Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Laptop dla mnie - facet 26 lat
2. Jeśli się zmieszczę w cenie to z Win10, jeśli nie to bez.
3. Tylko 17,3" FHD matowy
4. Zależy mi, żeby system "płynął" dlatego widziałbym to jako 128GB SSD + HDD. Potrzebuję max 500GB dla siebie + system na SSD.
5. Co do kwoty, początkowo zakładałem do 3 tys. ale teraz patrzyłem i na sprzęt do 5 tys. Najlepiej, gdybym zmieścił się ze wszystkim w kwocie 3,5-4,5 tys.
6. Obecnie mam 4,5-letniego Acera kupowanego na szybko za 1,9k PLN. Teraz zależy mi na sprzęcie, który podziała kolejne 4,5 roku i który będzie działał maksymalnie płynnie (przyzwyczajenie do iPhone 6S o ile jest to porównywalne) i który za 4,5 roku obsłuży mi bez czkawki najnowszy dodatek do World of Warcraft. Bateria nie ma większego znaczenia ale mobilność musi być zachowana stąd zapominam o PC.
7. Jak w pkt. 3.
8. Używany będzie w domu a że mieszkam często w dwóch miastach oddalonych o 500km to i w pociągu posłuży od święta i musi dać się przetransportować (jak na 17").
9. World of Warcraft, nic więcej. Ewentualnie klasyki typu Gothic, Age of Empires czy Command & Conquer
10. MS Office, Foobar (muzyka na słuchawkach), Chrome + WoW.
11. Brak
12. Mam Acera 5750G i złego słowa powiedzieć nie mogę. Uprzedzeń nie mam, więc jestem otwarty na wszystkie marki. Na pewno plusem byłoby, gdyby laptop wyglądał jakoś ciekawie ale nie ma to większego znaczenia.
13. Patrzyłem na rożne modele ale głównie skupiłem się na konfiguracjach i5-6300HQ/i7-6700HQ + GFX950M/GFX960M + 8GB RAM DDR4 + SSD na system z HDD. Pytanie, czy ja aż takiego sprzętu potrzebuję... czy spokojnie mogę szukać czegoś słabszego?

Przede wszystkim ma działać max płynnie.

Mam nadzieję, że uzyskam pomoc :) Dziękuję

Opublikowano

Z siedemnastek chyba najbardziej bym polecał aktualnie Acery z serii VN7

Acer VN7-792G i7-6700HQ/8GB/1000 GTX960M FHD (IPS) są też z GTX 965M

https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-V-Nitro-Black-Edition-VN7-792G-74Q4-Notebook-Review.154364.0.html

Zależy mi, żeby system "płynął" dlatego widziałbym to jako 128GB SSD + HDD.
◦ SATA AHCI
◦ PCIe AHCI
◦ PCIe NVMe

Tylko dyski SSD dzielimy na trzy grupy, zależnie od transmisji i maksymalnej szybkości transferu.

Co do gier zobacz sobie to zestawienie porównawcze, WoW nie będzie tutaj dla takiej grafiki wyzwaniem.

Pytanie, czy ja aż takiego sprzętu potrzebuję... czy spokojnie mogę szukać czegoś słabszego?

A jakie masz nastawienie do ekranów TN? Taniej będą oczywiście Y700-17 od Lenovo ale zobacz materiał o folii na matrycy.

Opublikowano

Lenovo Y700-17 i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX960M FHD (80Q000B7PB) - tej jest nowszy, czyli póżniej wypuszczony przez Lenovo

I dopiero dobrać dobry dysk SSD na kościach MLC.

Tylko sama matryca nie jest no końca matowa przez tą szybkę ochronna. Można dokupić rozszerzenie gwarancji z 2 do 3 lat dla tego modelu, ale to musiał byś napisać do Lenovo które "pakiety" pasują do tego modelu.

Ten Lenovo z kolei nie ma grafiki Intel HD... 

To że nie ma w specyfikacji to nie znaczy że nie ma :P Ta grafika jest integralna częścią procesora każdy model ją posiada.

ma za to 8GB Express Cache

To jest dysk SSHD po prostu.

Opublikowano
co zatem daje ten SSHD 8GB? Potrzebne to?

Jak byś przeczytał w podlinkowanym wpisie to byś się dowiedział, taki automatyczny dysk SSD ale tylko 8GB więc tylko najczęściej otwierane z niego dane były by otwierana tak szybko jak na SSD i na tym koniec zalet.

Czy zamawiając od razu 128 SSD X-kom mi go wsadzi do środka i zainstaluje na nim Windowsa 10, bo to w końcu z partycją recovery?

Tak wsadzi ale nie warto brać tak małego dysku SSD jeśli chcesz mieć też partycje recovery do przywracania systemu.

Patriot Ignite 240GB (MLC) sobie kup i poproś o zamontowanie i zrobienie klonowania dysku HDD na SSD.

X-kom nie oferuje pakietów rozszerzających gwarancję dla tego modelu co najwyżej rozszerzoną gwarancje mogą ci zaproponować. 

Opublikowano

Ok, to wyjdzie 4500 bez tego SSHD.

Jak to bez :P ? SSHD to zwykły dysk HDD w tym wypadku 1000GB z pamięcią cache 8GB która dział jak SSD.

