Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Laptop dla rodziców, wiek 40+ do użytku domowego.

[2] Laptop bez systemu. Skorzystam ze swoich przywilejów studenckich i programów Microsoftu, aby pozyskać Windows 10 (system Linux nie będzie używany z tym laptopem).

[3] Matryca 15,6'', ewentualnie większa 17''.

[4] Jeśli chodzi o dysk to w grę wchodzi tylko SSD na M.2 PCIe. Pojemność 256GB w zupełności wystarczy, do tej pory rodzice mieli laptopa z HDD 500GB, z czego udało im się przez prawie dekadę zapełnić jedynie 100GB (w tym system i kopia zapasowa). Napęd DVD zbędny, napęd ze starego zostanie rozmontowany i będzie służył w razie potrzeby jako zewnętrzny z USB.

[5a] Kwota do przeznaczenia to maksymalnie 2500 zł, jednak jeśli znajdzie się laptop spełniający wszystkie postawione wymagania oczywiście skłaniałbym się ku niższej cenie. Interesuje mnie sam laptop (bez zestawu), tylko nowy.

[5b] Używany będzie tak długo, aż nie będzie go trzeba wymienić ? 5 lat to minimum, poprzedni laptop wytrzymał z rodzicami jakieś 8-9 lat jednak zdaje sobie sprawę, że jest mała szansa na powtórzenie tego wyniku.

[5c] Zakup im szybciej tym lepiej, stary laptop jest w opłakanym stanie i może wysiąść tak na prawdę z dnia na dzień.

[6] Oczywiście jakość wykonania ma znaczenie, jednak laptop będzie przez 99% czasu trzymany w domu, a nawet w jednym pokoju (sporadycznie zabierany do sypialni). Konstrukcja nie musi być więc nie wiadomo jak wytrzymała, jednak dobrze, żeby nie sprawiała wrażenia "bardzo taniej".

[7] Rozdzielczość standardowo HD, matryca matowa. 

[8] Jak wyżej, praktycznie nie będzie wynoszony z domu. Będzie to komputer również do multimediów, więc często podpinany do telewizora (w planach 4K).

[9] Można założyć, że laptop nie będzie używany do gier.

[10] Głównie przeglądarka internetowa, pakiet biurowy Office, nic ponad standardowe zastosowanie.

[11] Miłym dodatkiem byłaby podświetlana klawiatura, jednak wiem, że w tej półce cenowej o to trudno. Obowiązkowe złącze HDMI, przydatne byłoby również RJ-45, jednak z tego mogę zrezygnować.

[12] Kolor jak najbardziej klasyczny, czyli w zakresach czarny/szary/srebrny itd.

[13] Po krótkich poszukiwaniach znalazłem tak naprawdę dwa interesujące modele, głównie dlatego, że mało jest laptopów sprzedawanych bez systemu operacyjnego.

ASUS M509DA-EJ071 R7-3700U/8GB/512: https://www.x-kom.pl/p/563849-notebook-laptop-156-asus-m509da-ej071-r7-3700u-8gb-512.html

ASUS X509JA-BQ242 i5-1035G1/8GB/512: https://www.x-kom.pl/p/563814-notebook-laptop-156-asus-x509ja-bq242-i5-1035g1-8gb-512.html

Niestety zupełnie nie znam się na układach AMD, nie miałem nigdy z nimi styczności, więc nie umiem ocenić czy lepiej sprawdza się AMD Ryzen 7 3700U czy Intel Core i5-1035G1 (teoretycznie w testach AMD wypada lepiej).

Opublikowano (edytowane)

R7 ma lepsze taktowanie, jednak potrafi się bardziej nagrzewać niżeli i5. Na Twoim miejscu postawiłabym na niskonapięciowy i5-10 generacji, dzięki któremu wyciągniesz trochę więcej na pracy na baterii. Obydwa laptopy posiadają kartę zintegrowaną, która bez problemu powinna odtwarzać filmy na tv 4k. Najlepszym wyborem będzie przedstawiony przez Ciebie Asus x509 w tej cenie. Jest dobrze wykonany i nie ma problemów z temperaturami. 

Edytowane przez aniuul
Opublikowano

A czy te laptopy będą oferowały dużo większą wydajność, niż przykładowo ten? https://www.x-kom.pl/p/558451-notebook-laptop-156-asus-x509ja-ej026-i3-1005g1-8gb-256.html

Bo jest trochę tańszy i nie wiem czy jest duży sens dopłacać do procesora te 200/300 zł, jak ten mógłby w zupełności wystarczyć.

Dnia 28.05.2020 o 12:35, bszechfan napisał:

Kwestia taka, że ten na AMD będzie wydajniejszy, ale ma gorszą matrycę.

Ten na Intelu ma lepszy ekran.

Jak duża jest różnica jeśli chodzi o odczucie ekranu?

Opublikowano

Dobra, opcja z intelem zniknęła z oferty x-komu, a po porównaniu procesorów R7-3700U oraz i3-1005G1 przewaga AMD była bardzo duża, kupiony ASUS M509DA-EJ071, temat do zamknięcia.