Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Poniżej wypełniona ankieta.

1. Laptop dla mnie (M, 25 lat)

2. Może być bez systemu operacyjnego, jeśli ma to obniżyć cenę poniżej 3000

3. Nie ma znaczenia

4. SSD

5. Jak w temacie - maksymalnie 3000 zł, nowy, sam laptop

6. Nie ma znaczenia

7. Laptop będzie również na weekend spełniał funkcję Arcade Machine podłączony kablem HDMI do telewizora na ścianie (tzn. będzie używany jako emulator do gier z automatów razem z bezprzewodowymi padami).

8. Dom

9. Średnie wymagania

10. Przede wszystkim laptop będzie używany do OpenOffice, GIMP, SonyVegas, rzadziej Adobe (hobbystycznie). Zależy mi na tym, by wszystko działało płynnie (jeśli renderowanie w SonyVegas trwa długo, to nie problem, grunt żeby nic się nie cięło i "zamulało")

11. -

12. Jedyny laptop jaki posiadam jest marki Lenovo (G585), służył długo i potrafił wiele uciągnąć, nawet nowsze tytuły gier, jednak ostatnio jego wydajność z nieznanych powodów poważnie spadła i przy dłuższym użytkowaniu pojawiają się problemy z matrycą. Mam też pewną niechęć do kart z serii ATI, są z nimi pewne problemy, ale z tego co się orientuję Lenovo tylko takie proponuje... (jednak nie, sprawdziłem).

13. Znalazłem coś takiego, nie znam jednak laptopów Asus i nie wiem, czy pozbycie się Windowsa zbije cenę: ASUS A501LX-DM099H i7-5500U/8GB/1TB/Win8 GTX950 (A501LX-DM099H)

Z góry dziękuję!

Opublikowano
Cytat

jednak ostatnio jego wydajność z nieznanych powodów poważnie spadła

A kiedy ostatnio przedmuchałeś układ chłodzenia sprężarką i kiedy była mieniana pasta termo przewodząca?

Cytat

czy pozbycie się Windowsa zbije cenę

Niby jak, klucz do systemu jest zaszyty w biosie i nie ma opcji sprzedaży takiego fabrycznego laptopa w zestawie.

ASUS A501LX ma głośne chłodzenie, zbyt slimowa konstrukcja i źle napisany bios.

Jeśli chcesz SSD to najlepiej dokupić samodzielnie i rozbudować, te modele mają złącza M.2 w których bardzo łatwo zamontowac.

MSI GL62 i5-6300HQ/8GB/1TB/ GTX950M 2GB FHD (GL62 6QD-253XPL) - info

Lenovo Ideapad 700 i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX950M FHD (80RU00GVPB) - info

Tak w skrócie MSI ma nagrywarkę której brakuje Lenovo ale przez to ma słabsze chłodzenie, MSI ma więcej portów ale brak mu matrycy typu IPS i podświetlonej klawiatury za to ma trochę lepszą konstrukcje.

Opublikowano

Tak, został rozebrany i przedmuchany, ale nadal działa nie za dobrze. Pasta nie była wymieniana.

Ten od Lenovo ma kiepskie opinie z tego co widzę, więc nie ryzykuję. MSI wygląda dobrze i moc ma dosyć imponującą, te ~99zł więcej jeszcze przegryzę. Popytam w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym, co mogą mi w związku z nim zaoferować.

Opublikowano

MSI zakupiony, Windows zainstalowany, sterowniki też. Wszystko śmiga całkiem sprawnie i na razie jestem bardzo zadowolony. Jedyny problem jaki mam to paskudny klawisz "\", który jest ulokowany bezpośrednio po prawej stronie spacji (jestem przyzwyczajony do alta, więc muszę się przyzwyczaić teraz do pisania polskich znaków na nowo). Powiedziano mi, że szkoda tej karty graficznej 2GB, ponieważ teraz większość nowszych tytułów wymaga 4GB, ale grać wiele na kompie nie będę. Poza tym do próby odpaliłem gry z 2016 i problemów nie odczułem.

W kolejnym miesiącu albo za dwa dopakuję więcej RAM oraz SSD, by jeszcze go trochę przyspieszyć.

Dzięki za pomoc!