India Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) 1) szukam dla siebie, kobieta 30+, fotograf, na firmę 2) mam swojego win 10 3) 15 cali, fajnie jeśli będzie dosyć lekki 4) SDD; napęd dvd nie jest konieczny 5) początkowy budżet zakładam ~5 000, jeśli bardzo warto dopłacić to max 6 000k; biorę pod uwagę używkę. Nie interesuje mnie żaden dodatkowy osprzęt Obecnie pracuję na antycznym laptopie - Asus R700VM-TY068 z dołożonym RAM (razem 12), 17" Chciałabym kupić sprzęt na min 5 lat Wymiana jest o tyle pilna, że staremu laptopowi grozi niebawem wyrzut przez okno, bo po przejściu na Win 10 i nową wersję PSa, już ledwo zipie. Mniej pilna ze względu na to, że mam wrażenie, że ceny są teraz mocno wyśrubowane z okazji pandemii. Innymi słowy, jeśli warto, poczekam, byle nie pół roku. 6) Jakość wykonania jest ważna, chciałabym część czasu pracować na nim w podróży, bateria nie musi trzymać 12h, ale 5-6 byłoby spoko 7) 1920, matryca IPS, koniecznie matowa, wyczytałam, że odwzorowanie powinno być min ~90% sRGB. Nie jestem nazistką jeśli chodzi o kolory, bo 98% klientów i tak nie widzi różnicy, ale wiadomo, że im lepiej.. tym lepiej ? W domu pracuję na zewnętrznym monitorxe Ilyama PROLITE XB2380HS, który pewnie też za jakiś czas będę wymieniać na coś z połączeniem DP 8 ) 60-70% w domu przy biurku, 30-40% poza domem, w podróży - kawiarnia/hotel, w studio foto jako podgląd na sesji 9) - 10) Photoshop - jedno zdjęcie na pracy wielowarstwowej lub grupa zdjęć otwieranych hurtem i potem praca na każdym po kolei na max 2-3 warstwach. Obecny sprzęt pozwala mi na otworzenie ok 30-40 zdjęć, im więcej, tym większe udogodnienie w pracy. Lightroom - eksport średnio 300 zdjęć dziennie, podstawowa korekta kolorystyczna + crop Myślę też o spróbowaniu swoich sił w grafice (rysunek) w bliżej nieokreślonej przyszłości, ale to już raczej jako hobby. Zawsze korzystam z tabletu graficznego, touchpad jest mi praktycznie zbędny. Standardowo filmy + net + podstawowe programy biurowe. Przeglądając wcześniejsze posty, znalazłam jeden zbliżony do moich wymagań:https://lenovo24.pl/p/9866/Laptop-Lenovo-ThinkPad-T495-14-039-039-FHD-IPS-R7-3700U-16GB-512GB-SSD-SCR-W10P-3Y-CI Tyle że matryca 14" i obawiam się, że może już być trochę za mała, no i jego cena poszła ostatnio znacznie w górę. Może przez ostatnie pół roku, pojawiło się coś godnego uwagi? No i jak wygląda ogólnie sytuacja z cenami? Czy warto się wstrzymać? Edytowane 2 Czerwca 2020 przez India Cytuj
bszechfan Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Jeśli 14" to zawsze można dokupić monitor, coś dobrego 24" wcale nie kosztuje miliona monet: https://www.x-kom.pl/p/429646-monitor-led-24-aoc-24v2q.html A wtedy zdecydowanie zyskasz na możliwości wyboru czegoś mniejszego / lżejszego: Bo z 15"z dobrymi matrycami może być ciężko. Jest na pewno Legion Y540: https://www.x-kom.pl/p/566521-notebook-laptop-15-6-lenovo-legion-y540-15-i5-9300h-16gb-480-gtx1650.html A 14": https://www.x-kom.pl/p/563080-notebook-laptop-141-msi-prestige-14-i5-10210u-16gb-512-win10-gtx1650.html (tu masz ~100% pokrycia sRGB) 1 Cytuj
India Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 No tak, na co dzień pracuję właśnie na monitorze zewnętrznym 23". 14" wydaje mi się bardzo małe do pracy, ale może to kwestia przyzwyczajenia Cytuj
bszechfan Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2020 Wypróbuj sobie, może ktoś znajomy ma, albo nawet kupić i w razie czego oddać, bo na x-komie można oddać do 14 dni i nikt nic nie mówi, nie narzeka. W podróży nie pożałujesz, bo ta 14" waży niecałe 1,3 kg Mówię cały czas o tym MSI Prestige 14 1 Cytuj
India Opublikowano 16 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Skłaniam się do tego MSI, zastanawia mnie tylko brak innych wyjść poza usb-c. Czy podepnę do tego monitor, który ma złącza vga/dvi/hdmi? Wiem, że są przejściówki, ale czy to dobre rozwiązanie? Edytowane 16 Czerwca 2020 przez India Cytuj
bszechfan Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2020 Generalnie im nowszy model... tym mniej tych wejść... producenci jeszcze wrzucają te zwykłe USB, a przy smukłych niestety brak HDMI zaczyna być standardem. Z drugiej strony można użyć przejściówki, to nie wpływa na nic, albo też są już monitory z USB-C: https://www.x-kom.pl/p/518323-przejsciowka-i-tec-adapter-usb-c-hdmi-vga-thunderbolt-3.html https://www.x-kom.pl/p/503275-przejsciowka-i-tec-adapter-usb-c-hdmi-usb-usb-c-zasilanie.html Obie bardzo fajne i solidne (iTec - czeska marka) Z tym portem USB-C cel jest też taki, aby finalnie wszystko przez niego podłączać ? 1 Cytuj
India Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2020 Super, dziękuję bardzo, decyzja podjęta. Jutro do mnie przyjdzie MSI ? Cytuj
India Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2020 Pierwsze wrażenie jest super. Eksport 140 zdjęć w LR trwa tu koło 4 minut (a nie jak stary laptop powyżej 15), więc w prędkości działania to dla mnie bardzo duży skok. Niestety dosyć mocno się przy takich operacjach nagrzewa - do obserwacji. 14" jest w zupełności wystarczające do tego, żeby w pewnych warunkach pracować graficznie bez zewnętrznego monitora. Super cienki, lekki i poręczny, wow. Jedyny mały minus jaki widzę, to odrobinę za duże klawisze - z trudem dosięgam jedną ręką do ctrl + J, ale pewnie kwestia przyzwyczajenia ? Kupiłam przejściówkę z wyjściami hdmi + usb + usb-c i wszystkie kable odłączam jednym ruchem - fajne rozwiązanie. Oceniając na świeżo, jestem bardzo zadowolona i dziękuję za ukierunkowanie ? Cytuj
bszechfan Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2020 Z nagrzewaniem pod obciążeniem - tak może się dziać. Każdy smukły tak będzie mieć. Możesz pobrać jakąś aplikację np. HWMONITOR i zobaczyć jaka temperatura temu towarzyszy jeśli jest powyżej 90, szczególnie powyżej 95 stopni - można pomyśleć o jakiejś podstawce chłodzącej. Wszystko do 85-90 - akceptowalne w tej wielkości sprzętu. Cytuj
India Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2020 Sprawdziłam, wszystko w normie póki co ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi