Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, na początku przychodzę do was z takim pytaniem. Ostatnio przeglądając różne strony, natrafiam na spore promocje na laptopy. Nowy sprzęt planowałem zakupić ok. 20 września (i na wtedy dopiero będzie mi on potrzebny), ale zastanawiam się czy nie wykorzystać sytuacji i kupić coś już teraz. Jak myślicie, szukać jakichś promocji już teraz, czy czekać do połowy września?

Opublikowano

Nie ma co czekać na idealną okazję bo zawsze pojawi się później inna, lepsza, czy to za tydzień, miesiąc, rok. Można tak czekać w nieskończoność.

Taka perełka na dziś, na teraz (pewnie ciężko będzie o lepszą w najbliższym czasie):

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-laptop-fx505-r7-16gb-1tbssd-rtx2060-w10.bhtml

Bardzo mocne podzespoły, a do tego matryca 120Hz

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź ?

Ogólnie to nie czekam na idealną okazję, tylko bardziej wyrywam się do przodu, ponieważ do 20 września nie ma mnie w Polsce, aczkolwiek mogę zamówić laptopa do brata i później go odebrać. W pierwszym poście nie napisałem do czego będzie służył mi ten laptop, więc zrobię to tutaj. Sprzęt do grania oraz studiowania (ms office, teamsy itp.) a w przyszłości towarzysz w zagranicznych podróżach. Ten laptop u góry wygląda bardzo dobrze, ale jako że nie znam się zbytnio na sprzęcie, to czy będzie się on nadawał do wymienionych przeze mnie celów?

Dodam, że będę używał laptopa bardzo dużo (pewnie ok. 10h dziennie) więc zastanawiam się również nad kupnem podkładki chłodzącej. Jesteście w stanie jakąś polecić?

Opublikowano

Ok, skoro nie opłaca się brać tego asusa, to wstrzymam się z zakupami do potem (i tak w Polsce dopiero będę w okolicach 20 września). Dzięki za opinie, odezwę się jeszcze później ? 

Opublikowano (edytowane)
4 hours ago, Kruk35 said:

Ten model ma świetną matrycę no i 144Hz- jeśli nie potrzebujesz wydajności powyższego Legiona(w nim 60Hz matryca)- bierz.

I jeszcze jedno pytanie. Czy różnica w wydajności jest duża? 

Edit: Obejrzałem testy obu laptopów grach i rzeczywiście, jest trochę fpsów różnicy.

Edytowane przez Szczaw
Opublikowano

Mam jeszcze pytanie, który z tych laptopów jest lepszy?

1) https://www.x-kom.pl/p/541460-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y540-15-i7-9750h-16gb-256-gtx1660ti.html

2) https://www.x-kom.pl/p/574954-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y540-15-i5-9300h-16gb-512-rtx2060.html

Dodam, że ogrywane przeze mnie tytuły to:

Multi - lol, czasem minecraft

Single - głównie tytuły AAA z otwartym światem

Praktycznie nie gram w fpsy ani gry wyścigowe.

Opublikowano

Wracam jeszcze z jednym pytaniem. Jaka jest różnica między procesorem z końcówką H a HF? Wiem, że chodzi o posiadanie lub brak zintegrowanej karty graficznej, ale jakie są tego konsekwencje?

Opublikowano (edytowane)

Właśnie pojawiła się taka promocja: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/notebook-lenovo-legion-y540-15irh-15-6-fhd-i7-9750h-8gb-ssd256gb-gtx1660ti-6gb-black?utm_medium=linktxt&utm_campaign=2020.06&utm_source=fCAdkEcDcq&utm_content=2208151

Czy ten model, to ten sam, który polecał mi Kruk35? I czy do tego laptopa będę mógł bez problemu dołożyć 8gb ramu? Nie widzę na stronie takiej informacji.

Edit: Nie widzę też informacji o zintegrowanej karcie, mimo że przy procesorze widnieje H

Edytowane przez Szczaw
Opublikowano

Faktycznie nie można znaleźć żadnej informacji na temat zintegrowanej karty graficznej.

1 godzinę temu, Szczaw napisał:

procesorze widnieje H

z oznaczeń- ma na pewno, ale gdzie chociażby konkretny model.

