Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

[1] 8500

[2] bez windowsa

[3] 15/17 typ powłoki (matowa, lustrzana) i typ matrycy (TN, IPS/PLS).

[4]

[5] praca z grafika, 3d, rendering

[6] wydajnosc, zalezy mi tez zeby nie wygladal jak z kosmosu, interesuja mnie design bliski do razer blade, bez zbednych swiecidelek

[7] -

[8] pewnie z czasem chcialbym podłączyc 2 monitorki

[9] jestem prawie przekonany do tego modelu HYPERBOOK PULSAR V15 I7-10875H RTX 2070 (TongFang GM5MP7Y), pytanie czy moze cos lepszego znajde w tej cenie?

ewentualnie moze ten MSI GL65 i7-10750H/32GB/512+1TB RTX2070 144Hz (GL65 10SFSK)

z wyglądu na pewno chciałbym uniknąc takiej jakby dwuczęsciowej obudowy

image.png.29eb4b97d3c484c288d1dd060f3979d3.png

z góry dziękuje, za udzieloną pomoc ?

Opublikowano

@bump

Czy ktoś mógłby mi doradzić którego wziąc? Musze go jutro kupić, wiec nie mam dużo czasu na namysły. 

HYPERBOOK PULSAR V15 I7-10875H RTX 2070 vs MSI GL65 i7-10750H/32GB/512+1TB RTX2070 144Hz. (Dokładne spec w linkach w pierwszym poście).

I czy w przypadku hyperbooka, sensowne byłoby dobieranie "Zaawansowany układ chłodzenia [199zl]" i Ciekły metal Thermal Grizzly Conductonaut na CPU i pasta Kryonaut na GPU [139zł]?

Który z tych jest byłby lepszym wyborem?

Opublikowano
Cytat

z wyglądu na pewno chciałbym uniknąc takiej jakby dwuczęsciowej obudowy

To tylko tak wygląda wizualnie ale w każdym laptopie masz matryce zamocowaną do obudowy na dwóch zawiasach.

Cytat

Czy ktoś mógłby mi doradzić którego wziąc? 

3d, rendering, grafika

Z tych żadnego, za słabe maja matryce

HYPERBOOK SL504 I7-10875H RTX 2070 (Clevo PB51DF1-G) przy czym albo z IPS FullHD albo dopłata do OLED 4K.

G.Skill Ripjaws DDR4 SODIMM 2x16GB CL16 (F4-3000C16D-32GRS) - 599 zł czyli nie 2666MHz ponieważ i7-10875H obsługuje max RAM 2933MHz.

Dyski to wg. własnego uznania (pojemność) i budżetu (rozbudowa).

Cytat

sensowne byłoby dobieranie "Zaawansowany układ chłodzenia [199zl]" i Ciekły metal Thermal Grizzly Conductonaut na CPU i pasta Kryonaut na GPU [139zł]?

Możesz bo na pewno nie zabierzesz się do tego samodzielnie a na pewno nie wyślesz tylko po to. Sam oceń czy ci odpowiadają takie zysk w niższej temp. względem przeznaczonej na tą obłogę kasy.

Opublikowano (edytowane)

albo w ten sposob, inny ekran i dysk (slabszy?)

Hyperbook SL504 i7-10875H RTX 2070Montaż i testy konfiguracji: Profesjonalne testy wydajności podzespołów i jakości sprzętu

Ekran: 15.6” UHD 4K (3840x2160) OLED HDR 60Hz 100% sRGB Błyszczący
Profesjonalna kalibracja ekranu: Brak
Procesor: Intel Core i7-10875H 8 x 2.3 - 5.1GHz Turbo, 16MB, UHD 630, 45W
Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 2070 8GB
Klawiatura: Klawiatura RGB z indywidualnym podświetleniem klawiszy oraz funkcją N-Key Rollover (NKRO)
Pamięć RAM: Brak
Dysk SSD M.2: Western Digital SSD 480GB Green M.2 2280 (odczyt/zapis 545/470MB/s)
Drugi Dysk SSD M.2: Brak
Dysk twardy 2,5": HDD 1TB SATAIII, 2,5", 5400RPM, 7mm
WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC AX201 2.4 Gbps M.2 WLAN + BT
Napęd: Brak
System operacyjny: Windows 10 Home Trial [darmowa wersja testowa]
Instalacja systemu operacyjnego: Brak
Pasta termoprzewodząca: Ciekły metal Thermal Grizzly Conductonaut na CPU i pasta Kryonaut na GPU
Układ chłodzenia: Zaawansowany układ chłodzenia
Personalizacja BIOS logo: Domyślne logo HYPERBOOK podczas uruchomienia laptopa
Gwarancja: Standard - 24 miesiące Door to Door(+ dożywotnie wsparcie techniczne)
Pakiety serwisowe: Brak
Oprogramowanie antywirusowe: Brak
Oprogramowanie biurowe: Brak

