Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. 22 - student
2. Z Windowsem
3. 15.6 cala lub mniejsze
4. Raczej wersja tylko z hdd, samemu zamierzam dokupić SSD na M.2 najlepiej na PCIE (celuje w samsunga 950 lub o podobnej wydajności), od jakiś lat używam tylko ssd.
5. Planuje przeznaczyć około 3,5-4tys na samego laptopu, dokupienie dysku/ramu (~12gb) nie liczę do ceny. Będzie to główne sprzęt który używam, na co dzień podłączony do monitora zewnętrznego. Żadne dodatkowe myszki torby itd nie są atutem ;)
6. Aktualnie używam asusa k56cb i jego jakoś wykonania w pełni mnie zadawala ;) Aluminowa obudowa czy niska masa na pewno są atutem ale bez przesady. Myślę ze 3kg to taki limit. Oczekuję jednak bardziej wydajnej grafiki niż innych cech.
7. Rozdzielczość nie jest kluczowa, ważna jest matowa matryca w przypadku gdy laptop spełnia swoja przenośna role :D Laptop będzie raczej podłączony do zewnętrznego ekranu 21 FHD.
8. Używany głównie w domu plus na uczelni.
9. Dobrze jakby był w stanie odpalić najnowsze produkcje jak np Forza Horizon 3 w natywnej rozdzielczości na min jakości płynnie, generalnie raczej duże wymagania.
10. Autocad 2d, robot i podobne programy ale projekty wykonywane tylko pod studia.
11. Nie przepadam za wszelkimi upiększeniami jakie producenci daja do gamingowych laptopów ale z tego co widze nie da się z tego zrezygnować. Dobrze gdyby miał nagrywarke DVD, a złącze M.2 obsługiwało PCIE.
12. Od lat używam tylko asusów ale jestem otwarty na inne marki, do tej pory używałem K50AB k53SV K56CB (te pamiętam).
13. Asus GL552VW lub MSI 62. Jak rozpoznać które modele asusa mają złączone M.2 obsługujące pcie?

Generalnie nie spieszy mi się z zakupem nowego sprzętu, liczyłem że ceny po pojawieniu się nowych GTX spadną a model 1060 będzie chociaż bliżej 4.5-5tys niż 6. Nie wiem czy jest sens czekać na premiere 1050 skoro nadal nie ma wiekszości modeli z 1060 dostępnych w polsce. Wydaje mi się że również ostatnio ceny modeli jakie podałem wzrosły od 200-300zł?

Opublikowano
dokupienie dysku/ramu (~12gb)

https://youtu.be/sQz4XmEFbTU- radzę instalować w trybie Dual Channel w "parach"

Laptop będzie raczej podłączony do zewnętrznego ekranu 21 FHD.

Oby miał już HDMI :) ?

Asus GL552VW lub MSI 62. Jak rozpoznać które modele asusa mają złączone M.2 obsługujące pcie?

To jest dobre pytanie do www.facebook.com/ASUS.Polska daj znać czy już wiedzą ;)

ASUS Strix GL502VM też nie ma ich z i5 nadal dostępnymi, a co do premiery GTX 1050 Mobile to nie wiadomo czy nie będzie to premiera bardziej na papierze i raczej dostępności jakichkolwiek modeli można się spodziewać dopiero w grudniu, choć na razie nie ma potwierdzonych informacji.

Acer VN7-592G (15.6″) seria Aspire V15 Nitro Black Edition - dostępność tych Acerów też aktualnie jest znikoma i nie można się dowiedzieć od Acera kiedy dopłyną do Polski :/

Opublikowano

Generalnie nie ma na co czekać że ceny spadną lub pojawią sie nowe modele? Choć z drugiej strony widzę że trzeba czekać na dostępność. Acer wydaje sie najlepszy, choć jeżeli asus da mi jakaś jednoznaczną odpowiedź co do pcie to raczej zdecydowałbym sie na niego. Czy wydajnościowo jest sens brać i7 czy i5-6300 jest raczej w zupełności wystarczająca? Obecnie mam i7U i gt740 i nie narzekam (gta 5 dział ;)). Porównując MSI GE, Asusa, Acera i Lenovo pod względem wydajności jest to to samo, jedynie pozostaje wybór który bardziej się podoba/ma lepsze złącza? Przyjmuje że HDMI to raczej standard i jest zawsze lub zamiast niego displayport.

Opublikowano

Asus odpowiedział że informacja o tym znajduje się na opakowaniu, a jeżeli nie to proszą o podanie numeru seryjnego. X-kom w odpowiedzi podał że z ich informacji wynika ze oferowane asusy maja kontroler SATA i nic więcej nie są w stanie pomóc, zaoferowali też szałowe 30zł rabatu :D.