gosiagg Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 Hej, szukam laptopa do codziennej pracy, będę wdzięczna za podpowiedź, na jakie modele zwrócić szczególną uwagę. Poniżej załączam odpowiedzi na pytania z ankiety. Dzięki! [1] Laptop/ultrabook dla kobiety 30+, na firmę, do użytku przez jedną, konkretną osobę. [2] Z systemem Windows w zestawie [3] Rozmiar matrycy 13,3”-14,x" im lżejszy, tym lepiej [4] Dysk SSD, nie potrzebuję wejścia na CD [5 a] Przedział cenowy 3500-4500 brutto (+/- 500 zł) Jeśli niewiele droższy niż podane widełki, a wiele lepsze parametry (szczególnie zależy mi na kwestiach graficznych) to poproszę o propozycje. Sprzęt nowy lub powystawowy. Generalnie sam laptop, ale jeśli będą jakieś gadżety, które bezsensownie nie zwiększają kwoty, to mogą być propozycje. [5 b] To będzie komputer do codziennego użytku przez jedną osobę. W domu jest jeszcze 1 laptop, ale na prywatny użytek drugiego domownika. Zależy mi na czymś na kilka lat. [5 c] Zakup do końca roku 2020 (być może na koniec roku będą jakieś wyprzedaże, ewentualnie styczeń 2021) [6] Jakość wykonania jest ważna, jeśli obudowa byłaby aluminiowa, to ekstra (co tu dużo mówić – to będzie komputer dla kobiety, która ludzi otaczać się ładnymi przedmiotami ?), ale nie jest to warunek konieczny. Bardziej jednak zależy mi na wydajności sprzętu. Ważna jest bateria, bo w grę wchodzą częste podróże i praca zdalna z przemieszczaniem się. [7] Rozdzielczość Full HD, rozważam pracę na zewnętrznym monitorze w domu. Nie mam zdania na temat rodzaju matrycy jeśli chodzi o rozróżnienie na połysk/mat. [8] Komputer będzie używany w biurze domowym, od pracy przy biurku po oglądanie filmów na łóżku, ale będzie zabierany też w podróże (pociąg, samochód). Raczej PL [9] nie gram [10] Programy - można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej ■ Pakiet Adobe PS (w planach głównie Lightroom, w przyszłości być może Photoshop, ale tak na 20%). Użytek nieprofesjonalny, hobbystycznie, ale częsta obróbka zdjęć w rozdzielczości RAW ■ Proste, amatorskie montowanie filmów (w planach obsługa darmowego programu do montażu da Vinci) ■ na sprzęcie będę głównie pracować redakcyjnie, obróbka zdjęc, proste grafiki, oglądanie filmów, słuchanie muzyki, codzienne przeglądanie Internetów [11] Wymagania specjalne: podświetlana klawiatura [12] Osobiste preferencje: do tej pory pracowałam na dellu i HP, ale nie mam zadnych specjalnych preferencji jeśli chodzi o markę [13] Zastanawiałam się czy laptopy Microsoftu to sprzęt, na który warto zwrócić uwagę? [14] brak Pozdrawiam Cytuj
qonsta Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2020 Zobacz sobie takiego matebooka : https://www.x-kom.pl/p/584240-notebook-laptop-156-lenovo-legion-5-15-ryzen-5-8gb-256-gtx1650-120hz.html Tutaj dużą zaletą jest na pewno procesor, który jest mega wydajny - 6 rdzeni i 12 wątków i ma przyzwoity zintegrowany układ graficzny, więc przy hobbystycznej zabawie w PS powinien się sprawdzić. Kolejny plus to matryca ips o rozdzielczości 2160x1440p. Jest też podświetlana klawa ? Waga półtora kilko myślę, że tutaj też powinna zrobić robotę. Z minusów to niestety matryca jest błyszcząca... coś za coś. A co do surfaców, to jest świetny sprzęt, ale jest za drogi, więc jeżeli się nie bawisz profesjonalnie to nie ma sensu. Cytuj
aniuul Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 Może Zenbook 14 przypadnie Ci do gustu. Jest w całości wykonany z aluminium, ma matrycę IPS, 100% sRGB z jasnością na poziomie 300 nitów, bateria w nim trzyma średnio 11h, ma podświetlaną klawiaturę, elegancki i lekki design, a waży zaledwie 1,21kg. Dodatkowo ma w sobie wydajny procesor i5 11 generacji wraz z kartą Iris Xe. Klawiatura numeryczna w touchpadzie jest ciekawym rozwiązaniem i może okazać się przydatną funkcją. Windows jest w cenie i z tego co czytałam to w pudełku znajduje się etui do niego. ASUS Zenbook 14 UX425EA i5-1135G7/16GB/512/W10 4499zł Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2020 Cytat Zastanawiałam się czy laptopy Microsoftu to sprzęt, na który warto zwrócić uwagę? Ja bym unikał z jednego względu, możliwość naprawy to zwykle 1 w 10 stopniowej skali. Jeden nawet dostał 0 na 10. @qonsta na pewno chodziło o Huawei MateBook 14 R5-4600H/16GB/512/Win10 (KelvinL-WFH9A) Oczywiście Legiony ok ale tylko z matrycami 60Hz i 144Hz IPS, niestety 120Hz w żadnym razie nawet do oglądania filmów się nie nadają, tylko dla graczy. https://www.notebookcheck.net/Asus-ZenBook-14-UX425E-Review-11th-Gen-Core-i7-Tiger-Lake-Debut.495286.0.html ASUS Zenbook 14 UX425EA i5-1135G7/16GB/512/W10P (UX425EA-BM063R) - trzeba poczekać na wersje z Windows 10 Home i na dostępność w innych sklepach, cena niestety już po kursie USD 4.0 ? Cytuj
gosiagg Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2020 Dzięki za podpowiedzi! Przyjrzę się tym modelom. Póki co, na pierwszy rzut oka ZenBook bardziej mi odpowiada. Fajne bebechy i wygląd niczego sobie. Dzięki ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi