Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Laptop dla studenta 22 lata
[2] Może być bez systemu. (OS będę miał z Microsoft Imagine)
[3] Poszukuje laptopa o przekątnej od 13,3 do 14,1 cala włącznie zależy mi na kompaktowych rozmiarach (wąskie ramki, możliwie największa klawiatura w stosunku do obudowy), niskiej wadze i solidnym wykonaniu. Interesuje mnie sprzęt poleasingowy.
[4] Interesuje mnie montaż dysku SSD (nie musi być w zestawie z laptopem), może być na złącze SATA ale nie pogardziłbym M.2. Nie potrzebuje dwóch dysków, napęd DVD raczej zbędny, jeśli będzie to ok jeśli nie to też ok.
[5 a] Jeśli bez systemu i dysku to kwota do 1600zł

[5 b] Zamierzam używać jak najdłużej (5-7 lat)

[5 c] Nie potrzebuje laptopa na zaraz mogę poczekać do miesiąca - dwóch
[6] Tak jak pisałem wyżej, jakość wykonania i kultura pracy to priorytet, wydajnościowo nie musi być na najwyższym poziomie ale szczerze mówiąc jestem zrażony do procesorów niskonapięciowych. Preferowałbym procesor z linii M/H/HQ/MQ oczywiście bez obniżonego w jakiś sposób TDP i z odpowiednio dobrym chłodzeniem.
[7] Matryca to najważniejszy punkt zaraz po jakości wykonania który mnie interesuje, koniecznie FHD lub wyżej, z dobrym odwzorowaniem kolorów i kontrastem tak aby przyjemnie oglądać seriale na netflixie i innych serwisach. (To jest chyba największa pięta achillesowa poleasingówek, większość ma kiepskie matryce).
[8] Będzie używany: Łóżko, Dom, Uczelnia jak minie pandemia
[9] Gry - Raczej niskie wymagania wystarczy jakaś mocna zintegrowana karta, ew. dedykowana jeśli jakoś znacząco nie obniży to kultury pracy

[10] Programy - Visual Studio, Code:Blocks, GNS3, Packet Tracer, Android Studio

[11] Brak znaczących dodatkowych wymagań, przede wszystkim solidne wykonanie, bardzo dobry ekran, wysoka kultura pracy
[12] Osobiste preferencje - Aktualnie posiadam Thinkpada X220 ale ma nieco za mały i za słaby ekran jeśli chodzi o pracę/oglądanie seriali. Wydajnościowo jest ok, jego kultura pracy mogłaby być nieco lepsza. Niestraszna mi wymiana pasty rozbudowa ram-u czy dysku, więc propozycje bez dysku i pamięci w niższej cenie chętnie rozważę.

Edytowane przez Michuu_
Opublikowano (edytowane)

@Michuu_ mogę Ci swojego sprzeda, wystawiłem niedawno na allegro. ?

https://allegro.pl/oferta/dell-latitude-e5470-i5-6440hq-8gb-240gb-fhd-9217450932

• 14 cali, FULL HD, IPS (tylko z tego co zauważyłem to na matrycy wypalone są 4 pixele ale jako tako ich nie widać tylko jak się dobrze przyglądniesz)
  • System Windows 10
  • Dysk SSD 240GB na M.2
  • Procesor NIE nisko napięciowy i5-6440HQ
  • Bateria trzyma ok. 4 godziny
Edytowane przez Martin
Opublikowano (edytowane)

Z nowych modeli ze sklepowej półki z gwarancją;

Lenovo IdeaPad S145-14 5405U/4GB/128GB/Win10

Lenovo IdeaPad S145-14 5405U/8GB/240GB/Win10

Alternatywnie C340 2in1 z dotykowym ekranem. 

Lenovo IdeaPad C340-14 Ryzen 3/8GB/128GB/Win10 Dotyk

Lenovo IdeaPad C340-14 Ryzen 3/8GB/240GB/Win10 Dotyk

Jest ponad budżet, więc możesz też szukać w używkach, lub poleasingowych.

Edytowane przez pabloesc
Opublikowano

@Martin wow super laptop właśnie czegoś takiego mi trzeba, martwią mnie tylko te wypalone pixele, mógłbyś podesłać w wiadomości prywatnej jak to dokładnie wygląda? Chętnie rozważę twoją propozycje bo laptopik super (do pełni szczęścia brakuje nieco mniejszych wymiarów i HT ale cóż nie można mieć wszystkiego ? )