Od siebie mogę powiedzieć że Acer-y VN7 maja lepszą opinię i serwis też maja zdecydowanie szybszy.

PS pamiętaj ze musisz po zakupie wgrać najnowszy bios zaktualizować system i sterowniki :P

Opublikowano

Matko jedyno... system i sterowniki ok ale BIOS :| Trudne to?

Nie urzywasz programiku do tego celu pobranego ze strony producenta - o ile jest nowszy niż ten aktualnie wgrany.

To te wszystkie dyski 1TB mają też to 8GB na cache? Wiem, zielony jestem ale kto pyta nie błądzi ;)

Tak te Lenovo wszystkie maja dyski typu SSHD

Opublikowano

FxJ dziękuję za pomoc ale właśnie dziewczyna wybiła mi z głowy wydawanie ponad 4 tys..........

Zatem obniżam wymagania do i5-6300HQ, GFX950M, Win10 + osobno SSD (wystarczy mi, gram tylko w World of Warcraft).

Rzuć proszę okiem na te dwa modele, który będzie lepszy i czy SSD, który wcześniej poleciłeś będzie tu odpowiedni?

https://www.x-kom.pl/p/305828-notebook-laptop-173-msi-gl72-i5-6300hq-8gb-1tb-win10x-gtx950m-2gb-fhd.html

https://www.x-kom.pl/p/318765-notebook-laptop-173-lenovo-ideapad-700-17-i5-6300hq-8gb-1000-win10-gtx950m.html

Opublikowano

Ooo dzięki zaniesie :) To HP odpada. A co do tego Lenovo 15" to da sie sprawdzić z którego jest kwartału? Czy 17" jest nowszy? ;) Różnica tylko 150 zł

Różnica 150 ale procesory i5 vs i7... ech

Opublikowano
Ok a mógłbyś wskazać mi różnice pomiędzy:
To tylko różnica tym, że ten z x-kom na Windowsa a jest tylko 31 zł droższy?

System.

Skąd to 101 zł różnicy dla tych 15-calowych?

Stąd ze dzieli je 9 miesięcy i zmiany kursów zresztą odd dawna ich nie ma i cena jest nieaktualna.

I jak byś mógł teraz doprecyzować czy 17 czy 15" i z systemem czy bez?

Opublikowano

17" z systemem. Na pewno 17" dla tego modelu, bo podobno matryca w 15" ma kiepskie odwzorowanie barw (67% a w 17" 93%). Poza tym bardzo mi sie ten model podoba wizualnie i głośniczki ładnie graja (przyda się w kuchni) ;-) Narzucam sobie limit 4,5 tys. za laptop z systemem i w tym koszt SSD 250GB.

Opublikowano

Czyli mówisz, że nie ma sensu dopłacać do i7? Raczej bym sie skłaniał ku takiemu modelowi ale 17", bo z 17" to będzie najlepsza opcja? ;)

I czym ponownie różnią się te modele, od najtańszego jeden jest droższy o 9 zł (WTF) a drugi o 210 zł... różnic nie widzę

https://www.x-kom.pl/p/309676-notebook-laptop-173-lenovo-y700-17isk-i5-6300hq-8gb-1000-win10-gtx960m-fhd.html
https://www.x-kom.pl/p/269195-notebook-laptop-173-lenovo-y700-17-i5-6300hq-8gb-1000-win10-gtx960m-fhd.html
https://www.x-kom.pl/p/324215-notebook-laptop-173-lenovo-y700-17-i5-6300hq-8gb-1000-win10x-gtx960m-fhd.html

ps. co daje dodatek "ISK" w nazwie tego najtańszego?

Tu jest ten "najdroższy" w x-kom w najniższej cenie:
https://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=867&g=658549&n=Lenovo-700-17ISK-80Q000B6PB-DOS-i5-6300HQ-8GB-1TB-GTX-960M-4G-173-BLACK-2YRS-CI&w=c

A pardon, ten jest bez windowsa :P Ale i tak wyszłoby taniej ;-)

Opublikowano
Czyli mówisz, że nie ma sensu dopłacać do i7?

Podesłałem ci w czym jest i7 lepszy od i5 - poszukaj linku

Raczej bym sie skłaniał ku takiemu modelowi ale 17", bo z 17" to będzie najlepsza opcja?

Tylko od twojego zastosowania i od ciebie zależy co jest dla ciebie lepsze.

I czym ponownie różnią się te modele, od najtańszego jeden jest droższy o 9 zł (WTF) a drugi o 210 zł... różnic nie widzę

Data produkcji, kurs walut podczas zakupu, zmiany konstrukcyjne nie tyczące się specyfikacji.

ps. co daje dodatek "ISK" w nazwie tego najtańszego?

To jest po prostu pełna nazwa Y700-17ISK czyli Intel Skylake

Opublikowano

Ok poczytałem. Już wszystko wiem. Generalnie brałbym 15" z i7 w cenie 17" z i5 ale że 15" mają matryce o gorszym odwzorowaniu kolorów, wybór pada na 17" z i5. Dzięki wielkie za pomoc, jest dla mnie naprawdę ważna :-) 

Pozdrawiam