Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Poszukuję nowego laptopa, kwotę jaką mogę przeznaczyć to max 5000zł, jednak chciałbym trafić w jak najlepszy współczynnik jakość/cena.

Posiadam własny Win10.

Rozmiar matrycy 15,6" / 17,3", typ powłoki oczywiście matowa. (Nie zależy mi na wysokiej częstotliwości odświeżania matrycy).

Waga laptopa oraz czas pracy na baterii jest dla mnie najmniej istotny.

Zastosowanie laptopa: gry i multimedia, internet i praca biurowa, amatorska praca z fotografią i wideo.

Mój obecny Lenovo ma 7 lat i najwyższy czas już go wymienić, bajka jakby nowy posłużył tyle samo czasu. To będzie jedyny i główny komputer w domu.

Wymagania względem gier - raczej gry o średnich wymaganiach typu: Desperados 3, remastery Age of Empires 1/2, Command & Conquer Remastered, Warcraft 3 reforged, Simsy 4. Jednak fajny by było mieć zapas mocy na ewentualne ogrywanie np. Diablo IV.

Wymagania specjalne: solidna obudowa, przyzwoite chłodzenie, podświetlana klawiatura, 16 GB ram, dysk SSD.

Proszę Was o pomoc w wyborze i przedstawienie propozycji.

Obecnie moją uwagę przykuł ten egzemplarz:

ASUS TUF Gaming A15 FA506IV-AL043 15,6'' 144Hz AMD Ryzen 7 4800H - 16GB RAM - 512GB Dysk - RTX2060 Grafika

Jakby posiadał dysk 1TB to cała specyfikacja już w ogóle myślę sporo ponad moje potrzeby, no i właśnie tu biję się z jednym problemem czy może lepiej rozejrzeć się za jakąś marką/serią bardziej "biznesową" niż "gamingową", czy jednak patrzeć na zapas mocy na przyszłość.

Opublikowano

Ok, jasna sprawa, seria biznesowa to nie dla mnie.

Właśnie jeżeli chodzi o Asusy TUF, czytałem że temperatury piekarnik. Niestety..

A jakby zejść trochę z podzespołów, szczerze myślę że i5+gtx1650? Byłby dla mnie wystarczający do moich oczekiwań, a pójść w duży dysk SSD ~1TB no i te minimum 16 GB ramu. I właśnie coś co się nie pali... Tylko ciężko znaleźć taki złoty środek.