Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

szukam laptopa do codziennej pracy, będę wdzięczna za podpowiedź, na jakie modele zwrócić szczególną uwagę. Poniżej załączam odpowiedzi na pytania z ankiety. Dzięki!

[1] Laptop/ultrabook dla kobiety 30+, na firmę, do użytku przez jedną, konkretną osobę.
[2] Z systemem Windows w zestawie
[3] Rozmiar matrycy 13,3”-14,x" im lżejszy, tym lepiej
[4] Dysk SSD, nie potrzebuję wejścia na CD
[5 a] Przedział cenowy 3500-4500 brutto (+/- 500 zł) Jeśli niewiele droższy niż podane widełki, a wiele lepsze parametry (szczególnie zależy mi na kwestiach graficznych) to poproszę o propozycje.

Sprzęt nowy lub powystawowy. Generalnie sam laptop, ale jeśli będą jakieś gadżety, które bezsensownie nie zwiększają kwoty, to mogą być propozycje.

[5 b] To będzie komputer do codziennego użytku przez jedną osobę. W domu jest jeszcze 1 laptop, ale na prywatny użytek drugiego domownika. Zależy mi na czymś na kilka lat.

[5 c] Zakup do końca roku 2020 (być może na koniec roku będą jakieś wyprzedaże, ewentualnie styczeń 2021)
[6] Jakość wykonania jest ważna, jeśli obudowa byłaby aluminiowa, to ekstra (co tu dużo mówić – to będzie komputer dla kobiety, która ludzi otaczać się ładnymi przedmiotami ?), ale nie jest to warunek konieczny. Bardziej jednak zależy mi na wydajności sprzętu. Ważna jest bateria, bo w grę wchodzą częste podróże i praca zdalna z przemieszczaniem się.
[7] Rozdzielczość Full HD, rozważam pracę na zewnętrznym monitorze w domu. Nie mam zdania na temat rodzaju matrycy jeśli chodzi o rozróżnienie na połysk/mat.
[8] Komputer będzie używany w biurze domowym, od pracy przy biurku po oglądanie filmów na łóżku, ale będzie zabierany też w podróże (pociąg, samochód). Raczej PL

[9] nie gram

[10] Programy - można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej

■ Pakiet Adobe PS (w planach głównie Lightroom, w przyszłości być może Photoshop, ale tak na 20%). Użytek nieprofesjonalny, hobbystycznie, ale częsta obróbka zdjęć w rozdzielczości RAW

■ Proste, amatorskie montowanie filmów (w planach obsługa darmowego programu do montażu da Vinci)

■ na sprzęcie będę głównie pracować redakcyjnie, obróbka zdjęc, proste grafiki, oglądanie filmów, słuchanie muzyki, codzienne przeglądanie Internetów

[11] Wymagania specjalne: podświetlana klawiatura
[12] Osobiste preferencje: do tej pory pracowałam na dellu i HP, ale nie mam zadnych specjalnych preferencji jeśli chodzi o markę
[13] Zastanawiałam się czy laptopy Microsoftu to sprzęt, na który warto zwrócić uwagę?
[14] brak

Pozdrawiam

Opublikowano

Zobacz sobie takiego matebooka : https://www.x-kom.pl/p/584240-notebook-laptop-156-lenovo-legion-5-15-ryzen-5-8gb-256-gtx1650-120hz.html

Tutaj dużą zaletą jest na pewno procesor, który jest mega wydajny - 6 rdzeni i 12 wątków i ma przyzwoity zintegrowany układ graficzny, więc przy hobbystycznej zabawie w PS powinien się sprawdzić. Kolejny plus to matryca ips o rozdzielczości 2160x1440p. Jest też podświetlana klawa ? Waga półtora kilko myślę, że tutaj też powinna zrobić robotę. Z minusów to niestety matryca jest błyszcząca... coś za coś.

A co do surfaców, to jest świetny sprzęt, ale jest za drogi, więc jeżeli się nie bawisz profesjonalnie to nie ma sensu.

Opublikowano

Może Zenbook 14 przypadnie Ci do gustu. Jest w całości wykonany z aluminium, ma matrycę IPS, 100% sRGB z jasnością na poziomie 300 nitów, bateria w nim trzyma średnio 11h, ma podświetlaną klawiaturę, elegancki i lekki design, a waży zaledwie 1,21kg. Dodatkowo ma w sobie wydajny procesor i5 11 generacji wraz z kartą Iris Xe. Klawiatura numeryczna w touchpadzie jest ciekawym rozwiązaniem i może okazać się przydatną funkcją. Windows jest w cenie i z tego co czytałam to w pudełku znajduje się etui do niego. 
ASUS Zenbook 14 UX425EA i5-1135G7/16GB/512/W10 4499zł

Opublikowano
Cytat

Zastanawiałam się czy laptopy Microsoftu to sprzęt, na który warto zwrócić uwagę?

Ja bym unikał z jednego względu, możliwość naprawy to zwykle 1 w 10 stopniowej skali. Jeden nawet dostał 0 na 10.

@qonsta na pewno chodziło o Huawei MateBook 14 R5-4600H/16GB/512/Win10 (KelvinL-WFH9A)

Oczywiście Legiony ok ale tylko z matrycami 60Hz i 144Hz IPS, niestety 120Hz w żadnym razie nawet do oglądania filmów się nie nadają, tylko dla graczy.

https://www.notebookcheck.net/Asus-ZenBook-14-UX425E-Review-11th-Gen-Core-i7-Tiger-Lake-Debut.495286.0.html

ASUS Zenbook 14 UX425EA i5-1135G7/16GB/512/W10P (UX425EA-BM063R) - trzeba poczekać na wersje z Windows 10 Home i na dostępność w innych sklepach, cena niestety już po kursie USD 4.0 ?