Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam szukam monitora w cenie podanej w tytule, miło gdyby cena była bliżej 600zł niż 800zł :3
Moje wymagania to 24cale, 1920x1080. Monitor wykorzystywany będzie do gier (głównie CS:GO i DOTA2), oglądania seriali, przeglądania internetu, programowania. Dodam, że dużo czasu spędzam przed monitorem, więc nie chciałbym aby strasznie męczył oczy.
Obecnie kupiłem Iiyama x2483hsu-b2, ale jest wadliwy i dzisiaj go zwrócę do sklepu. Jeśli nic ciekawego nie polecicie mi w tej cenie, to pewnie kupię drugi raz ten samo monitor tylko z innego sklepu w nadziei, że tym razem będzie sprawny.

Opublikowano

A z ciekawości jaką miał wadę?

Monitor wykorzystywany będzie do gier (głównie CS:GO i DOTA2), oglądania seriali, przeglądania internetu, programowania. Dodam, że dużo czasu spędzam przed monitorem, więc nie chciałbym aby strasznie męczył oczy.

Dell P2417H następca P2414H, tego bym ci doradził.

A z tańszych AOC I2475PXQU.

Opublikowano

Był taki malutki obszar, który był jaśniej podświetlany. Normalnie niezauważalne ale na ciemnym tle szczególnie w nocy było zauważalne i irytujące.

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/14620071_1294602597256882_1902161295_n.jpg?oh=007a1aee1c7f462d249052840c775dba&oe=5802F4D2

A druga rzecz, że dziwnie wyświetlał kolory, a tutaj przykład mój obecny stary monitor LG 22EA53 

https://screenshooterusnortheu.blob.core.windows.net/engine4files/vklmbjpjtnhgkeruaqiwwqqroncbactjnrjziyorajkjknfgebodwhpofkyxnitehwinrjbviloizgpsfqnrcnuvmsmqwbxfxsxt

i nowy Iiyama x2483hsu-b2

https://screenshooterusnortheu.blob.core.windows.net/engine4files/pulskommddnrsxzcgiptuhlwipqjkjhlkdciuqjzitnrcldeosjwhwjadchahabzafwboztnvyridghqfubozhhiwbbtpkzdwlcc

Sorki, że z innego forum obrazki, ale na nim zauważyłem zmianę kolorów oraz w grze Wiedźmin 3.
Co do tych polecanych monitorów to IPS będzie dobry pod gry FPS ?

Opublikowano

Wiem, że to zrzut ekranu ale widać, że na LG jest jednolity kolor loga i tła strony, a na Iiyamie logo ma czarny kolor, a tło strony jest lekko jaśniejsze ale zauważalne - przyjrzyj się dobrze :3
A z tych monitorów co poleciłeś to czy różnica w użytkowaniu jest zauważalna ? Warto dopłacać do tego della 100zł ? Wiadomo monitor kupuje się na kilka lat, więc 100zł nie zrobi mi większej różnicy, ale czy jest sens ? I tak w ogóle to czemu te polecone przez Ciebie monitory, a nie ten Iiyama X2483 ?