soo Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2016 Dzień dobry! Proszę doradźcie w kwestii doboru laptopa. Mój budżet to ok 4000zł ale w związku ze zbliżającym się czarnym piątkiem mam zamiar polować na coś lepszego :) pewnie na amazonie jakieś ciekawe oferty się pojawią. Poszukuję laptopa, który będzie używany głównie w domu, przez osoby dorosłe. Planowana żywotność sprzętu to ok 4-5lat. Może być z systemem operacyjnym ale nie jest to wymagane. Szczególnie że dość prawdopodobne jest ściąganie go z zagranicy. Głównym czynnikiem wpływającym na wybór laptopa jest jakość matrycy. Moje wymagania to wielkość 15,6 cala. Musi być to matowy IPS w rozdzielczości FHD. Nie mniej, nie więcej. W związku z amatorskim zainteresowaniem obróbką zdjęć (będę pracował w lightroomie) poszukuję czegoś co dobrze odwzoruje barwy i jest odpowiednio jasne. Czyli w grę wchodzą te które w testach wypadają co najmniej dobrze. Dysk może być Hdd ale planuję jak nie teraz to w najbliższej przyszłości wymienić na sdd. więc dwudyskowy lub z gniazdem m.2 byłby jak znalazł. napęd optyczny nie potrzebny. Cena 4000zł przekracalna jeśli będą czarnopiątkowe promocje Jeśli idzie o procesor to na pewno musi to być normalnonapięciowy (bez wersji z -u) co najmniej i5 a najlepiej i7. Ram 8GB+. ->punkt 3 Głównie użytkowany w domu co najmniej poziom 4 Adobe lightroom będzie najbardziej wymagającym programem oprócz gier :) na pewno nie chcę lenovo y700-15 ani żadnego maca. Mój typ na ten moment to ASUS GL552VW-DM351Dhttps://www.x-kom.pl/p/317618-notebook-laptop-156-asus-gl552vw-dm351d-i7-6700hq-8gb-240ssd-dvd-gtx960.html Mając oczywiście nadzieję że w tym modelu jest matryca IPS bo widzę że w oznaczeniach mają niezły syf. w każdym razie ASUS ROG GL552VW-DH71 IPS ma go wg. strony producentajeśli macie coś do polecenia w tej klasie chętnie wysłucham propozycji. Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2016 VN7-592G miałby najlepsze matryce + dokupienie dysku PCIe NVMe GL552VW bardzo trudno aktualnie dostać z matrycami IPS są tylko same na TN-kach W listopadzie najprawdopodobniej zaczną sie pojawiać już laptopy z GTX 1050 (Ti) Mobile, wiec jeśli byś się wstrzymał to najprawdopodobniej dostał byś już z nowszymi grafikami. Ale to trzeba czytać doniesienia i przecieki o nowych modelach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi