Bartek477 Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2016 Witam, z racji tego, że mój Lenovo y580 już lekko przeżywa cięższe dni postanowiłem go zmienić. 1. Student Politechniki, lat 22. Sporo gram (głównie League of Legends, Hearthstone, Diablo, ale od czasu do czasu mam chętkę na coś bardziej wymagającego od kompa) 2. Dreamspark wjeżdza od razu3. Matryca najlepiej 15`, sądzę, że 17` to już przesada. Waga nie ma znaczenia ;) 4.Wolałbym SSD + HDD, czytałem że SSHD to trochę przekombinowanie i średnio się opłaca. Może być sam HDD, a SSD sobie zamontuję. Złącze wiadomo, że na M.2 najlepiej by było ;) Napędu może nie być, w sumie to do niczego mi on nie potrzebny.5. BUDŻET: około 4.000, można lekko więcej(totalne max to 5.ooo). Ogółem wróciłem z pracy zza granicy i mam ładny budżet, ale nie chcę całego przehulać na lapka. Mogę dorzucić coś, jeśli to na prawdę będzie tego warte. Może to być laptop 'nienowy'. Mogę zaryzykować wzięcie jakiegoś poleasingowego czy coś, aczkolwiek te pieniądze to dla mnie studenta olaboga kwota na którą musiałem się napracować, nie chciałbym ich utopić ;) 6. Oczekuję najlepszego zestawienia cena/jakość, gdzie przez jakość rozumiem wydajność komputera, brak thermal trotlingu . 7. Obojętne mi czy będzie matowa czy błyszcząca 8. Będzie mobilny, uczelnia, akademik, łóżko, ogółem będę z nim latał, ale dbam o sprzęt.9. Cenię sobie grę na wysokich wymaganiach ;) 10. Photoshop, wszelkie CAD (AutoCAD, Inventor, ogółem cała masa modelowania 3d i takich tam), Sony Vegas Studio11. Nie chcę żeby był cichy ... NIe musi to być super dźwięk, jak chcę jakości to komputer podpinam pod wieżę. Po prostu nie chcę żeby w trasie musieć trzymać głowę w komputerze żeby słyszeć dialogi filmu jak zapomnę słuchawek.Druga sprawa to dobra karta sieciowa, w obecnym swoim Lenovo y580 miałem często jakieś problemy z Wi-Fi .12. Pracowałem głównie z Lenovo, nie posiadam Żadnych uprzedzeń. Firma mi obojętna. Jeśli sprzęt jest tego wart to może to być Dream Machines, Dell, Asus, Acer czy nawet Macbook - Ogółem BRAK UPRZEDZEŃ ( ͡° ͜ʖ ͡°)13. Szukałem już trochę, choć za granicą miałem problem z dostępem do internetu. Przekopałem się przez sporo tematów na innych forach jak również przeczytałem te na tym. Na reszcie forów polecają masowo Dell`a 7559, ale szukając samemu widizałem, że w jego cenie można znaleźć sprzęt o lepszych parametrach. Ponoć w tym Dell`u wszystko zostało b.dobrze zrobione nie ma thermal trotlingu (np. Lenovo y700 ma jakieś problemy z matrycą, Acer Aspiro V Nitro się mocno grzeje) Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2016 17` to już przesada Jako komputer mobilny zdecydowanie czytałem że SSHD to trochę przekombinowanie i średnio się opłaca Dyski HDD, SSHD i SSD - wady, zalety i różnice to nadal jest HDD tylko trochę szybszy. 7. Obojętne mi czy będzie matowa czy błyszcząca 8. Będzie mobilny, uczelnia, akademik, łóżko, ogółem będę z nim latał, ale dbam o sprzęt. Gwarantuje że matowa była by lepsza i nie miał byś problemu z odbijaniem się światła z okien lub jarzeniówek na suficie. Mogę zaryzykować wzięcie jakiegoś poleasingowego czy coś To sie kupuje sprzęt do pracy nie do gier, do grania używanych nie polecam, co więcej sugeruję dokupić rozszerzenie gwarancji dla bezpieczeństwa. AutoCAD, Inventor, ogółem cała masa modelowania 3d i takich tam Do tego najlepsze są grafiki Quadro ale to budżet od 7tyś. Dell Inspiron 7559 i7-6700HQ/16GB/1000 FHD GTX960 + Patriot Ignite M.2 (MLC) Tylko ostrzegam ze ma montowane karty WiFi 2 zakresowe i ze starszymi pracującymi tylko na 2,4GHz słabiej działa MSI PX60 6QD i7-6700HQ/8GB/1TB GTX960M FHD + od razu druga kość RAM (1x8GB) + SSD nawet PCIe NVMe https://www.msi.com/Laptop/PX60-6QD.html#hero-overview https://www.notebookcheck.net/MSI-PX60-6QD-Prestige-iBuyPower-Edition-Notebook-Review.164847.0.html Acer VN7-592G też są świetne ale dopiero po kilku tygodniowej niedostępności powróciły dopiero w piątek ale jeszcze nie widzę by były wersje bez systemu już dodane. Cytuj
