Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć chce kupić laptop i mam dwie propozycje, parametry w sumie są bardzo podobne ale nie wiem jak np. z chłodzeniem (słyszałem że w nitro 5 dobre a jak w aspire??) Pracowanie w internecie, autocadzie, filmy, czasem gry. Chcę żeby laptop posłużył mi dobrych parę lat.

Specyfikacja:

Acer Nitro 5

https://www.x-kom.pl/p/496110-notebook-laptop-156-acer-nitro-5-i5-9300h-8gb-512-win10-gtx1650-ips.html

Acer Aspire 7

https://pl-store.acer.com/acer-aspire-7-laptop-a715-75g-czarny

Edytowane przez dudek bl
Opublikowano

Budżet to 3300zł

Zastosowanie:

• programy inżynierskie typu AutoCad
  • przeglądanie internetu
  • oglądanie filmów
  • gry

A co powiesz o tym Aspire? jest za 3600 ale mam okazje kupić za 3200zl (po przecenie)

Opublikowano

Procesor do komputera domowego – jego moc obliczeniowa oraz parametry nie powinny być niskie, ale też nie ma konieczności, by celować w najwydajniejsze procesory z najwyższej półki. Użytkownik indywidualny, który korzysta z komputera hobbystycznie i użytkuje go do przeglądania Internetu i multimediów, powinien być zadowolony z procesora średniej klasy. W przypadku marki Intel może to być jeden z procesorów z gamy Intel Core i3 lub i5, a w przypadku marki AMD może to być procesor z gamy Ryzen 3.

Procesor do komputera biurowego – wiele zależy od specyfiki prowadzonej działalności. Jeśli na komputerze użytkowane są różnorodne programy, multimedia oraz aplikacje, można dobrać procesor podobnej klasy, jak do komputera domowego, a jeśli w biurze komputery są użytkowane wyłącznie do prostych prac nad dokumentami tekstowymi, to można celować w tańszy układ – na przykład Intel Core i3, Intel Pentium albo AMD Athlon X4 lub FX-Series.

Procesor do komputera gamingowego – w tym wypadku nie może być mowy o kompromisach i przeciętnych parametrach. Jeśli komputer ma bezproblemowo radzić sobie z najnowszymi grami, a także być urządzeniem skonfigurowanym na wyrost (z myślą o grach, które dopiero się pojawią na rynku), powinien zostać wyposażony w dobrej klasy procesor o wysokiej mocy obliczeniowej. Można polecić, przede wszystkim, układy Intel Core i5, i7, a nawet i9, a jeśli chodzi o procesory AMD, to warto przyjrzeć się tym z gamy AMD Ryzen 5 lub Ryzen 7.