Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

[1] Mężczyzna 22 lata.
[2] Bez Windowsa.
[3] 15.6.
[4] Dodatkowy slot na SSD, najlepiej M2. Na pewno po kupnie laptopa dokupię dysk aby mieć 1 TB.

[5] Najlepiej 3600-3800, ale dla specjalnej okazji mogę wydać 4000 zł. Tylko nowe laptopy. Dodatkowo kupię (nie wliczam w cenę) torbę i podkładkę chłodzącą.
[5 b] Posiadam stacjonarkę (i5 4460, GTX 960) którą najprawdopodobniej sprzedam jakiś czas po kupnie laptopa. Będę go używał aż skończę studia (~3 lata), jak gdzieś zamieszkam to kupię PC a laptopa będę używał gdy będę podróżował. 
[5 c] Czekam na dobrą promocję, chciałbym kupić w ciągu miesiąca.
[6] Nacisk na mocne podzespoły
[7] Do laptopa będzie podłączony monitor (23 cale, 60 Hz, Full HD), ekran laptopa będzie stanowił 2 monitor.
[8] Głównie w mieszkaniu jako stacja robocza (dodatkowy monitor, myszka, klawiatura) na podkładce, czasem w łóżku.
[9] Głownie GTA V oraz WOT. W najnowsze gry praktycznie nie gram.
[10] Programy inżynierskie typu MATLAB (Simulink), SolidWorks. Hobbystycznie Blender, DaVinci Resolve.
[11] Brak.
[12] Brak.
[13] Legion 5 (i7 10750H, 1660 TI) [81Y600BGPB] - czekam na promocję która kiedyś wyniosła 3800 zł. Przekonuje mnie SRGB 100%, mocny procek (pojedynczy rdzeń), porty z tyłu laptopa, slot na M2. 

ASUS TUF Gaming A15 (R5 4600H, 1660 TI) [FA506IU-HN304] -  Przekonuje mnie większy dysk (nie wiem kiedy będę mógł kupić dodatkowy a 256 GB to malutko na start), Ryzen (pod programy), 144 Hz, nie musze dokupować RAM.

Jestem mocno niezdecydowany pomiędzy laptopami, moje konsternacje wywołuje:

1) AMD vs Intel - patrząc po testach Intel w grach jest lepszy, jednak w programach to AMD dominuje. Stosunek grania do korzystania z programów to 50:50. Zdecydowanie najwięcej czasu spędzam w przeglądarce.

2) Wybór grafiki padł na GTX 1660 Ti ze względu na duży wzrost wydajności względem 1650. Jednak dalej nie wiem co z procesorem, zastanawiam się również nad Legionem 5 ale w wersji z I5 10300H.

3) SRGB 100% vs 144Hz - dobrze jest mieć ładne kolory jednak z grafiką nie pracuję a laptop i tak będzie głównie stanowił 2 monitor więc raczej to nie na nim będę grał.

4) Układ chłodzenia - nie wiem jakie dokładnie osiągają temperatury oraz jak dużo da podkładka chłodząca, ale oczywiście im ciszej tym lepiej. Asus ma z tym większy problem bo dolny panel ma bardzo mało otworów na wlot powietrza.

5) Historia cen oraz przyszłość - nie siedzę w tym rynku i nie wiem czy ceny laptopów w najbliższym czasie mają wzrosnąć czy spaść. Jak napisałem, wybrane przeze mnie laptopy były wcześniej dużo tańsze i nie wiem czy szybko kupować czy poczekać.

Jeżeli ktoś ma czas aby pomóc mi znaleźć odpowiedź na pytania względem ankiety byłbym bardzo wdzięczny.

Opublikowano

Teraz ceny znowu podrosły i przy okazji laptopów brakuje na magazynie, więc nie liczyłbym na jakąś dobrą obniżkę. Jedyne co to mogę powiedzieć, że ceny na pewno będą skakać i raczej będą wyższe.

TUF jest bardzo słabo chłodzony i ma bardzo słabą matrycę.

Skoro będziesz grał na zewnętrzym monitorze, nie bierz 144hz na ips, bo po co. No i druga sprawa no te ips z wysokim odświeżaniem mają słabe kolory. Dobrą opcją jest starszy legion, czyli y540. Tutaj propozycja na i7+1660Ti, ale niestety przekracza 4000 zł.  Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/8GB/256 GTX1660Ti (81SX00PRPB)

Opublikowano
Cytat

4) Układ chłodzenia - nie wiem jakie dokładnie osiągają temperatury oraz jak dużo da podkładka chłodząca

Undervolting to pierwsza i najprostsza rzecz jaką warto zrobić by zmniejszyć temp.

Cytat

mocny procek (pojedynczy rdzeń), porty z tyłu laptopa, slot na M2

Jedynie pozbycie się wyseparowanych przycisków touchpada uznaję za wadę.

Cytat

nie wiem czy ceny laptopów w najbliższym czasie mają wzrosnąć czy spaść

Teraz będą z półtora bez zmian troszkę promocji i podniosą przed świętami, by na święta opuścić do ceny jaką mamy już teraz. A potem najlepszy okres to zwykle przełom luty-marzec.

Cytat

Przekonuje mnie większy dysk (nie wiem kiedy będę mógł kupić dodatkowy a 256 GB to malutko na start), Ryzen (pod programy), 144 Hz, nie musze dokupować RAM.

Kosztem matrycy no i RAM fabrycznie z 3200MHz (CL22) a można znaleźć kości Cruciala z CL16 lub taniej G.Skill z CL18.

Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/8GB/256 GTX1660Ti (81SX00PRPB) - teraz najlepszy ale dużo sztuk im już nie zostało, ostatnich kilka będzie taniej wypychane na 100%.

Lenovo Legion 5-15 Ryzen 7/8GB/512 GTX1650 144Hz (82B500AMPB) - 4249zł (w tej chwili) chyba że olejesz grafikę a skupisz się na wielowątkowości. Wiesz sztuka kompromisu.

Cytat

Głównie w mieszkaniu jako stacja robocza 

To już lepszą alternatywą dla Asusa będzie ten kadłubek.

HYPERBOOK NH5 ZEN AMD RYZEN GTX 1660TI (Clevo NH57AC) i osobno RAM, dysk M.2 i Ryzen 5 3600 (może być używany bez coolera).