Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Mężczyzna, 25 lat

2. Najlepiej z W10 (może być to wersja TRIAL, próbna), lecz bez WIN10 też jakoś przejdzie nie jest to warunek konieczny.

3. 17,3

4. Minimum 500GB SSD + z czasem będę chciał dołożyć kolejny dysk, prawdopodobnie 1tb SSD

5a. Nie więcej, 5800 (licząc bez pamięci RAM)

5b. Używać chcę go jak najdłużej, będzie to jedyny sprzęt z którego będe korzystał

5c. Jak najszybciej, w przedziale 2tyg do max miesiąca chce zakupić.

6. Jakość wykonania bardzo ważna z racji na długi okres użytkowania i częste zabieranie laptopa ze sobą. Długość pracy na baterii nie ma znaczenia. Mam torbę z Targusa na 17'3 cala więc powinna być odpowiednim środkiem zabezpieczeń w transporcie. Oczekuje bardzo dobrej wydajności procesora (preferowałbym ryzena na pokładzie) jak i karty graficznej (min rtx 2060)

7. Miminum 144Hz i w zasadzie najlepiej 144HZ w tym przedziale cenowym, 60HZ i 120 nie wchodzą w gre.

8. Głównie dom/mieszkanie przemieszczam się z domu na mieszkanie okolo 100km.

9. CS:GO głównie, RD2, Fifa 21, nowy NFS, aż  po Cyberpunka w przyszłości

10. pragramy miej wymagające, chociaż utrzymanie kilkunastu kart bez zwiech na przeglądarce jest wskazane gdyż pracuję również obecnie w formie zdalnej.

12. Odpada ASUS TUF gdyż jest to 15'6 cala i widziałem go na zywo mialem okazje uzytkować i nie jestem przekonany do jakosci wykonania.

13. obecnie przypadł mi do gustu Hyperbook Z17 pulsar ZEN z r7 4800H + rtx 2060.
HYPERBOOK PULSAR Z17 ZEN R7 4800H RTX 2060 (TonFang GK7NR0R)

14. byłbym nim zainteresowany w obecnej konfiguracji hyperbookiem  w następującej konfiguracji (5550zł z dostawa):

Cytat

Montaż i testy konfiguracji: Profesjonalne testy wydajności podzespołów i jakości sprzętu
Ekran: 17,3” FHD (1920x1080) IPS 144Hz 90% sRGB Matowy
Profesjonalna kalibracja ekranu: Brak
Procesor: AMD Ryzen 7 4800H 8 x 2.9 - 4.2GHz Turbo, 12MB, Radeon Graphics, 45W
Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB
Klawiatura: Podświetlana klawiatura wielokolorowa
Pamięć RAM: Brak ( dokupiłbym Pamięć do laptopa G.Skill Ripjaws DDR4 SODIMM 16GB (2x8gb) 3200MHz CL22 ponieważ wychodzi taniej niż w konfiguratorze hyperbook dokładnie taki model obecnie jest za 299zł https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-g-skill-ripjaws-ddr4-sodimm-16gb-3200mhz-cl22-f4-3200c22d-16grs-7006371/)
Dysk SSD M.2: Samsung SSD 500GB 970 EVO NVMe M.2 2280 (odczyt/zapis; 3400/2500MB/s)
Drugi Dysk SSD M.2: Brak
WiFi: Killer Wireless-AC AX1650 2.4 Gbps + Bluetooth Gaming M.2 (ta karta sieciowa gdyż po WIFI korzystam z internetu)
Napęd: Brak
System operacyjny: Windows 10 Pro Trial [darmowa wersja testowa]
Instalacja systemu operacyjnego: Brak ( dowiedziałem się ze zawsze instalują wersję testową)
Pasta termoprzewodząca: Thermal Grizzly Kryonaut na CPU i GPU - 12,5 W/mK 9   ( jest też dostępna jakas subzero ale nie jestem do niej przekonany gdyż jej nie znam, chociaż najbardziej preferowałbym ciekły metal ale nie mają obecnie w ofercie)
Układ chłodzenia: Standardowy układ chłodzenia (udało mi się wynegocjować u nich darmowy zaawaansowany uklad chłodzenia + kod ZDALNIE obnizajacy kwotę zamówienia o 200 zł w cenę wtedy wychodzi łącznie 5550 zł z wysyłka)
Personalizacja BIOS logo: Domyślne logo HYPERBOOK podczas uruchomienia laptopa
Gwarancja: Standard - 24 miesiące Door to Door(+ dożywotnie wsparcie techniczne)
Pakiety serwisowe: Brak
Oprogramowanie antywirusowe: Brak
Oprogramowanie biurowe: Brak

Liczę na pomoc w doborze sprzętu, z góry dziękuję

Opublikowano
Cytat

Hyper to clevo GK7NR0R jakby co. 