Bartek477 Opublikowano 2 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2016 Dobra, kształcę się dalej i teraz moje rozumowanie wygląda tak: Dell 7559 :+Karta graficzna 4GB RAM+Bateria 6k mAh -RAM typu DDR3L zamiast DDR4-Umierający standard SATA III MSI PX60:++PCIe NVMe - z tego co czytam to sztos nad sztosy więc nawet dwa plusy+ DDR4-- 2GB RAM w karcie graficznej - czytałem, że to ogromny minus ;S To laptop "biznesowy" ? Niby nazewnictwo mnie nie interesuje, ale czy to nie dziwne, że nie jest on jako gamingowy ?Acer VN7-592G: +/- mogę poczekać jeszcze ze 2-3 tygodnie, myślisz że pojawią się wersje bez systemu ? + Z tego co widzę to gdyby był dostępny bez systemu to miałby najlepszy stosunek ceny do jakości, prawda ? --- "Temperatury podzespołów pod obciążeniem dochodzą do 90 stopni, ale brak throttlingu " - Co prawda bardzo nie siedzę w stricte komputerach, ale jako student robotyki średnio chce mi się wierzyć, że podzespoły pracujące w takiej temperaturze to dobra inwestycja na lata ... - Mrygająca matryca ? Jak bardzo jest to uciążliwe ? Występuje tylko na słabym podświetleniu, czy jest widoczna najbardziej wtedy, a obecna jest na każdym poziomie ?A co z Lenovo y700 ?Który z nich wybrałbyś sam ? Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2016 ++PCIe NVMe - z tego co czytam to sztos nad sztosy więc nawet dwa plusy Patriot 240GB M.2 SSD PCIe Hellfire 2280 Samsung 256GB 1,8'' Seria 950 Pro M.2 2280 Cena dwa minusy ;) 2GB RAM w karcie graficznej - czytałem, że to ogromny minus ;S Parę fps mniej ale wszystko zależy od gry i ustawień, na średnich jak w Wiedźminie 3 czy GTA V nie przekroczysz tych 2GB dopiero na b.wysokich ale wtedy będzie niegrywalny. W piątej dopiero je dodali wiec powinny się pojawić też bez systemu tylko pewnie muszą je wszystkie wprowadzić na stan. Co prawda bardzo nie siedzę w stricte komputerach, ale jako student robotyki średnio chce mi się wierzyć, że podzespoły pracujące w takiej temperaturze to dobra inwestycja na lata To test w benchmarku na 100% GPU+CPU nawet w Wiedźminie nie masz cały czas 100% obciążenia, bo to przerywniki, dialogi... Mrygająca matryca ? Jak bardzo jest to uciążliwe ? Występuje tylko na słabym podświetleniu, czy jest widoczna najbardziej wtedy, a obecna jest na każdym poziomie ? Powiedz z jakich monitorów korzystałeś do tej pory a powiem ci które miały regulacje na PWM a ty mi odpowiesz czy gołym okiem ten efekt bez telefonu widziałeś. Lenovo jak zwykle najtańsze - zobacz sobie matryce (z folia i za szybką). Cytuj
Bartek477 Opublikowano 2 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2016 Póki co z tych co pamiętam modele to lenovo y580 i 510p, więc nie było tego za dużo. W każdym razie po wypowiedzi rozumiem, że nie jest to jakieś mega uciążliwe nawet jak zdarza mi się parę godzin przed lapkiem posiedzieć ;) Cena rzeczywiście lekko kosmiczna tych ssd, ale teraz mogę kupić do niego tańsze jakieś, czy jestem zmuszony bez montowania przejściówek do tych co podałeś ? Na razie widzę pojedynek Dell vs Acer z przewagą Acera @edit : Pojawiły się bez systemu : https://www.x-kom.pl/p/263831-notebook-laptop-156-acer-vn7-592g-i7-6700hq-8gb-1000-gtx960m-fhd.html @edit2 : Jak się sprawuje serwis Acera ? Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 Złącze jest to samo tylko różni się szybkością magistrali 1. To są ze starej partii, jeszcze nie widzę modeli bez systemu 2. Serwis (filmy) akurat mają naprawdę dobry tu nie ma czego im zarzucić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi