Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mobilny i wydajny laptop do maksymalnie 3500 zł poszukiwany!

[1] studentka, na firmę
[2] raczej w zestawie z Windowsem
[3] matryca najchętniej 14'', ewentualnie 15,6'', w miarę lekki, bo ma być mobilny (do 1,7 kg?)
[4] SSD 512
[5] maksymalnie 3500 zł
[5 a] nowy
[5 b] jedyny komputer, na jak najdłużej,
[5 c] chciałabym dokonać zakupu jak najszybciej, mogę poczekać ok. 2 tygodnie, jeśli na coś mega warto
[6] jakość wykonania jest dla mnie ważna, ale priorytetowo stawiam na dobre podzespoły, chciałabym 16 GB RAM
[7] matryca matowa, IPS
[8] uczelnia, dom, biurko, łóżko
[9] gry tylko przeglądarkowe
[10] zastosowanie: przede wszystkim Internet, filmy, praca w edytorze tekstu;
programy: amatorsko FL Studio/Ableton Live, potencjalnie do nauki Adobe XD, Axure RP itp.
[11] bardzo ważne - cicho pracujący przy małym obciążeniu na co dzień! podświetlana klawiatura
[12] Mam uraz do HP i raczej HP bym nie chciała - zwróciłam Paviliona 15,6'' (Ryzen 7-3700/16 GB/512), bo ciągle, gdy tylko był włączony, wydawał cichy piszczący dźwięk, który czasem stawał się głośniejszy - bardzo mnie to irytowało. Spotkałam się z innymi negatywnymi opiniami dotyczącymi głośności Paviliona. Dodatkowo, podczas oglądania filmu czasami tak jakby szybko przeskakiwał podwojony obraz z odwróceniem kolorów (? nie wiem jak to opisać). Poza tym w Pavilionie bardzo podobała mi się matryca - jak dla mnie super jakość obrazu, ale nie jestem specjalistką; chciałabym zakupić lapka, który miałby równie fajną matrycę. O, i głośniki były bardzo fajne.
Wizualnie: podobają mi się Huawei Matebook, Asus Zenbook i Vivobook, sporo Delli (wygląd laptopa nie jest dla mnie priorytetowy, ale gamingowe i kolorowe bestie pod tym kątem odpadają; zdecydowanie wygrywa minimalizm).
[13]
- https://www.x-kom.pl/p/551857-notebook-laptop-140-dell-inspiron-5485-r5-3500-16gb-512-win10.html?fbclid=IwAR3CUnHYJ7uYyGQWlu085oMaPWYImK2zklsM8XNn3oDydq_mf2wcLF8z55o (ku temu skłaniam się najmocniej, spełnia po opisie moje wymagania)
- https://www.x-kom.pl/p/563179-notebook-laptop-141-acer-swift-3-r5-4500u-16gb-512-w10-srebrny.html?fbclid=IwAR3CUnHYJ7uYyGQWlu085oMaPWYImK2zklsM8XNn3oDydq_mf2wcLF8z55o (też spełnia po opisie moje wymagania; w porównaniu do Della na plus przemawia nowy procesor, waga, podobno dłuższa praca na baterii; na minus - ta, podobno, kiepska matryca, jest też trochę droższy, no i wizualnie mniej mi pasuje)

Pozdrawiam i czekam na rady :)

Opublikowano

Patrząc na porównanie tych obu laptopów. To faktycznie przy tym zastosowaniu Dell wypada korzystniej, ale nie najlepiej... bo jednak matryca jest dość przeciętne (słabsza niż we wspomnianym HP). 

Huawei MateBook byłby lepszy niż ten Dell, ale niestety on ma tylko 8 GB RAM i brak możliwości rozbudowania. 

Z bardzo dobrą matrycą natomiast jest MSI Modern 14, ale on ma 8 GB RAM + można w wymienić w razie potrzeby pamięć RAM na 16 GB (koszt ok. 300 zł). 

- ma świetne pokrycie matrycy

- dobrą wydajność i fajną kulturę pracy