Ilość 1

Razem 8 197 zł

Edytowane przez mozekmail
Opublikowano

Ok, po głębszych rozmysleniach, stwierdzilem ze ten lepszy ekran nie jest mi potrzebny, bo przez większość czasu bede uzywał monitora. Stąd podsumowanie mego wyboru, jutro bede zamawiał:

Cytat

Hyperbook SL504 i7-10875H RTX 2070 - Montaż i testy konfiguracji: Profesjonalne testy wydajności podzespołów i jakości sprzętu
Ekran: 15.6” FHD (1920x1080) IPS 144Hz 90% sRGB Matowy G-SYNC
Klawiatura: Klawiatura RGB z indywidualnym podświetleniem klawiszy oraz funkcją N-Key Rollover (NKRO)
Dysk SSD M.2: Samsung SSD 500GB 860 EVO M.2 2280 (odczyt/zapis: 550/520MB/s)
Dysk twardy 2,5": HDD 1TB SATAIII, 2,5", 5400RPM, 7mm
Pasta termoprzewodząca: Ciekły metal Thermal Grizzly Conductonaut na CPU i pasta Kryonaut na GPU

+ wyżej wymieniony ram, czy moge na razie kupic jedną kość 16gb a potem druga dokupić? 

Dziekuje pięknie za pomoc

Opublikowano

Dodałem zapytanie odnosnie zmiany kości ramu na te G.Skill Ripjaws DDR4 SODIMM 2x16GB CL16 (F4-3000C16D-32GRS) i uzyskałem odpowiedz:

Cytat

Oczywiście można tak zrobić, jednak nie gwarantujemy w takiej sytuacji pełnej kompatybilności. Najprawdopodobniej kości nie będą działać poprawnie ze względu na niskie opóźnienie i wysoką częstotliwość.
Z wyrazami szacunku,
Dział obsługi klienta

Opublikowano
Cytat

albo w ten sposob, inny ekran i dysk (slabszy?)

W żadnym razie nie kupuj dysku HDD do laptopa, to jakby podpiąć do Lamborghini drewniane wóz.

Cytat

Dodałem zapytanie odnosnie zmiany kości ramu na te G.Skill Ripjaws DDR4 SODIMM 2x16GB CL16

Poproś o wgranie najnowszego biosu i zamów kości, zamontuj jedną jeśli będzie wykrywać i wszystko ok zamontuj obie i zrób tekścik np. Prime95 czy jest w pełni stabilny.

Jeśli by nie działały stabilnie a warto wtedy napisać do supportu clevo na Europę. To zostaje zwrot kości (14 dni) i zamówienie innych, np. innego producenta.

Podejrzewam jednak że bez problemowo będą działały, zwykle kadłubki się kupuje po to by wsadzić jak najlepsze podzespoły.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, jednak po dłuższych namysłach myśle nad wybraniem 17" ekranu. Okazało sie ze jednak mam jeszcze z 2tyg na wybór. Czy ten model będzie adekwatny?

HYPERBOOK SL704 I7-10875H RTX 2070

i czy ewentualnie ten byłby gorszy? bo wizualnie mi sie bardziej podoba

HYPERBOOK PULSAR V17 I7-10875H RTX 2070

ewentualnie, gdy rożnica w wydajności byłaby znacząca jestem w stanie kupic ten (aczkolwiek jest tu tylko 16gb ramu który musialbym wymieniac na własną reke i ekran 15" ale za to 4k)

Razer Blade 15 i7-10750H/16GB/512/Win10 RTX2070

btw. czy zaraz nie wejdzie jakis nextgen? czy bardzo nie opłaca się kupować lapka w przeciągu miesiąca?

Z góry dzięki

Opublikowano
Cytat

jednak po dłuższych namysłach myśle nad wybraniem 17" ekranu

To od ciebie zależy, zasadniczo jeśli planujesz podróżować z nim autobusem lub pociągiem to moja rada była by taka by odpuścić i zostać przy 15,6". A jedynie do domu dokupić z czasem 27" monitor WQHD.

Cytat

bo wizualnie mi sie bardziej podoba

Patrz tak konkretnie na wnętrze a nie na design. Większa waga to większy układ chłodzenia, a to niższe temperatury podzespołów i cichsza praca wentylatorów.

Cytat

btw. czy zaraz nie wejdzie jakis nextgen

Przed lutym na pewno nic się nie pojawi raczej. Chyba że ktoś zaskoczy nas jakimś modelem z ryzenam przed grudniem.

Opublikowano
12 minut temu, FxJ napisał:

To od ciebie zależy, zasadniczo jeśli planujesz podróżować z nim autobusem lub pociągiem to moja rada była by taka by odpuścić i zostać przy 15,6". A jedynie do domu dokupić z czasem 27" monitor WQHD.

Patrz tak konkretnie na wnętrze a nie na design. Większa waga to większy układ chłodzenia, a to niższe temperatury podzespołów i cichsza praca wentylatorów.

Przed lutym na pewno nic się nie pojawi raczej. Chyba że ktoś zaskoczy nas jakimś modelem z ryzenam przed grudniem.

Wyjezdzam zaraz do Anglii, wiec przez pierwszy okres 6-12miesiecy (przed zakupemem kompa) planuje go uzywać jako stacjonare, wiec chcialbym pewnie podlaczyc max 2 monitory. Szczerze mysle ze na pracy zdalnej nie bede mial potrzeby często go gdzies zabierac, ale moze sie to zdarzyc. No to imo wygrywa ten który był podany przez ciebie wczesniej 15", pytanie czy brac ten ekran 4k, ale w wiekszosci przypadkow raczej bede mial dodatkowy monitor. Dzięki

Opublikowano (edytowane)

Ja osobiście bym nic nie brał z mobilnymi cpu. Zaraz premiera AMD gen 3. Sam mam Clevo NH55AFW z rtx 2070 i po aktualizacji biosu pakuje ryzena z nowej serii 5, a z mobilnym zostajesz do końca... obecnie mam r5 3600 desktopową wersję, który jest w multi core wydajniejszy od i7-10875H itp. Do kwoty jaką posiadasz kupisz z Ryzenem 7 3700x. 

Edytowane przez seba842005
Opublikowano
Cytat

ale mialem go brac tylko na magazyn danych oprocz oczywiscie SSD, czy tego sie nie praktykuje? 

Osobiście odradzam, aktualnie moje wszystkie dyski HDD są wyjęte z komputerów a SSD 500GB mam nawet w kieszeni podpięty pod TV. W przypadku filmu 4K nie dawałem rady wytrzymać z pracą głowicy a przy SSD kompletna cisza i każdy film odpalony w momencie naciśnięcia play. Niepotrzebnie przy pracy będzie hałasował, generował drgania, nagrzewał wnętrze laptopa podczas pracy. Jedynie zewnętrzny w obudowie na USB.

Cytat

pytanie czy brac ten ekran 4k

Raczej powiedziałbym że nie koniecznie, lepiej dołożyć do monitorów i wysięgnika VESA moim zdaniem.

Opublikowano

Ok super, pozostaje jeszcze kwestia tego ramu który polecileś, bo szczerze nie będe miał raczej czasu na bawienie się w odsyłanie itd, a hyperbook powiedział ze nie być w pełni kompatybilny. Czy ten który obecnie jest defaultowy będzie widocznie wolniejszy?

Opublikowano
Cytat

Czy ten który obecnie jest defaultowy będzie widocznie wolniejszy?

W programach będzie to mniej odczuwalne w grach bardziej.

Cytat

hyperbook powiedział ze nie być w pełni kompatybilny

To załatwia w sumie sam BIOS/UEFI, oni po prostu mówią że nie gwarantują że na obecnym będzie działał mimo że nie ma przeciwwskazań a desktopowe ryzeny działają z RAM-em podkręconym powyżej 3800MHz.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

SL504-15-7670 [PB51DF1-G]Hyperbook SL504 i7-10875H RTX 2070 

Ekran: 15.6” FHD (1920x1080) IPS 144Hz 90% sRGB Matowy G-SYNC
Pamięć RAM: 32 GB (2 x 16) DDR4 3000 MHz CL16 (GOODRAM)
Dysk SSD M.2: Samsung SSD 1TB 970 EVO NVMe M.2 2280 (odczyt/zapis; 3400/2500MB/s)
Pasta termoprzewodząca: Alphacool Subzero na CPU i GPU - 16 W/mk
Personalizacja BIOS logo: Domyślne logo HYPERBOOK podczas uruchomienia laptopa
Gwarancja: Standard - 24 miesiące Door to Door(+ dożywotnie wsparcie techniczne)

Razem 7 996 zł

Dziś kupione,  dziękuje za pomoc

• FxJ zmienił(a) tytuł na [8500] Laptop dla projektanta (rendering grafika 3D)