Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Mężczyzna, 18lat, zakup na firmę

2. System bez znaczenia

3. Matryca 14 cali, w przyszłości dokupię monitor, waga nieistotna 

4. Szybki dysk SSD co najmniej 256GB, optymalnie 512GB

5a. Chciałbym wydać do 4500zł brutto lecz budżet jest giętki. Nie wykluczam laptopów poleasingowych.

5b. Obecnie posiadam 2.5 letni Asus Vivobook pro15, i7-7700HQ, 16GB ram, 128SSD + 1Tb HDD, GeForce GTX 1050. Chcę go zmienić ponieważ potrzebuje sprzętu znacznie bardziej mobilnego. Obecny laptop jest za duży, bateria trzyma 2h przy zwykłym użytkowaniu, karty graficznej w ogólne nie używam oraz ma mały dysk ssd. Gdy kupię nowy sprzęt to obecny sprzedam.

5c. Nie spieszy mi się z zakupem. Mogę poczekać jeszcze 3-4miesiące lecz już rozpoczynam poszukiwania ponieważ chcę wybrać odpowiedni sprzęt

6. Jakość wykonania jest dla mnie bardzo ważna. Wystarczy mi grafika zintegrowana. Czas pracy na baterii również jest istotny. 

7. Zależy mi aby matryca była jasna i koniecznie matowa. Rozdzielczość 1920x1080 W obecnym laptopie średnia jasność to 220cd/m2 - trochę za mało. Od 250cd/m2 będzie ok. Tak jak pisałem kupię w przyszłości drugi monitor.

8. Będzie używany w domu, na uczelni, na wyjazdach w obrębie Polski. 

9. nie gram

10. Uczę się programowania, używam między innymi android studio, wirtualnych maszyn, czasami gimp. Biorę udział w wielu spotkaniach online (Teams, Zoom)

11. Zależy mi na 16GB ramu i procesorze i5 najlepiej 10 generacji / AMD Ryzen 5 4500U lub mocniejszy ale myślę że taki mi w zupełności wystarczy. Do tego wytrzymała aluminiowa obudowa żebym nie bał się nosić laptopa w plecaku z książkami.

12. Podoba mi się prosty, biznesowy design. Wbudowany modem 4G byłby miłym dodatkiem.

13. Z wstępnych poszukiwań najbardziej przemawia do mnie HP Probook 440 G7 lub wersja z procesorem AMD 445 G7.

Wykonane z aluminium, dobry czas pracy na baterii i całkiem przyzwoity ekran.

HP ProBook 440 G7 i5-10210/16GB/480/Win10P WWAN (9HQ80EA) - ma modem wwan

HP ProBook 445 G7 Ryzen 5-4500/16GB/480/Win10P (12X15EA) - wersja z AMD. Przeczytałem że właśnie te modele z amd mają taki problem że jasność ekranu na baterii spada o 40% - może da się to wyłączyć? 

Zastanawiałem się też nad Thinkpadami ale taki sprzęt w moim budżecie często ma bardzo słabą matrycę. 

Dell Vostro 5490 i5-10210U/16GB/256/Win10P ALU FPR (Vostro0857) - również wydaje się spoko ale nie znalazłem o nim zbyt wielu opini

Opublikowano
Cytat

ma modem wwan

Zwykłe 4G LTE

Cytat

Wbudowany modem 4G byłby miłym dodatkiem.

Prawie zawsze można dokupić samodzielnie do wersji biznesowych.

Cytat

HP ProBook 440 G7 i5-10210/16GB/480/Win10P WWAN (9HQ80EA)

HP ProBook 445 G7 Ryzen 5-4500/16GB/480/Win10P (12X15EA)

Nigdy nie kupuj z powiększonym dyskiem przez sklep, to się nie opłaca, kosz dysku 500GB to 280zł a oni samej dopłaty sobie liczą 300zł a wyjętego dysku nie zatrzymujesz - nie zrobisz przenośnego dokupując kieszeń USB za 40zł.

Cytat

Do tego wytrzymała aluminiowa obudowa żebym nie bał się nosić laptopa w plecaku z książkami.

Moja uwaga i tak jest wtedy lakierowany, najlepiej wsuwać w etui by się nie ścierał podczas chodzenia.

Cytat

programowanie, solidny, 14cali
4500zł brutto lecz budżet jest giętki

Jakość wykonania jest dla mnie bardzo ważna

Z nowych bym raczej rozglądał się za jakimś Dellem Latitude 5xxx - Latitude 7xxx i Thinkpad T14/T14s już poza zasięgniem.

Dell Latitude 5410 i5-10210U/8GB/512/Win10P (N007L541014EMEA)

W ostateczności dla samego procka

HP ProBook 445 G7 Ryzen 5-4500/16GB/256/Win10P + Crucial MX500 1TB

Cytat

Nie wykluczam laptopów poleasingowych.

HP ELITEBOOK 840 G6 I5-8365 8/256 (gw. 12.2022) + dołożenie kości RAM 8GB i ewentualnie większy dysk SSD np. ADATA XPG SX8200 Pro 1TB.

Opublikowano
Cytat

Z tego co słyszałem to właśnie te nowe modele serii E (E14, E15 gen2) są całkiem przyzwoite.

A przy czym tanie - brak czytnika kart, brak modemów WWAN

https://psref.lenovo.com/Product/ThinkPad/ThinkPad_E14_Gen_2_AMD

https://psref.lenovo.com/Product/ThinkPad/ThinkPad_L14_Gen_1_AMD

Nawet po gwarancji widać że L nawet w USA oferują z gw. 3 letnią.

No niestety to nie Txx gdzie mają już Thunderbolt, baterie o większej pojemności, draining holes itp.

Opublikowano

Mimo wszystko chyba zdecyduję się na Thinkpada E14 gen2. Rzeczy w stylu czytnik kart są mi w ogóle nie potrzebne. Bark modemu wwan też nie jest dużym problemem. Z zalet to wygodna klawiatura i co by nie mówić lepsza jakość wykonania niż laptop konsumencki.