Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] laptop dla mężczyzny studenta (budownictwo), najlepiej żeby była możliwość kupna na raty

[2]dobrze gdyby był w zestawie z windowsem. Ale poradzę sobie jak będzie dobra oferta bez systemu lub gdy ktoś poleci downgrade do win7

[3] że względu że laptopa będę używał do projektów+ grafiki nie mniej niż 14 cali. Waga nie istotna, ale wiadomo żeby to nie był kolos jak stacjonarny komputer.

[4] ssd nie mniej niż 512gb ale jak znajdzie się dobra oferta z HDD to przejdzie

[5 a]sam laptop bez akcesoriów maksymalnie 5000zl. 

[5 b] chciałbym skończyć z nim studia więc coś około 5 lat. Mam stacjonarne (która już ledwo zipie) ten laptop będzie moim głównym komputerem do czasu kiedy nie zbiorem sił i funduszy na rozbudowę komputera stacjonarnego, później będzie służył tylko na uniwersytecie.

[5 c] zakup planuje maksymalnie do miesiąca

[6] jakość wykonania schodzi na dalszy plan. Natomiast ważna jest dla mnie bateria

[7] rozdzielczość 1920 to podstawa. Reszta nie ma dużego znaczenia ale wolałbym matryce matową. + Złącze HDMI do podpięcia monitora zewnętrznego

[8]używany będzie w domu na biurku+ na uniwersytecie w Polsce.

[9] nie będę grał w gry. Jedynie EVE online. Ale nie ma dużych wymagań

[10] programy CAD. Dokładnie nie wiem na czym będę pracował na studiach ale przyjmuje że na autoCAD.

Corel draw, illustrator. Ogólnie z grafiki 90% wektory. Czasami rastrowa+ jakieś podstawy obróbki video.

[11] złącze HDMI, złącze USB. Nie wiem czy montują jeszcze modemy w laptopach ale jeżeli tak to chętnie

[12]brak

[13]brak

Opublikowano

Pod względem wydajności, myślę, że ten legion się sprawdzi. i7 + 16 gb ramu + 1660Ti no i ssd 960gb. Masz tutaj dobrą opcję z fajną matrycą ips, przyzwoitym chłodzeniem i nie jest ona jedna wielkim świecidełkiem. Myślę, że 16 gb pod cada ci wystarczy, do tego 6 rdzeni i 12 wątków na pewno się przyda Lenovo Legion Y540-15 i7-9750HF/16GB/960 GTX1660Ti (81SX010NPB)

Opublikowano
Cytat

Lenovo Legion Y540-15 i7-9750HF ...

Uwaga laptop ma procesor "HF" pozbawiony grafiki zintegrowanej, działa ponad dwukrotnie krócej na baterii. Śmiem wątpić by autor na takiego się zdecydowała.

Cytat

dobrze gdyby był w zestawie z windowsem

Dla studentów - darmowy system Windows (Microsoft Azure)

Cytat

ktoś poleci downgrade do win7

A może do XP, 98 lub 95? Każdy tak samo uśmiercony. Serio 10-tka jest świetna, od premiery w 2015 wypuszczono naprawdę wiele porządnych aktualizacji. Każdy kto chce mieć większą kontrole instaluje Linuxa.

Cytat

ważna jest dla mnie bateria

70,9 Wh mają obecnie najlepszą baterie

HP OMEN 15 Late-2020 Ryzen 5 4600H/16GB/512GB/1660Ti/Win10/144Hz (15-en0002nw/1P8F1EA) 144Hz IPS 300 nitów

HP OMEN 15 (15-en0010nw/1P8F5EA) 144Hz IPS 300nits

Cytat

Złącze HDMI do podpięcia monitora zewnętrznego

Hierarchia: DisplayPort 2.0 > HDMI 2.0 > DisplayPort 1.x > DVI > HDMI 1.x

Przeczytaj jeszcze ten temat.

Lenovo Legion 5-15 Ryzen 7/8GB/512 GTX1650 144Hz (82B500AMPB) - bateria 60Wh

https://psref.lenovo.com/Detail/Legion/Lenovo_Legion_5_15ARH05?M=82B500AMPB

Pod rozbudowę jak naj bardziej.

Opublikowano
25 minut temu, FxJ napisał:

HP OMEN 15 Late-2020 Ryzen 5 4600H/16GB/512GB/1660Ti/Win10/144Hz (15-en0002nw/1P8F1EA) 144Hz IPS 300 nitów

HP OMEN 15 (15-en0010nw/1P8F5EA) 144Hz IPS 300nits

Ten HP przekracza 5000 więc odpada. Ale widzę że ten legion jest często polecany tylko pytanie jak wezmę wersję 8gb ram będzie opcja rozszerzenia w przyszłości do 16 a może nawet 32bg bez utraty gwarancji?

Opublikowano
Cytat

Ten HP przekracza 5000 więc odpada.

Na tą chwilę tak, niech te konfiguracje dostanie więcej sklepów to cena powinna spaść.

Cytat

jak wezmę wersję 8gb ram będzie opcja rozszerzenia w przyszłości do 16 a może nawet 32bg bez utraty gwarancji?

Najlepiej wymienić fabryczną bo ładują najtańsze (najniższe CL). Nie stracisz gwarancji zmieniając RAM i dyski, także czyszcząc z kurzu kompresorem. Nawet paste zmienisz bez utraty gw (na pewno w poprzednich tak było i pozwalali). Był taki program Premium Care ale chyba obecnie wstrzymany.

Opublikowano
Dnia 3.10.2020 o 01:38, FxJ napisał:

Najlepiej wymienić fabryczną bo ładują najtańsze (najniższe CL). Nie stracisz gwarancji zmieniając RAM i dyski, także czyszcząc z kurzu kompresorem. Nawet paste zmienisz bez utraty gw (na pewno w poprzednich tak było i pozwalali). Był taki program Premium Care ale chyba obecnie wstrzymany.

To wstrzymam się jeszcze chwilę może te HP będzie tańsze, jak nie to kupuje legiona z 8 GB i w niedalekiej przyszłości zmiana na lepsze i większe ram. Dzięki za pomoc

• 4 tygodnie później...