Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Dorosły, na firmę
[2] Mam własną licencję
[3] 15,4"- 15,6” / 17,3", dobrze by było, gdyby to nie była super ciężka bryła (do ok. 2,5 kg)
[4] SSD [PCIe NVMe (M.2)] 1 albo 2TB, fajnie gdyby było miejsce na drugi dysk, ale nie jest to "must have" 
[5 a] ok. 16tyś brutto (+/- 500zł), nowy/outlet, sam laptop (chyba, że jest w jakimś zestawie, no to super ? )
[5 b] To będzie główny komputer (za takie pieniądze mam nadzieję, że będę go używał aż do zniszczenia...)
[5 c] 3-6 miesięcy
[6] przede wszystkim wydajność, na drugim miejscu czas pracy na baterii (dobrze, żeby się dało popracować na nim co najmniej z 3h bez ładowania)
[7] FullHD przy 15" 4k przy 17". Najlepiej matowa, aczkolwiek przy rozdzielczości 4k ciężko o to, więc wtedy jakaś antyodblaskowa). Będę pracował na stacji dokującej z podpiętymi zewnętrzymi monitorami
[8] biuro, tylko w Polsce, dojazd do klienta
[9] nie jest to dla mnie istotne tutaj
[10] Android Studio, Visual Studio, SQL Management, praca na wirtualkach, profesjonalnie
[11] thunderbolt 3 (fajnie, gdyby nie było osobnej ładowarki, tylko dało się ładować przez niego) i najlepiej więcej niż jeden, żeby dało się coś podłączyć jeszcze po przejściówce, podświetlana klawiatura (najlepiej na biało)
[12] Pracowałem na Lenovo P52, Dell XPS 15 9550
[13] Dell XPS 17 (32/64GB RAM, i7, 4K) Dell XPS 15 (32/64GB RAM, i7, FHD)
[14]

Opublikowano
Cytat

thunderbolt 3 (fajnie, gdyby nie było osobnej ładowarki, tylko dało się ładować przez niego)

Tylko ultabooki jak ThinkPad X1 Carbon.

Cytat

To będzie główny komputer (za takie pieniądze mam nadzieję, że będę go używał aż do zniszczenia...)

Coś złego się dzieje w świecie stacji roboczych.

Dell Latitude 5511 dla programisty to już wszystko czego człowiek wymaga (chyba że 4x32GB wymaga) ale te matryce to aż się płakać chce jak się na nie patrz. Wielu kupi je od razu wymieni znając życie.

Dell Precision 5550 i7-10875/32GB/2TB/Win10P T2000 - w jakiejś wyższej konfiguracji, ale na tą chwilę chyba nie ma "dobrego" modelu co by się jakoś wyróżniał naprawdę, tym bardziej że szukasz pośród "lekkich".

Opublikowano
5 minut temu, FxJ napisał:

Zawsze możesz postawić małą jednostkę i do niej NAS od Synology i net światłowodowy asynchroniczny. A na laptopa przeznaczyć tylko połowę tej kwoty.

Brzmi w sumie super ciekawie. Masz gdzies może jakieś HowTo jak to ogarnąć? 

Opublikowano
13 godzin temu, FxJ napisał:

Dell Precision 5550 i7-10875/32GB/2TB/Win10P T2000 - w jakiejś wyższej konfiguracji, ale na tą chwilę chyba nie ma "dobrego" modelu co by się jakoś wyróżniał naprawdę, tym bardziej że szukasz pośród "lekkich".

swoją drogą, z tymi XPSami co pisałem jest coś nietak? Bo widzę, że specyfikacja dość podobna (różnią się kartką graficzną, w Precision jest profesjonalna, a tam są "komercyjne") i ceny chyba też przystępne. Zastanawiam się nad kulturą pracy, czy jest różnica, bo podejrzewam, że jeśli kadłubek jest taki sam, to dużej różnicy może nie być?

Opublikowano
Cytat

swoją drogą, z tymi XPSami co pisałem jest coś nietak?

Cena i montowane w nich matryce. Już nie mówiąc że powinniśmy się doczekać OLED-ów już w standardzie. Cooling bez zmian od kilku generacji (są głośne pod obciążeniem).

Cytat

różnią się kartką graficzną, w Precision jest profesjonalna, a tam są "komercyjne"

To standard przy biznesówkach chociaż tu mogli by sobie darować to nie jest stacja robocza z prawdziwego zdarzenia. Bardziej skup się na dłuższej i lepszej gwarancji, przy czym warto rozszerzyć do 4 lat.