Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry!
Proszę doradźcie w kwestii doboru laptopa.

Mój budżet to ok 4000zł ale w związku ze zbliżającym się czarnym piątkiem mam zamiar polować na coś lepszego :) pewnie na amazonie jakieś ciekawe oferty się pojawią.

• Poszukuję laptopa, który będzie używany głównie w domu, przez osoby dorosłe. Planowana żywotność sprzętu to ok 4-5lat.
  • Może być z systemem operacyjnym ale nie jest to wymagane. Szczególnie że dość prawdopodobne jest ściąganie go z zagranicy.
  • Głównym czynnikiem wpływającym na wybór laptopa jest jakość matrycy. Moje wymagania to wielkość 15,6 cala. Musi być to matowy IPS w rozdzielczości FHD. Nie mniej, nie więcej. W związku z amatorskim zainteresowaniem obróbką zdjęć (będę pracował w lightroomie) poszukuję czegoś co dobrze odwzoruje barwy i jest odpowiednio jasne. Czyli w grę wchodzą te które w testach wypadają co najmniej dobrze.
  • Dysk może być Hdd ale planuję jak nie teraz to w najbliższej przyszłości wymienić na sdd. więc dwudyskowy lub z gniazdem m.2 byłby jak znalazł. napęd optyczny nie potrzebny.
  • Cena 4000zł przekracalna jeśli będą czarnopiątkowe promocje
  • Jeśli idzie o procesor to na pewno musi to być normalnonapięciowy (bez wersji z -u) co najmniej i5 a najlepiej i7. Ram 8GB+.
  • ->punkt 3
  • Głównie użytkowany w domu
  • co najmniej poziom 4
  • Adobe lightroom będzie najbardziej wymagającym programem oprócz gier :)

•  
  • na pewno nie chcę lenovo y700-15 ani żadnego maca.
  • Mój typ na ten moment to

ASUS GL552VW-DM351D
https://www.x-kom.pl/p/317618-notebook-laptop-156-asus-gl552vw-dm351d-i7-6700hq-8gb-240ssd-dvd-gtx960.html

Mając oczywiście nadzieję że w tym modelu jest matryca IPS bo widzę że w oznaczeniach mają niezły syf. w każdym razie

ASUS ROG GL552VW-DH71 IPS ma go wg. strony producenta

jeśli macie coś do polecenia w tej klasie chętnie wysłucham propozycji.

Opublikowano

VN7-592G miałby najlepsze matryce + dokupienie dysku PCIe NVMe

GL552VW bardzo trudno aktualnie dostać z matrycami IPS są tylko same na TN-kach

W listopadzie najprawdopodobniej zaczną sie pojawiać już laptopy z GTX 1050 (Ti) Mobile, wiec jeśli byś się wstrzymał to najprawdopodobniej dostał byś już z nowszymi grafikami. Ale to trzeba czytać doniesienia i przecieki o nowych modelach.