Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Jaki jest Twój budżet na komputer? Jakie są widełki cenowe, do czego jesteś w stanie dopłacić?

Budżet to około 6 tysięcy za całość. Jeśli będzie mniej to spoko. Mam świadomość, że na pewnym etapie z każdą kolejną złotówką już właściwie niczego więcej nie zyskuję. (przyrost wydajności jest niezauważalny)

[2] Kiedy planujesz dokonać zakupu?

Za niecały miesiąc, po następnej wypłacie. Dodatkowo liczę, że premiery nowych RTXów coś na rynku zamieszają i ceny spadną.

[3] Czy będziesz samodzielnie składał jednostkę i instalował system operacyjny? Czy potrzebujesz usługi montażu w sklepie.

Wolę by ktoś złożył mi zestaw. Od razu zaznaczam, że składanie przez morele mnie nie interesuje. To co tam się od#($dala to jest żart.

[4] Czy zestaw PC ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (patrz lista poniżej)?

Interesuje mnie tylko sama buda+karta wifi. Pozostały sprzęt już mam\/ (oprócz monitora ale ten mam wybrany)

Monitor: Xiaomi Mi surface 34. WQHD

Klawiatura: ASUS ROG Strix Flare Call of Duty Edition

mysz: Dell Alienware Elite Gaming Mouse - AW958

[5] Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia [precyzyjnie]

Gry, filmy, przeglądanie internetu, nie przewiduję jakichkolwiek specjalistycznych zastosowań dla komputera. W przyszłości pewnie podłączę do niego rzutnik albo telewizor ale to tyle. ?

[6] Jaką rozdzielczość (FHD/WQHD/4K) i odświeżanie (60Hz/75Hz/120Hz/144Hz/165Hz/240Hz) posiada Twój monitor? Będą podłączane dodatkowe monitory - jeśli tak ile?

WQHD, 144Hz

[7] Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)?

Nie znam się na tym, jeśli zrobi to sklep to spoko.

[8] Czy posiadasz podzespoły ze starego komputera np. dysk HDD SATA, napęd optyczny, obudowa, zasilacz, peryferia?

Nie

[9] Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany?

Sprzęt przez 2-3 lata musi posłużyć na zakupionej konfiguracji. Rozbudowa tylko w późniejszym czasie.

[10] Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność

Wydajność, cisza mile widziana.

[11] Wymagania dodatkowe np. obudowa wyciszona, obudowa bez okna, obudowa ze szkłem, obudowa pod chłodzenie wodne, obudowa z LED-ami lub wentylatorami RGB/ARGB.

Zależy mi na ascetycznym wyglądzie. Nic nie musi świecić, mrygać itd... Dobrze byłoby gdyby komputer działał cicho. Na ten moment interesuje mnie ta obudowa tylko:
Fractal Design Define 7 Black Solid (FD-C-DEF7A-01)

Chętnie natomiast rozpatrzę inne propozycje. Komp będzie stać w salonie, to mebel więc musi się jakoś sensownie prezentować.

[12] Napisz jeśli chcesz kupić w konkretnym sklepie w Polsce (np. x-kom, morele, komputronik) lub kupujesz za granicą (UK, Francja, Norwegia).
Tylko Polska, HardPC, Xkom (może), ewentualnie mógłbym napisać do VBT.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Cytat

. Dodatkowo liczę, że premiery nowych RTXów coś na rynku zamieszają i ceny spadną.

Dopóki AMD nie pokaże czegoś lepszego to nie spadną - chyba że 100zł ci wystarczy.

Cytat

Na ten moment interesuje mnie ta obudowa tylko: Fractal Design Define 7 Black Solid

Chętnie natomiast rozpatrzę inne propozycje.

Phanteks Enthoo Pro 2 TG (H-ES620PTG_DBK)

Phanteks Eclipse P600S Silent (PH-EC600PSC_BK01)

Phanteks Eclipse P600S TG (PH-EC600PSTG_BK01)

Uwierz ciszej jest po zdjęciu paneli niż przy przy zabudowanie całej obudowy jak w Define. Siatka najlepiej przepuszcza powietrze.

Cytat

mógłbym napisać do VBT

Przy kompie za 6 tyś to nie opłacalne.

NVIDIA GeForce RTX 3070 ze sklepowym debiutem 15 października

Daj znać jak będziesz miał wybraną kartę ?