I czy do tego laptopa będę mógł bez problemu dołożyć 8gb ramu?

Bez problemu i bez utraty gwarancji.

Właśnie pojawiła się taka promocja

Do 4k bardzo dobry wybór, ale warto rozbudować o te 8GB RAMU.

Opublikowano

Ok, zamówiłem laptop, bardzo dziękuję za twoją pomoc @Kruk35 ?! W najbliższym czasie dokupię ram, czy mam to zrobić sprawdzając w instrukcji model zainstalowanej już pamięci RAM i dokupić taki sam, czy nie ma znaczenia, jaką pamięć dokupię?

Opublikowano

Kruk35  również chcę kupić legiona z możliwością dołożenia dysku i RAMu. na infolinii powiedziano mi że nie maja danych co do dołożenia dysku. 

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-y540-17-i5-8gb-512gb-gtx1650-w10.bhtml#opinie   ten ma 512gb i ponoć wiecej nie uciagnie     4399zł

ten dużo tańszy, ale bez windowsa 10  i o połowę mniejszy dysk.  

czy tu jest miejsce na drugi dysk i czy tylko SSD można włożyć? 

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-l5-17-8gb-256ssd-1650ti-no-os.bhtml

kiedyś wgrywałem notorycznie systemy na wszystkie komputery w domu i znajomym ale lata świetlne temu :) czy win10 z allegro w tych kosmicznie niskich cenach się nadaje  jak tak to jaki? sterowniki pewnie pobiera się z neta. 

proszę o pomoc bo pilnie potrzebuję kompa. 

Janek

Opublikowano

Miejsce na dodatkowy wewnętrzny dysk SATA

Możliwość montażu dysku SATA (brak elementów montażowych)

taka informacja widnieje w specyfikacji na xkom,

6 minut temu, Johny_Mnemonik napisał:

nie opłaca się w tych pieniądzach- procesor bez zintegrowanej grafiki(ponadto i5), 8GB RAM na start za 4400,

cenę podbija wielkość ekranu no i obecność systemu

8 minut temu, Johny_Mnemonik napisał:

Tańszy i ciekawszy- i5 10gen z integrą, GTX 1650Ti, 144Hz odświeżania ekranu, brak systemu nie podbija ceny

9 minut temu, Johny_Mnemonik napisał:

kiedyś wgrywałem notorycznie systemy na wszystkie komputery

Więc sobie poradzisz

10 minut temu, Johny_Mnemonik napisał:

czy win10 z allegro w tych kosmicznie niskich cenach się nadaje

znajdź jakieś ogłoszenie która w porządku wygląda, myślę że za 100/150 zł dostaniesz dobry, bezproblemowy klucz (nie bierz tych za 10/20zł)

13 minut temu, Johny_Mnemonik napisał:

chcę kupić legiona

Jeśli może być 15calowy to sprawdź ten wariant, znacznie lepszy od tych które podsyłałeś (i7 9gen z integrą, GTX 1660Ti, 16GB RAM na start)

Opublikowano
41 minut temu, Kruk35 napisał:

Wielkie dzięki za pomoc. 

Laptop zamówiony, windows znaleziony. 

dzięki za pomoc. 

Miejsce na dodatkowy wewnętrzny dysk SATA

Możliwość montażu dysku SATA (brak elementów montażowych)

taka informacja widnieje w specyfikacji na xkom,

nie opłaca się w tych pieniądzach- procesor bez zintegrowanej grafiki(ponadto i5), 8GB RAM na start za 4400,

cenę podbija wielkość ekranu no i obecność systemu

Tańszy i ciekawszy- i5 10gen z integrą, GTX 1650Ti, 144Hz odświeżania ekranu, brak systemu nie podbija ceny

Więc sobie poradzisz

znajdź jakieś ogłoszenie która w porządku wygląda, myślę że za 100/150 zł dostaniesz dobry, bezproblemowy klucz (nie bierz tych za 10/20zł)

Jeśli może być 15calowy to sprawdź ten wariant, znacznie lepszy od tych które podsyłałeś (i7 9gen z integrą, GTX 1660Ti, 16GB RAM na start)