Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, miałam na oku laptop ASUS ROG Strix G i5-9300H , 16GB ramu, dysk 512GB SSD, karta NVIDIA GeForce GTX 1650 lub 1660Ti, niestety teraz z polskiej dystrybucji nie mogę znaleźć go w tej konfiguracji, więc stwierdziłam, że może warto wziąć też pod uwagę inne z tej półki. Słyszałam dobre opinie o Legionach, natomiast z recenzji wynika, że mają nie do końca zadowalające temperatury nawet po undervoltingu. Czy mógłby ktoś odnieść się do tego lub polecić innego lapka z tej półki parametrowej i cenowej? Dobre opinie zbierają też te nowe TUFy, aczkolwiek raczej wolałabym coś na Intelu, poza tym ich wygląd i wykonanie nie do końca mnie przekonują, choć wiadomo, że w tej cenie nie da się mieć wszystkiego.

- laptop dla studentki, do multimediów, filmów i od czasu do czasu także gier

-tylko nowy

-matryca raczej 15,6", mat

-bez systemu

-16GB RAM, dysk SSD, procesor i5-9300H dla mnie wystarczający, ale przyjmę chętnie każde wskazówki

-chciałabym kupić go mniej więcej do końca wakacji

-z gier miło byłoby gdyby np. Wiedzmin3/Cyberpunk dały radę na jakichkolwiek ustawieniach, częściej jednak mniej wymagające gry - karcianki, TFT

-mógłby posłużyć około 4lata, choć oczywiście wiadomo, że ciężko tu cokolwiek zagwarantować

-dobre chłodzenie jest dla mnie zdecydowanie ważne, hałas z kolei nie będzie przeszkadzał 

Innych szczególnych wymagań brak ?

Z góry wielkie dzięki!

https://www.x-kom.pl/p/509286-notebook-laptop-156-asus-rog-strix-g-i5-9300h-16gb-512.html?fbclid=IwAR2Ookp9feSuCFQMuh3ITemZ9M0G-9OxoiyT--qdkcmXIpNI-pgy5N-Y_Co#Specyfikacja

Edytowane przez zireael
Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedź! Jednak z recenzji podanych laptopów wynika, że jednak szybko się grzeją. Natomiast oczywiście bywa różnie, więc może mógłbyś to zweryfikować? ?

Opublikowano

legion to bardzo dobry wybór jeśli chodzi o chłodzenie. Jednakże ja polecam się wstrzymać i poczekać na ryzen 5 4600h. Na razie masz takiego asusa https://www.x-kom.pl/p/560801-notebook-laptop-156-asus-tuf-gaming-a15-r5-4600h-8gb-512-144hz.html, który nie ma jakiegoś rewelacyjnego chłodzenia, ale za to procesor to konkurent dla i7 (a nawet lepszy). Ram zawsze możesz dołożyć, a karta też jest całkiem dobra. 

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi! Co to tego tych nowych TUFów z Ryzenami 4gen to tak sobie myślę, że być może słabszy procesor wystarczyłby mi spokojnie, dlatego trochę waham się, bo faktycznie one są bardzo ciekawymi propozycjami i super stosunek jakości do ceny, ale tak jak mówisz w testach  te procki wypadają nawet lepiej niż te i7 i w związku z tym coś za coś, bo jednak 90 stopni na CPU to tutaj będzie standard.