Staszicu Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Cześć, Jakiś czas temu, pojawił się u mnie problem z moim urządzeniem Dell XPS 15 9560. Problem jest dosyć nietypowy i potrzebuje waszej rady. Sytuacja wygląda następująco: Podczas korzystania z laptopa na wbudowanym wyświetlaczu, czasami podczas oglądania filmów (Netflix, pliki mkv etc.) na matrycy przez około 2 do 4 sekundy, pojawiają się białe pionowe i poziome paski. Nie pojawiają się one na całej matrycy a zazwyczaj w górnej jej części lub lewej środkowej. Niestety nie udało mi się zarejestrować problemu na zdjęciach. Problem występuje jedynie na monitorze wbudowanym w laptopie. Po podłączeniu do monitora zewnętrznego i włączeniu duplikowania ekranu, w momencie wystąpienia problemu na monitorze wewnętrznym (laptop), wszystko na monitorze zewnętrznym działało ok (można było normalnie pracować) a na monitorze w laptopie migały paski. Problem jest o tyle dziwny, że nie występuje zawsze. Czasami mogę spokojnie pracować lub oglądać filmy przez 3 godziny i nic się nie pojawi a po 3 godzinach nagle kilkukrotnie przez około 2 do 4 sekund, migną paski. Prawdopodobnie nie jest to wina taśmy, ponieważ ruch klapy w żaden sposób nie wpływa na częstotliwość pojawiania się pasków (mogę ją energicznie otwierać, przyciskać, lekko wygiąć - nic). Poza problemami z miganiem na matrycy, nie mam żadnych innych problemów. Laptop działa dobrze, nie resetuje się, nie zacina. W menadżerze zadań nie ma żadnych wykrzykników dot. problemów ze sterownikami. Dla pewności odinstalowałem w trybie awaryjnym zintegrowaną kartę graficzną i po uruchomieniu komputera, zaktualizowałem sterownik. W dzienniku zdarzeń również brak ciekawych błędów. Posiadam najnowszy system operacyjny i pobrane wszystkie aktualne sterowniki. Przywróciłem ustawienia biosu do ustawień fabrycznych. Czy spotkaliście się z taką sytuacją? Jeżeli uda mi się wykonać zdjęcie, wrzucę je w tym temacie. Szybkie informacje: - Urządzenie posiada dwie karty graficzne, integrę oraz 1050. - Problem występuje zarówno na pracy na baterii jak i po podłączeniu do zasilacza. - Problem nie występuje na monitorze zewnętrznym, W załączniku zamieściłem grafikę, która mniej więcej zilustruje jak wygląda problem. Chciałbym jednak zaznaczyć, że nie jestem przekonany na 100% co do lokalizacji tych pasków. Wydaje mi się, że czasami się przecinają, ale również głowy sobie uciąć nie dam. Grafika jest czysto poglądowa i może w pełni nie przedstawiać zaistniałego problemu lub przedstawia go nieprawidłowo. @edit Zapomniałem dodać istotnej informacji. Włączyłem test grafiki (obciążenie jak i zwykły test) zarówno zintegrowanej jak i dedykowanej w Dell SupportAssist (w tle włączyłem jeszcze test wydajnościowy winrara). Podczas testów, wentylatory się włączyły, laptop się nagrzał (ale umiarkowanie), elementy 3D na ekranie zmieniały swoje położenie i mocno katowały kartę graficzną i... nic. Żadnych artefaktów. Włączyłem raz jeszcze test. Nic. Za 3 razem, pojawił się na chwilę jeden pasek i zniknął. Cytuj
Staszicu Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Jednak w dzienniku zdarzeń, zaczął pojawiać się pewien komunikat, którego wcześniej nie widziałem. Udało mi się również zrobić zdjęcie pasków. Cytat Wystąpił skorygowany błąd sprzętowy. Składnik: PCI Express Root Port Źródło błędu: Advanced Error Reporting (PCI Express) Główna magistrala:urządzenie:funkcja: 0x0:0x1C:0x1 Pomocnicza magistrala:urządzenie:funkcja: 0x0:0x0:0x0 Nazwa głównego urządzenia:PCI\VEN_8086&DEV_A111&SUBSYS_07BE1028&REV_F1 Nazwa pomocniczego urządzenia: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi