Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

poszukuję laptopa w przedziale cenowym 3500-4000zł, w skrajnych przypadkach max 4500zł. Jeśli chodzi o moje wymagania, to zależy mi na tym, by laptop był poręczny i lekki, służył głównie do pracy w Office, przeglądania internetu, netflix and chill i ewentualnie gry typu Football Manager. No i żeby mi posłużył parę lat. Więc w sumie ~4000zł to już chyba świat i ludzie do takich wymagań.

No i tradycyjna ankietka:

[1] Mężczyzna 24l.

[2] Najlepiej od razu z systemem Win10.

[3] 13,3-14,x (ale bardziej 14 niż 13). Tak jak pisałem, zależy mi na czymś lekkim.

[4] Laptop z SSD

[5a] Sam laptop, raczej nowy. 3500-4000. Mogę dołożyć ewentualnie do 4500.

[5b] Będzie to jedyny laptop.

[5c] Chciałbym dokonać zakupu jak najszybciej.

[6] Wytrzymała konstrukcja, wysoka wydajność procesora.

[7] Jeśli chodzi o matrycę to jestem dość zielony w tych wszystkich kwestiach, ale chyba matowa, IPS, HD 1920? 

[8] Będzie używany głównie w domu (biurko <--> łózko), w Polsce.

[9] Średnie wymagania do gier? Dysponuję konsolą i to ona służy mi do grania, na laptopie chciałbym móc sobie odpalić wspomnianego wcześniej FM'a czy Simsy.

[10] Zastosowania:

- internet

- praca biurowa (pakiet Office)

- netflix

[11] Z wymagań: jak najmniejsza waga, matowa matryca.

[12] Osobistych preferencji brak, pierwszym i jedynym laptopem był do tej pory Lenovo. Nie jestem ani przywiązany, ani też nie narzekam.

[13] 

Poniżej moje typy, ale jestem zupełnie zielony więc nie wiem czy w ogóle są sensowne:

[14] Fajnie gdyby laptop się był stosunkowo cichy, nie nagrzewał się za bardzo, miał te 16gb RAM. I generalnie tak jak pisałem wcześniej - we wszystkich kwestiach technicznych jestem bardzo zielony, więc proszę o odpowiedzi względnie prostym językiem xD

[15] ------

Opublikowano (edytowane)

Ideapad słaba opcja. Z Lenovo brałabym tylko Legiony lub Thinkpady, bo ideapady nie mają dobrej opinii i lubią się psuć. Faktem jest, że Swifty 3 mają słabą matrycę i jego też bym z tego względu odrzuciła. Model zenbook będzie najlepszą opcją patrząc na Twoje wymagania. Jednak postawiłabym na wydajny procesor 6 rdzeniowy R5 i nowszą wersję samego modelu. Ten ma wszystko czego oczekujesz od sprzętu. Sama jakość wykonania jest na wysokim poziomie, klawiatura jest wygodna do użytkowania na codzień, a w touchpadzie jest klawiatura numeryczna, która w programach office będzie przydatna. Matryca IPS, 98% sRGB o dobrym poziomie jasności i kontraście, lekka waga i elegancki design. Ma też dobre czasy na baterii i jest już z systemem. Moim zdaniem ten model będzie najlepszym wyborem i dodatkowo jeszcze Ci trochę z budżetu zostanie.
ASUS ZenBook 14 UM425 R5-4500U 16GB RAM 512GB Win10P 4099zł

Ewentualnie możesz też wziąć ten model z mocniejszym 8 rdzeniowym procesorem i większym dyskiem ssd. Też mieści się w budżecie.
ASUS ZenBook 14 UM425 R7-4700U 16GB RAM 1TB Win10H 4399zł

Edytowane przez aniuul
Opublikowano
Cytat

jak najmniejsza waga

chciałbym móc sobie odpalić wspomnianego wcześniej FM'a czy Simsy

Tyle że ultraboooki się nadają słabo do grania - fizyki nie oszukasz, ograniczone możliwości układu chłodzenia.

Odpalić o pograć się da ale myśląc o grach od razu lepiej kupić takiego GTX 1650 (2,3kg) który będzie 3x wydajniejszy w grach od grafik MX (150/250/350).

PS pytasz o The Sins 4 czy Sims 5 bo liczmy że 2021 to już wyjdzie ?

Cytat

ale chyba matowa, IPS, HD 1920

Tak, unikaj tylko matryc od firmy Panda Display reszta w ultrabookach już będzie ok.

ASUS ZenBook 14 UM433IQ R5-4500U/16GB/512/W10 MX350 (UM433IQ-A5028T) - z dedykowaną

ASUS ZenBook 14 UM425IA R7-4700/16GB/512/W10 (UM425IA-AM023T)

ASUS ZenBook 14 UM425IA R5-4500U/16GB/512/W10 (UM425IA-AM022T)

Tu od razu brać z 16GB RAM bo mają wlutowane i nie ma opcji zwiększenia.

HP ProBook 445 G7 Ryzen 5-4500/8GB/256/Win10P (12X15EA) + kość RAM + drugi dysk SSD

HP ProBook 445 G7 Ryzen 5-4500/16GB/512/Win10P (175R3EA)

Zasadniczo wystarczy ci najtańszy biznesowy ProBook 8GB i rozbudować wg. uznania. Dłuższa i lepsza gwarancja i więcej wytrzymają.

Ewentualnie Dell Vostro ale nie ma ich jeszcze z Ryzenami u nas w PL.