Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Zastanawia się nad takim laptopem: Lenovo S340-15API (Ryzen 5 3500U,12GB, 256 SSD, matryca IPS matowa)
Przeznaczenie raczej biurowe, word, excel, YT (chciałbym, żeby 4K 60fps chodziło płynnie bo laptop ma posłużyć 8-10 lat), firefox (zwykle 20 zakładek), może się okazjonalnie zażyć jakiś montaż filmów i programowanie, no i pewnie oglądanie filmów.

Czy ktoś ma Lenovo S340 (z jakimkolwiek prockiem)? Jak się Wam sprawuje? Są jakieś typowe usterki (zawiasy, przegrzewanie, taśma do matrycy itp)? Warty zainteresowania czy padaka?
Czy podany przeze mnie model występuje w kolorze niebieskim na polskim rynku (tak fizycznie w jakimś sklepie)?
Czy to jest dobry czas na zakup laptopa, czy przez wirusa ceny skoczyły?

Opublikowano
Cytat

Czy ktoś ma Lenovo S340 (z jakimkolwiek prockiem)? Jak się Wam sprawuje? Są jakieś typowe usterki (zawiasy, przegrzewanie, taśma do matrycy itp)? Warty zainteresowania czy padaka?

Te modele Lenovo są tanie, ale obudowa w nich jest okropna. Fajnie wygląda na pierwszy rzut oka, ale z czasem pod wpływem temperatur ta obudowa się po prostu kruszy. Jeśli po 2 latach chciałbyś go otworzyć i wyczyścić/naprawić to musiałbyś się liczyć dodatkowo z wymianą całej obudowy. Nie wiem jak to się dzieje, ale nie raz się z tym zetknęłam rozkręcając te tanie modele. 

Jeśli chcesz, aby posłużył Ci na dłużej, radzę dołożyć do budżetu trochę. 
Z matrycą IPS znajdziesz dobre modele z Acera i Asusa na przykład. 

https://www.x-kom.pl/p/486990-notebook-laptop-133-asus-vivobook-s330fa-i5-8265u-8gb-512-win10-silver.html
Ten ma 13.3 cala, matryca IPS, ale cały z aluminium. Dobre parametry, pojemny dysk SSD.

https://www.x-kom.pl/p/519471-notebook-laptop-156-acer-aspire-5-i5-10210u-8gb-512-mx250-srebrny.html
Za to tutaj masz 15,6 cala, również z matrycą IPS i dobrymi podzespołami.

Zerknij na te modele i zobacz czy Ci odpowiadają, bo jak mówię - lepiej dołożyć i kupić coś lepszego. Tym bardziej, że patrzysz przyszłościowo i nie chcesz zmieniać laptopa za 2 lata. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, aniuul napisał:

Te modele Lenovo są tanie, ale obudowa w nich jest okropna. Fajnie wygląda na pierwszy rzut oka, ale z czasem pod wpływem temperatur ta obudowa się po prostu kruszy.

No i masz... Czyli jakość tych plastików to nie to samo, co np seria T?

Mogę dołożyć trochę do laptopa, ale zupełnie nie wiem co kupić.

Asus podobno we wszystkich modelach ma wadliwą taśmę łączącą matrycę. Plus to, że wyrzuca ciepłe powietrze prosto ma matrycę.

Acer? Hmm zawsze myślałem, że to raczej taniocha jest i nie warto się interesować. Zmieniło się to już?

Wymagania jakie mam dla laptopa to 15,6 cala, w miarę cienkie ramki, matryca IPS, FHD, matowa, musi mieć przynajmniej jeden slot na ram (mam na myśli to, że część ramu może być wlutowana) i możliwość wymiany dysku. Dobrze by było, żeby pracował na baterii te 6h przy przeglądaniu netu. No i ideologicznie zawsze wspierałem AMD, stąd Ryzen ? 

Edytowane przez DonAndress
Opublikowano
Cytat

No i masz... Czyli jakość tych plastików to nie to samo, co np seria T?

To niestety nie jest to samo, sama byłam w szoku. Nie wiem z jakiego tworzywa oni to teraz robią, ale idą ewidentnie w ilość niżeli w jakość.

Cytat

Asus podobno we wszystkich modelach ma wadliwą taśmę łączącą matrycę. Plus to, że wyrzuca ciepłe powietrze prosto ma matrycę.

Posiadałam Asusa S14 przez ponad 2 lata, którego później oddałam rodzinie i nie ma problemu z żadną taśmą. Jeśli chodzi o S13 to ciepłe powietrze wylatuje na górze klawiatury, ale matryca ma normalne temperatury podczas użytkowania. 

Cytat

Acer? Hmm zawsze myślałem, że to raczej taniocha jest i nie warto się interesować. Zmieniło się to już?

Acer Swift jest słabszym modelem, ale Aspire 5 im się udały. Teraz są jednymi z lepszych notebook'ów na rynku. Są dobrze wykonane i wygodne do pracy na codzień. Niestety nie posiada cienkich ramek i nie ma możliwości dorzucenia RAM'u. 

Cytat

Wymagania jakie mam dla laptopa to 15,6 cala, w miarę cienkie ramki, matryca IPS, FHD, matowa, musi mieć przynajmniej jeden slot na ram i możliwość wymiany dysku. Dobrze by było, żeby pracował na baterii te 6h przy przeglądaniu netu. No i ideologicznie zawsze wspierałem AMD, stąd Ryzen ? 

Acer Aspire 5 są tylko na Intelu. Tak samo notebook'a od Asusa ciężko znaleźć zarówno na AMD i z matrycą IPS/EWV. 

Co do wymagań nie wiem, czy w tym przypadku nie kupić jakiejś mocniejszej jednostki. Masz większe pole manewru co do modyfikacji zarówno RAM'u jak i dysku SATA. 

https://www.x-kom.pl/p/533457-notebook-laptop-173-asus-tuf-gaming-fx705dt-r5-3550h-16gb-512-w10-120hz.html
TUF - matryca EWV matowa (jest to IPS tylko nazwany inaczej ze względu na licencję), 15,6 cala, rozszerzysz w nim ram do 32GB nawet, dodasz dodatkowy dysk wedle potrzeb, bateria wytrzyma spokojnie 7-8h przy przeglądaniu internetu.
Znajdziesz go też z mniejszą ilością RAM, jednak z 16GB masz pewność płynności i wielozadaniowości. 

Są jeszcze HP Pavilion, jednak nie każdemu odpowiada ich zielony kolor, ale możesz zerknąć. 
https://www.x-kom.pl/p/527233-notebook-laptop-156-hp-pavilion-gaming-r5-3550h-8gb-512-win10-1650-144hz.html

Opublikowano

Zwykłe Paviliony są wadliwe, dziwnie jest tam to wszystko rozmieszczone, chłodzenie też mają słabe. Jednak w tym Gaming'u płyta paść nie powinna. Najbardziej przyczepiłabym się do faktu iż bardzo się palcuje + ma trochę niestabilną matrycę, więc trzeba z nim uważać. Może to wynikać z tego, że zawiasy nie są na krawędziach zamontowane tylko na środku, ale to tylko moje gdybania. Po prostu się chwieje. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Budżet ok 3k, przekątna 15", klawiatura numeryczna, najlepiej 16GB ramu albo 8 i wolny slot oraz najlepiej procek od AMD.
To nie ma być laptop do gamingu, nie potrzeba dedykowanej karty. Max co musi działać płynnie, to YT w 4K (taki benchmark wydajności dla mnie).
A już ideałem byłoby (chociaż wiem, że w tym budżecie trudne), gdyby był raczej smukły i miał wąskie ramki oraz dużą baterię.