Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Przymierzam się do zakupu laptopa. W tym roku idę na studia okołoinformatyczne (kierunek "matematyka z informatyką"), laptopa chciałabym też używać do gier. Byłby to mój jedyny sprzęt, bo wyjeżdżam na studia za granicę.  

Ankieta uproszczona

[1] Najlepiej byłoby zmieścić się do 4000, ale jestem w stanie wydać też trochę powyżej 4500 złotych. Laptop ze sklepu.

[2] Zainstalowany Windows 10

[3] Nie mam preferencji w tym temacie. Teoretycznie lepiej by było jakiś nie za duży, ale jeśli ma być to kosztem gorszych parametrów, to już wolę większy.

[4] Tak jak wyżej - fajnie byłoby, gdyby był dość lekki, ale wnętrzności są dla mnie ważniejsze. Bateria dobrze, żeby trzymała 3-5 godzin.

[5] Studia okołoinformatyczne, gry i multimedia, internet.

[6] Będzie to mój jedyny komputer. Zamierzam go używać... tak długo ile się da ? ale możliwe, że będę inwestować w nowy za około 3 lata (jeśli zajdzie taka potrzeba)

[7] GTA V, reszta niższe wymagania (obowiązkowo Dota 2), ale pod tym względem jestem w stanie dopłacić to ok. 500 złotych. Nie zależy mi na ultra jakości, średnia/wysoka będzie w porządku

[8] brak

[9] brak 

Z góry dziękuję za pomoc ? 

Opublikowano

W tej cenie możesz zerknąć na TUF'y A17. Są większe, ale dzięki temu mają lepsze chłodzenie. Są na nowej generacji procesorach Ryzen7 z gtx1650Ti, 16gb ram i pojemnym dyskiem SSD. Matryca IPS 120Hz. Z tymi podzespołami odpalisz gry, które wymieniłeś na ultra na spokojnie. Sprzęt pomimo 17 calowej matrycy nie jest ciężki (2,6kg) więc nie będzie problemu z jego przemieszczaniem dom-uczelnia. Możliwość rozbudowy o dodatkową kość ram czy dysk jest dodatkowym atutem. 
ASUS TUF Gaming A17 FA706 R7 4800H 16GB RAM 512GB GTX1650Ti Win10 4599zł

Opublikowano

Sprzęt stworzony pod Twoje zastosowania;  wydajny procesor, 16GB szybkiego RAMU, 512GB szybkiego dysku SSD, bardzo dobra karta graficzna- GTX 1650Ti, ŚWIETNA 120Hzowa matryca więc przy grach się nie zawiedziesz, niezbędne porty przy takiej smukłości, to wszystko zamknięte w lekkiej (1,64kg) konstrukcji, która wytrzyma bez gier na spokojnie 6/7h, do 9h przy mniejszej jasności itd. Jedyny mankament to brak systemu, ale powinieneś go otrzymać z uczelni;

ASUS ROG Zephyrus G14 R5 4600HS/16GB/512 120Hz

1 godzinę temu, aniuul napisał:

W tej cenie możesz zerknąć na TUF'y A17

Moim zdaniem nie wykorzystasz, a więc nie dostrzeżesz wydajności tych urządzeń a powyższego Zephyrusa bardzo docenisz za wypisane zalety(no poza systemem).

Opublikowano

Nie sprawdzi się na studiach- procesor bez zintegrowanej karty graficznej, jego czas na baterii to dno- może 3h w notatniku. Jak odpalisz kilka kart w przeglądarce to nie będziesz potrzebował grzejnika.

Opublikowano

O kurcze ? A coś w podobnej w miarę cenie? Bo powyższa propozycja co dałeś jest fajna ale nie wiem sama czy aż tak mocnego sprzętu potrzebuję - jestem raczej casualem w tych sprawach