Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Gigabyte GeForce RTX 2060 GAMING OC PRO 6G GDDR6
  • Intel Core i5-10600K / Intel Core i5-10600KF
  • MSI MPG Z490 GAMING PLUS
  • HyperX 16GB (2x8GB) 2666MHz CL16 Fury  
  • Kingston 1TB M.2 PCIe NVMe A2000
  • SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold
  • Corsair iCUE 4000X RGB Biała
  •  2x Corsair iCUE SP120 RGB PRO Performance 
  • Windows
  • Klawiatura spc gk630 brown switches
  • monitora i myszki jeszcze nie wybrałem ale możecie coś polecić

I jak? Dobry wybór czy lepiej coś wymienić?

Ps. Budżet max 6000zł, wolałbym pozostać przy intelu i nvidi :)

zamierzam kupić w tym miesiącu, mam znajomego który zainstaluje windowsa 10 i złoży komputer, na komputerze chciałbym programować i pograć w gry, na razie planuje jeden monitor 120hz (za około 700zł) a rozdzielczości jeszcze nie znam ale możecie mi doradzić, zastosuje intel xmp oraz podkręcę kartę i procesor, to mój pierwszy komputer więc nie mam żadnych części, zależy mi na tym by komputer był w miarę cichy ale nie kupię innej obudowy niż podana powyżej.

Opublikowano
Cytat

HyperX 16GB (2x8GB) 2666MHz CL16 Fury

1. Do i5-10600K to minimum 3200MHz

2. i5-10600K jest sprzedawany bez chłodzenia i trzeba od razu dokupić cooler.

Cytat

na razie planuje jeden monitor 120hz (za około 700zł)

Te matryce 120Hz od Panda Display to tylko do tanich zestawów się kupuje.

Acer Nitro VG252QP (144Hz, IPS 8bit, AU Optronics, DisplayHDR 400) - 950zł
Acer Nitro XV253QP (144Hz, IPS 8bit, AU Optronics, DisplayHDR 400, regulacja wysokosci + VESA)

Cytat

Ps. Budżet max 6000zł

Z monitorem czy bez? Na podstawie jakiego sklepu dobierałeś podzespoły?

Co do Windows 10 przejrzyj tematy:

Gdzie kupić najtaniej legalną wersje systemu Windows 10? Klucze licencyjne systemu w wersji ESD.
Całkowicie legalny obraz ISO - Windows 10 instalacja z pendriva w trybie UEFI (instrukcja)

Opublikowano

Odnośnie coolera wybrałem be quit shadow rock 3 120mm, płyta główna obsługuje i5 do 2666 mhz pamięci ram, więc planuje używanie Intela xmp, dobierałem podzespoły na podstawie X-kom a 6000 zł jest bez monitora ale nie chciałbym wydać na niego więcej niż 700-800zł

Opublikowano
Cytat

Odnośnie coolera wybrałem be quit shadow rock 3 120mm

SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 [TDP 220W/140mm/820g] (SPC130)

SilentiumPC Fortis 3 EVO ARGB (SPC278) - "NEW ARGB"

Ja bym tutaj oszczędził biorąc SPC.

Cytat

Corsair iCUE 4000X RGB

Nie ma to jak dać szkło na froncie, obniżyć sobie ostro przepływ powietrza i sprawić by wentylatory (PWM) szybciej się obracały i generowały większy hałas.

Nie warto później będziesz zdejmował bok obudowy.

Phanteks Enthoo Pro 2 TG

Phanteks Eclipse P500A DRGB

Phanteks Eclipse P600S TG - klapy są zdejmowane zobacz recenzje, gdy grasz zdejmujesz i masz najlepszą wentylacje jaka jest + nadaje się idealnie do LiquidCooling

Cytat

płyta główna obsługuje i5 do 2666 mhz

Wszystko ponad 2666 to OC, serio. Płyta z tymi i6 może i na 4000MHz pracować.

https://www.x-kom.pl/lista/rcyfyut2j - 6167 zł

RTX 2060 to trochę lipa już (6GB), ja bym minimum 2070 Super wsadził a najlepiej RTX 3070 nawet kosztem mniejszego dysku 500GB. Lub kupił RTX 2060 Super używaną z gwarancją a za rok się przesiadł na 3070.

Opublikowano
Dnia 5.11.2020 o 21:47, FxJ napisał:

Wszystko ponad 2666 to OC, serio. Płyta z tymi i6 może i na 4000MHz pracować.

Więc jak kupię 3200 MHz i podkrecę to będzie działać? 

A odnośnie obudowy to Corsair icue 4000X RGB mi się podoba i nie widzę sensu kupowania innej kosztem kilku stopni C i kilku dB

Opublikowano

HyperX 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Fury

Czyli jak rozumiem xmp nic nie daje skoro nie da się podkręcić wyżej niż 3200Mhz? Czy pamięć bez podkręcania pracuje niżej niż 3200 ale można poprzez xmp podkręcić do max 3200, i jeszcze jedno: czy ram na pewno będzie pasował do płyty głównej?

Opublikowano
Cytat

xmp nic nie daje skoro nie da się podkręcić wyżej niż 3200Mhz

Profile XMP w pamięci używasz by wczytać dla płyty parametry. Podkręcasz inaczej - parz przykład na ramach Cruciala.

Cytat

czy ram na pewno będzie pasował do płyty głównej?

https://www.techpowerup.com/download/ryzen-dram-calculator/

Tak tylko różne kości pamięci (inne modele Samsunga, Criciala, Hynixa/Microna) różnie się kręcą. Na sztywno możesz kalkulatorem ustawić.

Opublikowano (edytowane)

Mam jeszcze dwa pytania otóż czy dobrym rozwiązaniem byłaby dopłata ( jeśli naprawdę widać różnicę ) z rtx 2060 na  rtx 2070 lub 2060 super, ponieważ są w tej samej cenie . I czy ta płyta jest ogólnie dobrze dobra czyli czy wszystkie porty się zdagadzają, czy można podkręcić RAM,CPU,GPU i czy może w tej cenie można znaleźć coś lepszego?

Edytowane przez olo
Opublikowano
Cytat

czy dobrym rozwiązaniem byłaby dopłata ... z rtx 2060 na  rtx 2070 lub 2060 super, ponieważ są w tej samej cenie

Tak ale kilka miesięcy temu, teraz mamy prawie zerową dostępność w sklepach. Lepiej nawet kupić używaną na przeczekanie 2-3 miesięcy i kupić nowej generacji Radeony.

Cytat

czy może w tej cenie można znaleźć coś lepszego

Gigabyte Z490 GAMING X

MSI MAG Z490 TOMAHAWK

Ewentualnie do tych możesz dołożyć.

Cytat

czy można podkręcić RAM,CPU,GPU

Tak, tak po to się kupuje płytę z chipsetem Zxxx by móc to zrobić. Grafikę podkręcasz niezależnie od płyty głównej - ważniejszy zasilacz.

Cytat

czy jest sens dopłaty 500zł dla lepszej karty graficznej (2060super)

Do jakiego konkretnie modelu?

Opublikowano
17 godzin temu, FxJ napisał:

Tak ale kilka miesięcy temu, teraz mamy prawie zerową dostępność w sklepach. Lepiej nawet kupić używaną na przeczekanie 2-3 miesięcy i kupić nowej generacji Radeony

Tą kartę wolałbym kupić taką żeby śmigała przez ponad 5 lat. Nie chcę kupować używaną, chce taką która będzie dobra na lata. I najlepiej Gigabyte