok 7000zł choć teraz raczej wiecej. Cytat Czasami gram w World of Tanks lub WoT Blitz Alternatywa z gwarancją? Lenovo Legion 5-15 Ryzen 5/8GB/256GB/GTX1650 (82B500ADPB) IPS 60Hz 300nits 100% sRGB / x-kom / morele Lenovo Legion 5-15 Ryzen 5/8GB/512GB/GTX1650Ti 144Hz (82B500JJPB) IPS 144Hz 300nits 100% sRGB / x-kom 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi