Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Przymierzam się do zakupu nowego monitora. Przeznaczenie: montaż w programach Premiere Pro/After Effects.  Aktualnie pracuję na 22″ calowym ASUS VS229H. Zainteresowały mnie monitory w formacie 21:9. Polecacie / odradzacie ten format? Możecie doradzić jakieś konkretne modele? Budżet: 1500-2000zł.

Nie wiem też jaki rozmiar wybrać, 29, 34 cale, czy może połączyć np. monitor 29″ 21:9  + aktualny 22″ 16:9? Siedzę w odległości ok. 70cm od ekranu.

Z góry dzięki za odpowiedzi!
Pozdrawiam.

Opublikowano

Monitory ultrawide 21:9 VS monitory tradycyjne 16:9 i 16:10  

Zobacz sobie ten wątek

Zainteresowały mnie monitory w formacie 21:9. Polecacie / odradzacie ten format?

Monitor 21:9 do montażu

Do montażu 21:9 słabo, mniejsza przestrzeń robocza u dołu tylko szersza na bok. 

Bardziej polecał bym ci tzw monitory "2K" czyli 2 razy większe od FHD.

Dell U2515H

Dell UP2516D

Dell U2715H

Dell UP2716D

"UP" mają poszerzony gamut kolorów.

Osobiście mam 2 x U2515H do pracy.

Opublikowano

Hm, przemyślałem temat i rzeczywiście monitor 29" 21:9 nie daje mi zbyt wiele, a 34" w tym formacie jest już za duży i za drogi (w rozdzielczości 2K)
Chyba zdecyduję się na te monitory Della 27". Warto dopłacać 600zł do modelu UP2716D?

Opublikowano

21:9 zdecydowanie do filmów i grania ale nie do pracy.

16,7 mln vs 1,07 mld to już od ciebie zależy czy zyskasz na tym kwestia pozostaje system, karta graficzna, czy nagrywasz w 10-bit/12-bit.

Opublikowano

Materiał głównie z a7s II, z tego co pamiętam nagrywa materiał w 8-bit.

Planuję zakup karty graficznej razem z monitorem i chyba będzie to GTX1060.

Znalazłem też monitor LG 27UD68-W 4K. Polecacie? Cenowo porównywalny z 27'' Dellami, nawet tańszy od tej wersji UP, pod względem parametrów nie umiem znaleźć różnicy. No i rozdzielczość 3840 x 2160.