Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Jaki jest Twój budżet na komputer? Jakie są widełki cenowe, do czego jesteś w stanie dopłacić?
Budżet 9000 - 11000 na firmę. Mogę dopłacić 1000zł, ale chciałbym aby to było uargumentowane.
Jest to mój pierwszy PC, będe składał go samodzielnie i chciałbym, aby służył na 5 lub więcej lat.

[2] Kiedy planujesz dokonać zakupu? 
W przeciągu 1-2 tygodni.

[3] Czy będziesz samodzielnie składał jednostkę i instalował system operacyjny? 

Będę samodzielnie składał jednostkę i instalował system operacyjny

[4] Czy zestaw PC ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (patrz lista poniżej)?

Samą jednostkę centralną.

[5] Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia [precyzyjnie]

Programowanie, wirtualne maszyny, gry komputerowe (Skyrim, Wiedźmin,CyberPunk), VR

[6] Jaką rozdzielczość (FHD/WQHD/4K) i odświeżanie (60Hz/75Hz/120Hz/144Hz/165Hz/240Hz) posiada Twój monitor? Będą podłączane dodatkowe monitory - jeśli tak ile?

Na razie będą podłączone dwa dodatkowe monitory.
LCD Dell 27 S2719DM - 27” - WQHD (2560 x 1440)
LENOVO LT2454P - 24'' - FHD 1920 x 1200

[7] Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)?
Nie, chyba że się zestarzeje

[8] Czy posiadasz podzespoły ze starego komputera np. dysk HDD SATA, napęd optyczny, obudowa, zasilacz, peryferia?

Brak, to mój pierwszy PC.

[9] Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany?

Nie. Co najwyżej wymieniane podzespoly za kilka lat, gdy nie będą dawały "rady".

[10] Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność

Wydajność na pierwszym, cisza na drugim.

[11] Wymagania dodatkowe np. obudowa wyciszona, obudowa bez okna, obudowa ze szkłem, obudowa pod chłodzenie wodne, obudowa z LED-ami lub wentylatorami RGB/ARGB.

Obudowa pod chłodzenie wodna, ze szkłem. 

[12] Napisz jeśli chcesz kupić w konkretnym sklepie w Polsce (np. x-kom, morele, komputronik) lub kupujesz za granicą (UK, Francja, Norwegia).

Wolałbym, aby jak najwięcej części było z sklepu x-kom.

Po długiej lekturze i szperowaniu po internecie złożyłem taki zestaw.

https://www.x-kom.pl/lista/h88mgt9tw
Załączyłem dwie obudowy, gdyż nie mogę się zdecydować na konkretną (NZXT z wyglądu bardziej mi się podoba, ale czytałem, że ciut gorsza niż be quiet.).
Dysk, który dobrałem do zestawu:

Dysk SSD P1 1000GB M.2 PCIe NVMe 2280 2000/1700MB

Chciałbym, aby komputer dość dobrze się prezentował, ale był maksymalnie wydajny. Jestem w stanie poświęcić wygląd kosztem wydajności.
Proszę o jakiekolwiek sugestie lub poprawki. Będę bardzo wdzięczny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Link do zestawu nie działa.

Crucial P1 to szrot na QLC który ma wątpliwą trwałość, po zapełnieniu bufora cache ma bardzo kiepskie osiągi. 

AiO lepiej odpuścić. Trudne w konserwacji dla nie znającego się na AiO. Lepiej dać bardzo dobre powietrzne chłodzenie.

https://pastebin.com/R0mxMrD3

Edytowane przez TheStachu12
dopis
Opublikowano
On 7/16/2020 at 5:17 PM, TheStachu12 said:

Link do zestawu nie działa.

Crucial P1 to szrot na QLC który ma wątpliwą trwałość, po zapełnieniu bufora cache ma bardzo kiepskie osiągi. 

AiO lepiej odpuścić. Trudne w konserwacji dla nie znającego się na AiO. Lepiej dać bardzo dobre powietrzne chłodzenie.

https://pastebin.com/R0mxMrD3

Hej, długo po wystawieniu posta już zmieniłem kilka rzeczy. Między innymi zrezygnowałem z chłodzenia wodnego na rzecz Noctua DH-15.
https://www.x-kom.pl/lista/z2ufsxul6
Zaktualizowana lista (działająca).
Niestety z powodu wychodzenia nowych kart Nvidii w przeciągu 2 miesięcy, wstrzymuje się od zakupu i czekam na ich premiery.

• 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Cytat

5.Dla zachowania wydajności konieczność stosowania wentylatorów o wysokim ciśnieniem statycznym na dość wysokich obrotach .

6.Zamontowanie takiego chłodzenia na przodzie wprowadza spore ilości dodatkowego ciepła do środka obudowy i podgrzewa również kartę graficzną

Ad 5 - niekoniecznie, większe znaczenie ma to czy są to wentylatory o odpowiednio szerokich łopatkach niż ilość obrotów

Ad 6 - kto normalny daje cooler na froncie obudowy

Cytat

Dysk SSD P1 1000GB M.2 PCIe NVMe 2280 2000/1700MB

QLC w cenie TLC 3D - smutny żart dystrybutora.

Seasonic Focus GX 750W 80 Plus Gold (FOCUS-GX-750)

Seasonic Focus GX 850W 80 Plus Gold (OCUS-GX-850)

To są zasilacze warte kupna, Corsair swoich nawet nie produkuje tylko pewnie FSP im składa. Zresztą są tańsze a 750W wystarczy ci do jednej karty graficznej (ze sporym zapasem).

Phanteks Eclipse P500A DRGB

Phanteks Enthoo Pro 2 TG

Phanteks Eclipse P600S TG

Przykładowe obudowy bardzo przewiewne i będą cichsze od i to nawet sporo do takich zbudowanych jak w NZXT.

Asus TUF GAMING X570-PLUS
ASUS PRIME X570-P
Każda z tych będzie wystarczająca.

Możesz kupić tańsze kości i podkręcić, najlepiej się kręcą kości Samsunga "B-DIE".