Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, szukam laptopa dla mojej dziewczyny. Tu ankieta: 

[1] Kobieta, studentka, 20 lat. 
[2] Najlepiej z windowsem, aczkolwiek jak będzie warto to sam jej zainstaluję. 
[3] 15.4-15.6 najlepiej 
[4] SSD lub SSD+HDD
[5] 3000 max zakup na raty. Musi być nowy. 
[5 b] [ważny - nie pomijaj] Laptop musi posłużyć przez całe studia, więc minimum 5 lat. 
[5 c] [ważny - nie pomijaj] Zakup w przeciągu max  miesiąca. 
[6] Jak to dla kobiety. Laptop ma być ładny, zgrabny, jak najlżejszy i najwytrzymalszy na baterii. Grać w gry nie będzie, a na studiach pedagogicznych z tego co wiem, żadnych obciążających programów nie będzie używała, jeśli się mylę, poprawcie mnie ?
[7] Preferowane FullHD, praca na zewnętrznym monitorze nie wchodzi z grę. Matryca taka, żeby jak najmniej męczyła oczy. 
[8] Laptop do użytku dom tzn. biurko, łóżko, a prócz tego na uczelni. 
[9] - 
[10] W tej kwestii to ciężko powiedzieć. Wydaje mi się, że na pedagogice wyjątkowo ciężkich programów nie ma, szczególnie tej wczesnoszkolnej, więc raczej zużycie będzie porównywalne z pracą biurową i luźną domową. 
[11] Raczej matowa matryca, żeby dało się korzystać w większości warunków. 
[12] Najlepiej w białym kolorze, aczkolwiek inne też będą brane pod uwagę. 
[13] Nic konkretnego nie oglądałem, najpierw chcę zaczerpnąć opinii w jakim kierunku powinienem się udać z poszukiwaniami. 
[14] Tu umieszczę jeszcze raz najważniejsze aspekty. Lekki, cienki i długi czas pracy na baterii. Jak kiedyś szukałem dla siebie laptopów, to podobały mi się matebooki. Aczkolwiek to było dwa lata temu i nie wiem czy to byłby dobry wybór. Jestem otwarty na każdą propozycję, to czy to będzie ryzen czy intel nie robi totalnie żadnej różnicy, wybierzemy to co lepsze. Myślę, że ważną kwestią też będzie 16gb ramu, bo przy poszukiwaniu informacji z własnego doświadczenia wiem, że 8 gb potrafi dostać czkawki. 

Z góry dzięki za pomoc ?

Opublikowano (edytowane)

Na studiach pedagogicznych korzysta się przede wszystkim z MS office, więc ta specyfikacja spokojnie wystarczy. Fajny, lekki design i matryca 14 cali IPS. Obudowa w całości aluminiowa, a waga to niespełna 1,5kg co jest ważne chodząc ze sprzętem po uczelni. Jeszcze trochę z budżetu zostanie.
Huawei MateBook D14 14" AMD Ryzen 5 3500U - 8GB RAM - 512GB Dysk - Win10 2799zł

Edytowane przez aniuul