Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem problem z laptopem, nigdzie w necie nie było rozwiązania ani nawet wskazówki, to wrzucę tutaj, może google zindeksuje. I zaoszczędzę komuś czasu na szukanie problemu ze sterownikami.

Z jakiegoś powodu w laptopie Dream Machines RG2060-17PL26 nie mogłem ustawić odświeżania ekranu na 60Hz, tylko było zablokowane 48Hz.

TL;DR: Zaktualizowałem BIOS i pomogło

Żonglowanie sterownikami nic nie dawało. Ani od producenta, ani starsze wersje, ani najnowsza Intelowa, ani wywalanie Nvidii.
Odpaliłem Live linuxa, żeby sprawdzić czy jest to problem hardwarowy: 60Hz. Kurde. Co za poje nieoczekiwana akcja. Problem ze sterownikami pod Windowsem, którego na Linuxie nie miałem.

We właściwościach monitora w windowsie było zdarzenie

Cytat

Device DISPLAY\BOE07D2\4&3ab1e1e2&6&UID265988 was not migrated due to partial or ambiguous match.

Pobrałem i zaktualizowałem BIOS od DM. I opcja 60Hz w koncu sie pojawiła:

obraz.png

Adnotacja 2020-09-05 130302.jpg

• reaction_title_1 1
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Dream Machines RG2060-17 - zablokowane odświeżanie na ekranie laptopa