Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukam monitora w granicach ~800zł.

Gram rzadko (wiedźmin3). Głównie przesiaduję w programach CAD, internet, tekst.

Zastanawiam się nad iiyamą xb2483hsu-b2 (ew. b2dp). Myślałem także nad wersją 27' (x2783hsu). Tylko nie wiem, czy full hd w 27' to dobry pomysł, czy obraz nie będzie rozmazany?

Znajdę coś lepszego w tych pieniądzach?

Opublikowano

XB2483HSU-B2 - są z HDMI + DVI-D

XB2483HSU-B2DP - już z DisplayPort + DVI-D

Więc lepiej dopłacić do nowszego bo to na pewno nie jedynie usprawnienie ;)

czy full hd w 27' to dobry pomysł, czy obraz nie będzie rozmazany?

To zależy od odległości z jakiej siedzisz plus indywidualna wada wzroku (każdy jakąś posiada)

Z lepszych do

Dell P2414H

Dell U2414H

Osobiście posiadam aktualnie U2515H (2x na wysięgniku) i sobie niesamowicie chwalę IPS-y Della nie meczą mi oczu nawet na bocznym patrząc pod kątem peryferyjnie nie razi mnie nic.

Opublikowano

Warto dopłacić do U2414H? Jak się pracuje na takim monitorze wieczorem? Nierównomierne oświetlenie przeszkadza bardzo?
edit:// ogólnie lubię ciemne tła, bo jasne strasznie po oczach dają. czytałem ze amva ma dobre kolory + równomierne oświetlenie

Opublikowano

Jeśli byś dokupował drugi monitor to cienkie ramki to wielki plus. Mi się bardzo dobrze ale ja mam też lampkę nocną bo nie można siedzieć po ciemku przy samym monitorze. Nie dostrzeżesz żadnej nierównomierności bez miernika podczas standardowego ustawienia poza minimalnymi ulotami światła przy krawędziach ale to już wada wszystkich IPS-ów

Opublikowano

Jeśli byś dokupował drugi monitor to cienkie ramki to wielki plus. Mi się bardzo dobrze ale ja mam też lampkę nocną bo nie można siedzieć po ciemku przy samym monitorze. Nie dostrzeżesz żadnej nierównomierności bez miernika podczas standardowego ustawienia poza minimalnymi ulotami światła przy krawędziach ale to już wada wszystkich IPS-ów

W najbliższym czasie nie planuje drugiego monitora. To w takim razie musze się zastanowić nad iiyama i dellem. Duzo w internecie opini na temat nierównomiernego oświetlenia della i problemu z kolorami.
Opublikowano

edit:// ogólnie lubię ciemne tła, bo jasne strasznie po oczach dają. czytałem ze amva ma dobre kolory + równomierne oświetlenie

Matryce w monitorach - niestety każda matryca jest trochę inna jak i procesor (lepszy i gorszy pod OC) jeśli miał byś gorszą sztukę to po prostu zwróć i wymień na następną.

Opublikowano

Matryce w monitorach - niestety każda matryca jest trochę inna jak i procesor (lepszy i gorszy pod OC) jeśli miał byś gorszą sztukę to po prostu zwróć i wymień na następną.

Zrobię tak, że w pracy mam della u2414h (dzisiaj to zobaczyłem) zamówię iiyamę i porównam. Jak uznam że dell lepszy to odsyłam iiyamę i della zamawiam.

Dzięki FxJ za pomoc