Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Student 1 roku od października
[2] Bez systemu
[3] Im większy tym lepszy, ale w domu i tak będę korzystał z osobnego monitora
[4] Dysk SSD wolałbym dokupić oddzielnie, napęd nie potrzebny, jeśli laptop będzie miał 8GB ramu dobrze jakby dało się jeszcze dołożyć co najmniej 4.
[5 a] 3200zł to max razem z ewentualnym osobym SSD, chyba że coś będzie naprawdę wartego dopłacenia to mogę dorzucić z 200zł
[5 b] [ważny - nie pomijaj] To będzie jedyny laptop, potrzebny tylko na studia informatyczne + jakiś youtube, chciałbym żeby starczył na co najmniej 4 lata.
[5 c] [ważny - nie pomijaj] Najprawdopodobniej w tym miesiącu lub na początku następnego
[6] Raczej stawiałbym na wydajność, baterię mógłbym doładowywać w razie coś z powerbanka.
[7] Nie wiem, tak żeby było dobrze ? ale matryca musi być matowa, tak w domu będę korzystał z osobnego monitora.
[8] Dom,uczelnia,pociąg
[9] Żadnych gier
[10] Dopiero idę na 1 rok także nie wiem, ale na pewno programowanie w C++, Java, Python. Żadnych programów graficznych i montowania filmów.
[11] matowa matryca+możliwość ładowania z powerbanka
[12] To będzie mój 1 laptop, siostra ma Lenovo i niezbyt wygodnie mi się na nim pisze, ale to może tylko ten konkretny model.
[13]
[14] Karta graficzna. Myślę że na studiach mi się nie przyda i do oglądania YT/filmów/seriali wystarczy zwykła zintegrowana. Ale proszę o opinie.

Opublikowano
Cytat

[4] Dysk SSD wolałbym dokupić oddzielnie

W tej chwili kupuj już z fabrycznie montowanymi, dodatkowy zawsze możesz kupić na SATA III bo 90% ma taką opcje. Niektóre mają już dwa sloty M.2 ale to wciąż żadkość.

Cytat

baterię mógłbym doładowywać w razie coś z powerbanka

Nie ma takiej opcji - to nie działa z laptopami. Nawet lista ultrabooków które można ładować przez USB-C jest krótka.

Cytat

siostra ma Lenovo i niezbyt wygodnie mi się na nim pisze, ale to może tylko ten konkretny model

Obstawiam że ma jakiegoś ideapada?

Cytat

Raczej stawiałbym na wydajność

Szczerze jeśli ma to być twój jedyny komputer do dyspozycji a nie masz stacjonarki by móc kupić ultrabooka.

Lenovo Legion Y540-15 i5-9300H/8GB/256 GTX1650 (81SY00HFPB) i masz do dyspozycji HDMI 2.0 i DisplayPort

Alternatywnie ten Pavilion

HP Pavilion 15-dk0021nw (7SD71EAR) - 3155,35 zł

• FxJ zmienił(a) tytuł na [3000-3200] Laptop na studia - ładowania z powerbanka
Opublikowano

Siostra ma ThinkPada. 

Myślę że karta graficzna będzie mi zbędna i zintegrowana wystarczy. Można by zamiast niej wziąć jakiś lepszy procesor/więcej ram? 

Opublikowano
Cytat

Myślę że karta graficzna będzie mi zbędna i zintegrowana wystarczy

Wiele modeli ma w całej serii montowane grafiki jak 1650/1650Ti/1660Ti/2060 i nie mają wersji bez dedykowanej. W znacznej większości jesteśmy postawieni przed faktem dokonanym i nie ma alternatywy. Co najwyżej można wybrać konfiguracje z lepsza lub słabszą matrycą.