szalalalba Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2020 Cześć wszystkim, proszę o pomoc w wyborze laptopa (dla początkującego grafika), który posłuży na lata: 1. Wygląd laptopa nie ma znaczenia; dla osoby dorosłej; dla osoby prywatnej; 2. Laptop może być z systemem Windows 10 lub bez zainstalowanego systemu; 3. Rozmiar matrycy: od 15 cali w górę; waga nie jest istotna; 4. Laptop ma mieć dysk SSD najlepiej o pojemności 256 GB; zamierzam dokupić własny drugi dysk HDD jeżeli nie będzie go w zestawie (jeżeli laptop będzie posiadał dysk HDD minimum 500 GB, ważne jest by miał wolny slot na dysk SSD w razie jego kupna); 5a. Najlepiej gdyby cena wahała się pomiędzy 2-3 tys. zł; mogą być odstępstwa do maksymalnie 4 tys. zł; tylko nowe laptopy; laptop może być w zestawie; 5b. Laptopa zamierzam używać jak najdłużej; innych komputerów nie używam; 5c. Zakupu planuje dokonać w ciągu 1 miesiąca; 6. Jakość wykonania nie jest priorytetem (lecz aluminiowa budowa jest mile widziana); najbardziej zależy mi na dobrej wydajności procesora i grafiki; długość pracy na baterii nie jest ważna; 7. Rozdzielczość minimum Full HD (1920); matryca IPS, matowa; zależy mi na porcie HDMI (możliwy ewentualny dokup zewnętrznego monitora); 8. Laptop będzie głównie używany w domu na biurku (tylko w Polsce); 9. Nie ma znaczenia; 10. Zależy mi na obsłudze programów graficznych (Krita, Clip Studio Paint, Photoshop); od amatorki do profesjonalnego użytkowania; 100% Inne multimedia 20%, praca biurowa 10%, akceleracja sprzętowa dla programów profesjonalnych (programy graficzne) 100% Będę korzystać z przeglądarek czy podstawowych programów systemowych 11. Matowa matryca, w razie możliwości obudowa aluminiowa; 12. Brak osobistych preferencji; pracowałam z Sony Vaio; 13. https://www.morele.net/laptop-lenovo-y540-15irh-81sy00q5pb-5939302/https://www.morele.net/laptop-hp-pavilion-gaming-15-ec0010nw-8bq91ea-5940923/ 14. Minimum 8 GB RAM; Z góry dziękuję za wszelkie sugestie ? Cytuj
Kruk35 Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2020 Seria Legion od Lenovo to zdecydowanie najlepszy wybór w tym budżecie, sprawdź te warianty; jeśli możesz dopłacić przeciwnie 2 Cytuj
aniuul Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2020 Jak chcesz coś z minimalistycznym designem to Legion będzie dobrym wyborem. Jednak dopłaciłabym na Twoim miejscu to propozycji @Kruk35 Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/8GB/256 GTX1660Ti. Dla podstawowego grafika w tym budżecie to będzie najrozsądniejszy wybór. Dobre parametry w dobrej obudowie. Jednak jeśli chodzi o matrycę to jest to IPS, ale odświeżanie mają podstawowe 60Hz. Jest to chyba jedyny ich minus. 2 Cytuj
qonsta Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2020 Pavilion był spoko, ale ostatnimi czasami ludzie narzekają na ich serwis, więc ja bym na twoim miejscu unikał. Poza tym za 3k to znajdziesz bardzo średnią propozycję. Sam chciałem polecić legiona, ale nie będę się rozpisywał. Wszystko zostało wyjaśnione. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi