Awentor Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Hej złożyłem coś takiego - https://www.morele.net/inventory/info/27e47b22/ Co tutaj do zmiany ewentualnie nie jestem pewien grafiki i płyty głównej. Mam też pytanie czy ten ryzen bez boot kita pójdzie ? Możecie zaproponować coś innego tylko raczej na AMD [1] Jaki jest Twój budżet na komputer? Jakie są widełki cenowe, do czego jesteś w stanie dopłacić? 4500zł Max [2] Kiedy planujesz dokonać zakupu? Jeśli zamierzasz dokonać zakupu w terminie późniejszym niż 3 miesiące od założenia tematu na forum/grupie wstrzymaj się z jego założeniem - ceny sprzętu oraz jego dostępność często ulegają zmianom Praktycznie teraz jak tylko zdecyduje się co [3] Czy będziesz samodzielnie składał jednostkę i instalował system operacyjny? Czy potrzebujesz usługi montażu w sklepie. Składać mogę sam chyba że będzie mało kosztowało. System sam zainstaluje. [4] Czy zestaw PC ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (patrz lista poniżej)? Tylko jednostkę [5] Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia [precyzyjnie] Do pracy w programach typy CAD i grania. [6] Jaką rozdzielczość (FHD/WQHD/4K) i odświeżanie (60Hz/75Hz/120Hz/144Hz/165Hz/240Hz) posiada Twój monitor? Będą podłączane dodatkowe monitory - jeśli tak ile? Monitor odświeżanie 60hz za jakiś czas będę zmieniał Ale nie teraz będzie tylko 1 monitor [7] Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)? Raczej nie. [8] Czy posiadasz podzespoły ze starego komputera np. dysk HDD SATA, napęd optyczny, obudowa, zasilacz, peryferia? Dyski do kupna. Reszta akcesoriów mam [9] Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany? Nie planuje rozbudowywać go nigdy [10] Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność Najważniejszy priorytet by był na parę lat I gry wychodzące np za 2 lata szly bez problemów + jak to możliwe cichy [11] Wymagania dodatkowe np. obudowa wyciszona, obudowa bez okna, obudowa ze szkłem, obudowa pod chłodzenie wodne, obudowa z LED-ami lub wentylatorami RGB/ARGB. - [12] Napisz jeśli chcesz kupić w konkretnym sklepie w Polsce (np. x-kom, morele, komputronik) lub kupujesz za granicą (UK, Francja, Norwegia). Tam gdzie najtaniej I w Polsce Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2020 Cytat Mam też pytanie czy ten ryzen bez boot kita pójdzie ? Na płytach MSI B450 z dopiskiem "MAX" oczywiście że bez, co nie znaczy że nie radzę Ci zaktualizować do najnowszego. Cytat Składać mogę sam chyba że będzie mało kosztowało. Radzę samodzielnie, raz że wszystko przyjdzie fabrycznie zapakowane, wszystko będziesz miał przy sobie. Cytat Be quiet! System Power 9 600W CM (BN302) Unikaj najbardziej zwalona seria jaką wypuścili od lat. Cytat jak to możliwe cichy Chłodzenie na procesor obowiązkowe. Brak dysków HDD - obowiązkowo. https://www.morele.net/inventory/info/fb3da255/ Z chęcią dałbym tutaj zwykłego RTX 2060 (6GB) lub RX 5700 (8GB) ale brakuje dobrych modeli aktualnie, nie tylko w morele ale i x-kom. A w zamian od razu 1TB dysk SSD. Cytat SilentiumPC Supremo L2 650W (SPC222) 80+ Gold - morele / x-kom SilentiumPC Supremo FM2 650W (SPC168) - morele / x-kom Supremo L2 i M2 (550W / 650W) >> Vero (500W / 600W) - pod każdym względem, od dłuższej o 2 lata gwarancji po lepsze łożyska wentylatora. Japońskie kondensatory (650W), przetwornica DC-DC, stabilne napięcia. Jeśli chodzi o zasilacz najlepiej było by zamontować któregoś z tych. Cytat UWAGA - nie kupujcie teraz dysków NVMe ponieważ podrożały przez pandemie (nawet o 100-150zł za 500GB), za dwa miesiące stracą tyle na wartości i będziecie płakać że przepłaciliście. Dyski SSD będą cały czas tanieć. Informacja - pamiętaj by pobrać ze strony producenta dysku SSD (Crucial/Samsung itp) oprogramowanie służące do monitorowania parametrów, stanu SMART, aktualizacji firmware. Nie dostaniesz żadnego oprogramowania na płycie. 256GB dysk NVMe + HDD 1TB? To się nie trzyma kupy, kup zdecydowanie 1TB dysk SSD na SATA III a pół roku najwyzej dokup kolejny 500GB/1TB na M.2 NVNe. Przykładowo z dobrych: Patriot P200 1TB (P200S1TB25) - x-kom / morele Crucial MX500 1TB (CT1000MX500SSD1) - x-kom / morele Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi