Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Przymierzam się do zakupu laptopa na studia, chciałabym żeby był lekki i poręczny. Celowałam w macbooka Air 2017 ze względu na to, że mój brat ma go od 3 lat i nadal działa jak nowy. Problemem jest to, ze na studiach będę pracować w programach, które nie będą dostępne na macu, ale da się to rozwiązać pobierając windowsa. Do maca przekonuje mnie tez to, że jestem posiadaczka iPhona, wiec będę mogła łatwo powiązać się z laptopem. 
Drugim laptopem, którego zakup rozważam jest Asus Zenbook 14 ux433fac i5. Przewaga jest 2 razy większa ilość GB. Jak możecie wywnioskować totalnie nie zn się na laptopach, przede wszystkim zależy mi na tym, aby laptop służył mi przez pare lat. Moje pytanie brzmi czy Asus za pare lat będzie dobrze służył? Czy jest to sprzęt na lata, czy może lepiej zdecydować się na macbooka Air? Proszę o pomoc ? 

Opublikowano

A budżet? Bo patrząc na asusa, to podejrzewam, że coś koło 4k, tak? Polecam https://www.x-kom.pl/p/528641-notebook-laptop-141-msi-modern-14-i5-10210u-8gb-512-win10.html lekki, dobrze wykonany, matryca ips i wydajny proc. Mac to jest dobra opcja, jeśli masz iphone, ale nie obsługuje większości programów z Win. Chyba, że jakiś spec zna sposób na odpalenie programów z win na macos ? 

Opublikowano

Jeśli będziesz korzystać z programów dostępnych w większości na system Win10 to Macbooka odradzam zdecydowanie. W dodatku kupując laptopa z win za te sama cenę możesz mieć o wiele lepsze podzespoły. Też wnioskuje po wskazaniu Zenbook'a, że Twój budżet wynosi coś około 4k - 4,5k. Osobiście mogę Ci go śmiało polecić. Bardzo elegancki, wydajny i poręczny sprzęt. Jeszcze mogę podrzucić podobny model w całości z aluminium i z lepszym procesorem i7 oraz większym dyskiem. 14 calowy, matryca IPS i posłuży spokojnie na parę lat.
Laptop ASUS VivoBook S14 S432FL i7-8565U 8GB 1000GB SSD GF-MX250 W10