Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, szukam najlżejszego dostępnego laptopa z 15-calowym ekranem dostępnego na rynku. Budżet to maksymalnie 4-6k. Interesują mnie modele z procesorem z generacji i5 lub i7(na i3 zdecyduje się tylko jeśli nie będzie innego wyboru). Przeznaczenie laptopa to przeglądanie internetu, granie w jakieś mniej wymagające gry(np Gwint) czy sprawne odpalenie Visual Studio 2019. Interesują mnie tylko znane marki(nie chcę chińczyków).

Znalazłem póki co trzy laptopy spełniające wszystkie moje wymagania:

Samsung Notebook 9 15 cali i7 [1,4kg] - niedostępny w kraju. Ja bynajmniej nie potrafiłem go nigdzie znaleźć. Pytałem w niektórych sklepach ale nic nie osiągnąłem.

Acer Swift 5 15 cali i7 [1,0kg] - nie można go kupić.  Jest wypisany na stronach wielu polskich sieciówek ale zawsze ze statusem uniemożliwiającym zakup.

LG Gram i5 15 cali [1.1kg] - jedyna realna oferta na dzień dzisiejszy jaką znam. Nie lubię LG. Mam telewizor LG, który ma mega słaby soft, miałem telefony LG - wszystkim czegoś brakowało. To nie jest marka z wysokiej półki.

Zastanawiam się, czy lista lekkich lapków kończy się na tym co wymieniłem wyżej. Czy możecie mi to potwierdzić? Być może na rynku dostępne są nieco cięższe(do 1,5kg)? Szukam tak lekkiego jak to możliwe(przy 15 calach oczywiście).

Jest jeszcze kwestia sprowadzenia któregoś z tych z zagranicy. Widziałem Acera chyba na Amazonie. Boję się jednak go sprowadzać do Polski - nigdy tam nic nie kupowałem(dodatkowo w grę wchodzi chyba tylko płatność z góry co jest dodatkowym ryzykiem).

Opublikowano

Jeśli chodzi o 15 calowe sprzęty to nic innego nie znajdziesz. Jeszcze niedawno Acery Swift 5 były dostępne niemal wszędzie. Nie wiem co się z nimi stało i czy nie wstrzymali ich produkcji. Może warto podzwonić i popytać o dostępność np. w xkom lub bezpośrednio u producenta? Obecnie jest tak jak mówisz i tylko LG gram wchodzi w grę i jest dostępny aby go nabyć.
Chcę też dodać, że niska waga ma realny wpływ na baterię. W tych najlżejszych modelach maksymalny czas pracy na jednym cyklu to jakoś 2h. Warto mieć to na uwadze.

Opublikowano

Swift ma zdecydowanie najgorszą baterię (tak jak wspomniałam 2h to max), samsung ma już lepsze czasy i średnio trzyma 6h. Jednak zdecydowanie najlepszą baterię ma LG bo średnio trzyma 8h na jednym cyklu.

Opublikowano (edytowane)

Czyli LG nie taki straszny. 

Myślę nad czymś o wadze 1.5-2.0kg. 

Wybór większy a może znajdę coś lepszego niż LG pod względem żywotności baterii albo szybkości procesora. 

Rozważam też modele 14 calowe. Widzę że jest ich sporo o wadze poniżej 1.3kg. Boję się że te 1.5 cala różnicy sprawi dyskomfort w przeglądaniu internetu czy pisaniu kodu w VS. 

Edytowane przez tirey93
Opublikowano
Cytat

szukam najlżejszego dostępnego laptopa z 15-calowym ekranem dostępnego na rynku

Tu królują ultrabooki 14,x" z cienkimi ramkami, ultra-lekkie piętnastki to taki trochę rarytas.

Zasadniczo jedynym wymogiem dlaczego ktoś kupuje 15,6" ultrabooka jest wymóg posiadania klawiatury numerycznej. Używałeś kiedyś 14"?

Cytat

Jaki jest według Ciebie złoty środek odnośnie wagi i wytrzymałości baterii? 

Głównie Delle XPS (XPS 15 7590 - 97Wh) lub Latitude w konfiguracjach z największymi bateriami.

Cytat

sprawne odpalenie Visual Studio 2019

Dlaczego nie skupiasz się wyłącznie na seriach stricte biznesowych?

Dell Latitude 5410 i5-10210U/16GB/512/Win10P [68 Wh]

Dell Latitude 5410 i5-10310U/16GB/512/Win10P [68 Wh]

Uwaga - trzeba sprawdzać ponieważ występują w tańszych konfiguracjach z 51Wh oraz 42Wh.

Opublikowano (edytowane)

Skąd wiesz ile mają Wh? Na stronie nie jest napisane. 

Nie, zawsze używałem 15". Trochę się boję że ze będzie za mały - to jednak 4cm mniejsza przekątna. 

Owszem, lubię klawiaturę numeryczną ale jestem w stanie z niej zrezygnować jeśli waga i bateria będą to rekompensować. 

Orientujecie się czy będzie jakiś problem Z podłączenie za pomocą stacji dokującej do tych laptopów dwóch monitorów? Czy muszę patrzeć na jakiś wymóg odnośnie karty graficznej żeby podzieliła mi ekran na 3? 

Edytowane przez tirey93
Opublikowano
Cytat

Skąd wiesz ile mają Wh? Na stronie nie jest napisane. 

Szuka się i czyta (datasheet), przegląda testy (teardown, disassembly).

Cytat

to jednak 4cm mniejsza przekątna

To musiałby mieć "naprawdę" szeroki ramki by powstała taka różnica. Po prostu porównaj szerokość laptopa, tak będziesz miał lepsze rozeznanie.

Cytat

Owszem, lubię klawiaturę numeryczną

W ostateczności dokupujesz na USB nawet bezprzewodową na BT.

Cytat

czy będzie jakiś problem Z podłączenie za pomocą stacji dokującej do tych laptopów dwóch monitorów?

W teorii po użyciu przejściówki USB-C na DisplayPort można dwa podłączyć przez Daisy Chain. Dwa FullHD na pewno bez problemu, resztę np 4K + FHD trzeba sprawdzić.