Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, szukam laptopa

[1] Kobieta, studentka 20+  
[2] Od razu z Win10 
[3] Matryca raczej 15" - dodatkowy większy monitor prawdopodobnie będzie dokupowany. Waga do 2kg, ale mogę wziąć też pod uwagę cięższe.
[4] SSD
[5 a] Cena 4500 do 5000, mogę rozważyć również propozycje przekraczającą tą kwotę

[5 b] Laptop będzie używany najdłużej jak się da ? dopóki będzie w stanie udźwignąć używane przeze mnie programy. 
         W domu są 3 inne laptopy oraz ten którego aktualnie używam, jednak mój zabieram na studia do innego miasta, więc będzie to moja główna i jedyna maszyna do pracy. 

[5 c] Zakup planowany do końca wakacji, najpóźniej we wrześniu
[6] Najważniejsza jest  wydajność procesora i karty graficznej, na rzecz których mogę zrezygnować z żywotności baterii
[7] W 80% będzie dokupowany większy dodatkowy monitor
[8] Używany będzie w domu - biurko, łóżko, na uczelni i na wyjazdach
[9] Gry: największe wymagania:  Wiedźmin 3, Cyberpunk 2077, No Man's Sky

[10] Programy: Archicad, Autocad, Sketchup, Adobe Ps, Lr, do nauki - DaVinci Resolve, Blender, 3ds max, Rhino, Adobe Ai

[11] Mile widziana matowa matryca i  podświetlana klawiatura - najlepiej na biało
[12] Nie podobają mi się typowo gamingowe laptopy z mnóstwem światełek (szczególnie żółtych, czerwonych i zielonych - fuj). Szukam czegoś prostego i eleganckiego
[13] Aktualnie rozpatrywane modele:

Edytowane przez rkwk
Opublikowano

Jeśli masz tak długi okres czasu to spokojnie możesz obserwować promocje, da się upolować ciekawe egzemplarze.

Co do cen zazwyczaj w wakacje (lipiec) można było spodziewać się większych obniżek, ale teraz przy wirusie nie wiadomo, jak będzie.

Z ciekawszych ofert teraz:

Lenovo Legion Y540 z i7 i GTX 1660Ti oraz 16 GB RAM, 480 GB SSD + Windows 10:

https://www.x-kom.pl/p/541472-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y540-15-i7-9750h-16gb-480-win10x-gtx1660ti.html

Z kodem: ready2play jest teraz za 4699 zł

Tu warto zaznaczyć:
- że do niego przydałaby się podkładka chłodząca przy graniu lub obniżenie napięcia procesora, aby nie grzał się, bo jednak taki Wiedźmin lub renderowanie wideo potrafi dać mu się we znaki

- Legion Y540 ma jedną z lepszych matryc w laptopach gamignwoych - pokrycie ponad 90% sRGB, ale niestety tylko 60 Hz (ale na te tytuły i tak będzie OK)

Opublikowano
Dnia 17.06.2020 o 10:18, bszechfan napisał:

Z kodem: ready2play jest teraz za 4699 zł

Wiesz może przez jaki okres czasu ta zniżka będzie obowiązywać? Bo jestem za razie na etapie przeglądania różnych modeli, kupować będę najwcześniej na 1-1,5 miesiąca i zastanawiam się czy kupić w razie czego teraz żeby jej nie przegapić, bo jest to laptop, który szczerze najbardziej mnie zainteresował.