A nie bo TongFang.

Cytat

dokupiłbym Pamięć do laptopa G.Skill Ripjaws DDR4 SODIMM 16GB (2x8gb) 3200MHz CL22

RAM SODIMM DDR4 do laptopów 2933 / 3000 / 3200 MHz - polecane kości

TonFang GK7NR0R ma słabszą grafikę RTX 2060 6GB [boosted to 110W]

HYPERBOOK SL704 I7-10875H RTX 2060 (Clevo PB71DDS-G) - RTX 2060 6GB [125W] - 6081zł* (bez RAM-u i dysku)

Na tą chwilę bardziej bym tego polecał.

Opublikowano

Właśnie zależy mi bardziej na ryzenie niż na intelu, dodatkowo cena z ramem i dyskiem wynosi równo 5800 zł a jest to maksymalny próg jaki mogę przeznaczyć na laptopa. Byłbym bardziej za z17 pulsarem a myślę ze też 15W na grafice zmniejszy temperatury urządzenia, a wydajnościowo nie będzie to aż tak odczuwalne... Tylko martwią mnie oferowane pasty termoprzewodzące przez Hyperbooka z obecnego zestawienia chyba wziąłbym Kryonauta bo ciekłego metalu obecnie nie mają a chyba byłby najlepszy...

a jeśli chodzi o ram to jest to ten z Twojego linku dokładnie -> G.Skill Ripjaws DDR4 SODIMM 2x8GB 3200MHz CL22 (F4-3200C22D-16GRS) ~ 292,37 zł    z tym, że cena aktualnie skacze pomiędzy 299 a 394 zł. A też taki ram posiadam zakupiony w cenie 299zł

Opublikowano
1 godzinę temu, seba842005 napisał:

Bierz Hyperbooka. Osobiście mam DM na amd, ale z cpu desktopowym + rtx 2070 i jestem mega zadowolony. Hyper to clevo GK7NR0R jakby co. 

Jak temperatury? Jaką pastę zastosowałeś w laptopie oraz czy korzystasz z podkładki chłodzącej ?

Opublikowano (edytowane)

Raczej zostałbym przy pulsarze tylko mam pytanie odnośnie naprawy (oby obyło się bez tego) na jakiej zasadzie to wygląda przez hyperbook?

oraz czy podany dobór komponentów jest dobry ?

Edytowane przez michalneo123
Opublikowano
Cytat

Właśnie zależy mi bardziej na ryzenie niż na intelu

Pewnie wypuszczą nowy kadłubek po nowy roku albo na grudzień. Ale to tylko moje przypuszczenia, nie poparte żadnymi przeciekami.

Cytat

A też taki ram posiadam zakupiony w cenie 299zł

Szczerze przepłaciłeś, patrz na te same kości dla PC-tów, 3200MHz CL16 w okolicy 300zł jest. Różnica nie powinna przekraczać optymalnie tych 30% względem tych z PC-tów. CL22 to najsłabsze dostępne.

Cytat

na jakiej zasadzie to wygląda przez hyperbook?

Gwarancja "Door to Door" czyli kurier zabiera i kurier przywozi. Oczywiście przez wydłużone dostawy z chin może to trwać dłóżej niż w molochach takich jak Acer czy Lenovo gdzie mają całe hale magazynowe podzespołów.

200zł taniej z kodem "ZDALNIE" jeśli znasz jakiegoś studenta ?

Opublikowano

Dziękuje Jerzy za pomocne odpowiedzi ?
możesz zerknąć na wybór komponetnów w konfiguratorze który wstawiłem w 1 poście? czy są odpowiednie?

Mam uwzględniony KOD zdalnie oraz zaawansowany układ chłodzenia gratis w cenie 5550 zł już z przesyłka oraz jest też tutaj dysk 500GB evo 970. a także wyżej podane komponenty wybrane w konfiguratorze, jedynie ram na własną rękę dokupiłem bo i tak wychodzi o wiele taniej niż u nich. A drugi dysk w przyszłości dokupię.

Opublikowano
Cytat

możesz zerknąć na wybór komponetnów w konfiguratorze który wstawiłem w 1 poście?

WIFI - ok

SSD - ok

Cytat

jest też dostępna jakas subzero ale nie jestem do niej przekonany gdyż jej nie znam, chociaż najbardziej preferowałbym ciekły metal ale nie mają obecnie w ofercie

Napisz o dostępność, może w ciągu kilku dni sprowadzą. Alphacool Subzero sam nie wiem, nie widziałem żadnego testu, producent podaje 16 W/mK (sprawdziłem) ale to nie jest dobry wykładnik efektywności.

Opublikowano
3 minuty temu, FxJ napisał:

WIFI - ok

SSD - ok

Napisz o dostępność, może w ciągu kilku dni sprowadzą. Alphacool Subzero sam nie wiem, nie widziałem żadnego testu, producent podaje 16 W/mK (sprawdziłem) ale to nie jest dobry wykładnik efektywności.

Gdyby jednak nie udało się sprowadzić ciekłego metalu to brać kryonauta? Nie będzie to miało wpływu na temperatury w obecnej konfiguracji laptopa?

A myślisz ze cena 5500zł i darmowe zaawansowane chłodzenie w tym jest dobra? Bo już raczej żadnych kodów ani promocji chyba nie uda się załatwic

Opublikowano
Cytat

Nie będzie to miało wpływu na temperatury w obecnej konfiguracji laptopa?

Pewnie jakieś tak, tylko bez sprawdzenia ciężko coś powiedzieć.

TongFang_GK7NR0R.jpg

To prawdopodobnie ten właśnie kadłubek.

Współdzielone ciepłowody dla grafiki i procesora trochę będą ograniczały potencjał układu chłodzenie prawdopodobnie. Pewnie max temp do jakichś 90-95 stopni w lato może dochodzić. Ale nie sądzę żeby był z tym większy problem. Tym bardziej stawiając go na podkładce nawet bez wł. wentylatorów.

Cytat

A myślisz ze cena 5500zł i darmowe zaawansowane chłodzenie w tym jest dobra?

Ciężko tak udzielić odpowiedzi nie mając np. informacji o matrycy? Obsługuje chociaż G-Sync? Panda Diaplay, AU Optics, LG? Bateria zdecydowanie mała - mała pojemność.

Polerowanie poprawia oddawanie ciepła - przykład na starszym kadłubku 9-gen.

Opublikowano

Podkładka chłodząca na pewno będzie, zawsze używam podkładek do laptopów. Zaawansowany układ chłodzenia będę miał gratis robiony gdyż uzgodniłem to już z jedym z ich konsultantów.  A matryca to LG LP173WFG-SPB1 ma ona pokrycie sRGB na poziomie 93%. Z tym że bateria jest mała to wiem, ale i tak większość czasu będzie używany pod zasilaczem, raczej mało będę korzystał z niego na samej baterii, do gier na pewno nie.

zawsze też można zrobić underwolting procesora żeby obniżyć temperatury, gdzieś czytałem też o "agresywnie wydajnym trybie procesora", który np w ASUS TUF z ryzenem jest dostępny i obniża temperatury.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, FxJ napisał:

https://www.panelook.com/LP173WFG-SPB1_LG Display_17.3_LCM_overview_44065.html

Czyli matryca jeszcze z 2019 r.

95% sRGB i 60% AdobeRGB

Dopiero gdy pojawi się taka możliwość dla tych nowych ryzenów.

widzę, że sRGB 99% a AdobeRGB 74% NTSC Ratio 72%       -> na tej stronce podlinkowanej przez Ciebie, być może źle patrzę ?

może będzie możliwość taka jak w  TUFie z ryzenem aby uruchomić tryb agresywnie wydajny widziałem ze to sporo obniża temperatury.

Jutro jeszcze zadzwonię do Hyperbook i zapytam jak z dostawą jaki czas oczekiwania, widzę ze produkt jest dostępny ale przez pandemię może to się wydłużyć mam to na uwadze. Ale myśle, że będzie to dobry wybór i nie będę żałował.

Edytowane przez michalneo123
Opublikowano

Aby odpisać kliknij pod wpisem na "opisz".

Cytat

Ale myśle, że będzie to dobry wybór i nie będę żałował.

Przetestuj najwyżej wymienisz na SL704 ? Szkoda że raty 0% już się skończyły.

Opublikowano
4 godziny temu, michalneo123 napisał:

Jak temperatury? Jaką pastę zastosowałeś w laptopie oraz czy korzystasz z podkładki chłodzącej ?

U siebie mam pastę Cooler Master MasterGel Maker. Temp cpu nie przekraczają 85c. Grafika śmiga w zasadzie max 77c w trybie entertaiment, a jest jeszcze performance. Tylko ja mam trochę inny kadłubek. 

Opublikowano
3 godziny temu, michalneo123 napisał:

Ok, jak tylko produkt dotrze to sprawdzę matrycę, zamówiłem 12 listopada, otrzymałem informację, że średni czas realizacji zamówienia to 7-14 dni.

Odnośnie BIOSU gdzie szukać aktualnej wersji?

Opublikowano
Dnia 18.11.2020 o 09:06, michalneo123 napisał:

To jeszcze mam pytanie z innej beczki jaką podkładkę chłodzącą pod 17'3 cala polecacie?

Poleci ktoś jakąś dobrą podkładkę chłodzącą?  Z infromacji o przesyłce laptop poniedziałek/wtorek będzie już u mnie, zostanie zamontować RAM i jeden dysk który dokupiłem.